Радомир Чолаков: Сглобката можеше да направи всичко, но изгуби историческо време

08.08.2024 08:49
Радомир Чолаков

За обществото е добре да има консенсус по важни казуси. Колегите от ПП-ДБ видяха исторически прозорец и според тях трябваше да започнем с промените в конституцията. Направихме ги с мнозинство от 160 депутати, а трябваше по-широко обединение, например 180 депутати. Това каза за "Тази сутрин" по bTV Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия н 49-ия парламент.

Конституционният съд (КС) спря някои увлечения. Променихме конституцията и се видя, че нищо не стана. А и е политическа пропаганда, че КС е направил подарък на някого - у нас има консервативна вълна и тя се вижда в решението на КС. Той каза на депутатите "Не пипайте основите на държавното управление". Как си представяте прокурорски съвет, в който парламентът има доминация от 6:3 - отнеха се права на прокурори. Е, голямата болка - главният прокурор вече не е неприкосновен, е факт.

Все пак КС каза, че държавното устройство няма да бъде пипано от обикновено Народно събрание. Както и че служебно правителство под парламентарен контрол няма да сключва договори като този с "Боташ", например.

Отговорността всеки я носи, има една страна на въпроса - политическа целесъобразност. Аз подадох оставка като председател на правната комисия, не ми я приеха. Гласувал съм за тези промени, защото темата трябваше да слезе от дневния ред. Ако се бяхме оттеглили - щеше да се продължи с "ГЕРБ пречи на съдебната реформа". Трябваше да се изчерпи темата и това стана, вече дори минава и тази за свикване на Велико Народно събрание.

Сглобката можеше да направи всичко, но изгуби историческо време. Но колегите казаха да започнем със съдебната реформа - имало исторически прозорец и трябва да предложим на обществото съдебна реформа.

Направи ми добро впечатление президента Радев, който обясни, че след всички ажиотажи около смяната на Рая Назарян, той няма да подложи себе си и НС на такова унижение да покани за служебен премиер този, който ще дойде на мястото на Назарян.

Но би трябвало, ако Радев много настоява за Назарян, тя да не откаже. Въпросът е дали той би го направил и дали е полезно за държавата.

Изходът от политическата криза е партиите да започнат да предлагат законодателната си инициатива. В ГЕРБ достатъчно - и чисто нов проектозакон за Изборен кодекс.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>