Ваканционна скука, та се пука? Открийте причината - тя влияе и на успеха в работата

09.08.2024 05:30 Димитрана Александрова

Досадата няма общо с отпуската, а с целия начин на живот. Като човек се отпусне, го обхваща нетърпение за промяна

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Във ваканцията сте и използвахте срещу досадни колеги репеленти като онези, които се прилагат серщу досадни насекоми. Телефонът и имейлът ви дават съобщение "В отпуска съм, но не се колебайте да ме потърсите отново, ако има опасност преди завръщането ми някой да загуби крайник или 1 милион лева". Шегичка, но изглежда помага, оставиха ви на мира. Телефона даже го изключвате за няколко часа на ден. ()

Много сте горди със себе си - хубавичко ще си починете, защото не сте телом на плажа, басейна, планинската ливада, в двора на селската къща или на пътешествие в чужбина, а пък духом сякаш сте си на работа. Изгонили сте работата от главата си, за да я проветрите, и когато се върнете в офиса, ще сте много по-продуктивни.

Ей тъй чрез репелентите срещу досадници успешно преодолявате първите два-три дни от отпуската, през които изпитвате стрес поради смяната на режима.

След това минава седмица, чувствате се чудесно със семейството или приятелите.

И после изведнъж ужас - отпуската ви става скучна.

Ако това ви се случва и особено ако не е за първи път, а така е било и през миналата отпуска, трябва добре да помислите на какво се дължи, подчертават психолозите.

Не е защото сте си починали и сте готови с презаредени батерии да се върнете на работа. Повечето изследвания сочат, че .

Може да сте от хората, които толкова много работят, че са забравили какво да правят, като не работят.

Може да изпитвате не досада, а тревожност. Вероятно сте от хората, за които изследванията установяват, че след около 10-ина дни отпуска престават да свалят стреса и дори започват да го качват, защото подсъзнателно се тревожат, че им се трупа работа, с която трудно ще се справят, като се върнат от ваканцията.

Тогава трябва или да опитате нещо да промените в натоварването си, или да повдигнете самоувереността си като професионалисти.

Може да сте от хората, които се отегчават от бездействието и имат нужда от активен отдих - нещо ново да правят всеки ден, да сменят дейностите и мястото.

Тогава трябва по-грижливо да планирате следващата си отпуска и да предвидите повече разнообразие.

Много често обаче досадата може да връхлети, докато човек е на екскурзия в чужбина и разглежда забележителности, които уж е мечтал да види. Тогава истинската причина за скуката е нетърпение, което изпитва подсъзнателно, и то не е свързано със самата ваканция.

Той е затънал в рутина през цялата година и не разбира, че това го измъчва, или пък разбира, но няма възможност да направи промяна. Свързва лятната ваканция с разнообразие, очаква я като своето голямо годишно спасение от монотонността на делниците си.

Когато тя настъпи, само след седмица или 10 дни му омръзва, защото нищо не се е оказало толкова интересно и удовлетворяващо, колкото му се е искало. То и на практика вероятно няма как да е чак така атрактивно, че да му компенсира всички останали 350 дни сивота.

Всъщност скуката няма общо с прекарването на отпуската, а с целия начин на живот. Просто недоволството е избухнало, когато човек се е отпуснал, и го е обхванало нетърпение за промяна.

Добре е да използвате свободно време през ваканцията за диагностика откъде идва скуката ви. Размислете какво да направите, за да излезете от рутината, да спрете да се носите по течението и през цялата година да намирате време за неща, които ви карат да се чувствате щастливи. Това ще ви донесе успех и в работата, препоръчват специалистите. 

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да се справите с колега простак

Съмнението - този убиец на професионалния успех

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

10 изречения, които са музика за ушите на шефа

Работата да ви носи щастие? Малко вероятно. Търсете смисъл и ще имате успех

Колко е важна дължината на полата и на вратовръзката за добро първо впечатление

Като проповедник, прокурор, политик или учен мислите и кое води напред в работата

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>