Президентът започва консултации с партиите за служебен кабинет

08.08.2024 07:06
Румен Радев СНИМКА: Георги Палейков

Днес президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените партии за съставянето на служебно правителство. Срещите ще започнат в 17:00 часа.

Консултациите ще се проведат след като „Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат в понеделник. Това ни насочва към седмите парламентарни избори от 2021 г. насам. 

През последните дни се обсъждаше много активно кой ще бъде следващият служебен министър-председател на България. Още същия ден, в който ИТН върнаха мандата, президентът Радев покани за разговор председателя на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше единствената от лицата, които Радев може да назначи за служебен премиер и с която той не беше провел разговор на тази тема по-рано. След срещата Назарян заяви, че не възнамерява да става служебен премиер, защото на този пост не трябва да се назначават ярки политически фигури. Според нея всички партии трябва да имат равен шанс на предстоящите избори и партийна кандидатура не е редно да отговаря за тяхното провеждане.

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев обяви, че е готов да остане на този пост, ако президентът Радев му го предложи. Според Главчев основание за това са добрите резултати, които той е показал в работата си до тук. Единствената смяна, която би направил е тази на външния министър – пост, който самият той заема в момента.

От края на миналата седмица се заговори за смяна на Рая Назарян като председател на Народното събрание и избирането на този пост на човек, който не е свързан с ГЕРБ и последващото му назначаване като служебен премиер.

За свалянето на Назарян на тайна среща се събраха депутати от ИТН, БСП, ПП-ДБ, „Възраждане" и депутатите от ДПС на Доган в НДК. За това събитие потвърди председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да участва в подобни действия.

Впоследствие във вторник „Продължаваме промяната" на свой Национален съвет също обсъди свалянето на Назарян, което пък в сряда потвърди Кирил Петков.

Точка в този сюжет постави по категоричен начин президентът Румен Радев. Той заяви, че не участва в никакви конспирации и преврати. „Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, за да сложи удобен председател на парламента, явно е забравил, че последната дума в този процес имам аз. И аз никога, трябва да е ясно, никога няма да назнача този човек, защото никога не бих легитимирал такова омерзително отношение към българския парламент", подчерта Радев.

Държавният глава обясни, че в момента води разговори с потенциалните служебни премиери, като някои от тях са извън страната. „Отнасям се изключително сериозно към всяка опция", добави Радев.

Други от От страната и света

Филантропът Борис Бекяров не доживя правосъдие, почина 11 г. след сина си Лука

Бизнесменът беше подсъдим по хазартното дело на Божков, но е известен в артсредите като колекционер и меценат Престъпната група на Васил Божков по хазартното дело вече е с един подсъдим по-малко

Анализ: Високи данъци не са гаранция за повече пари в бюджета

Равното облагане облагодетелства повече богатите от бедните Високите данъчни ставки не гарантират автоматично повече приходи за хазната. Това се посочва в анализ на икономистите Георги Камбуров и

Кондов: България дава приоритет на участието на жените в разрешаването на конфликти

България дава приоритет на пълноценното и значимо участие на жените в мирните преговори и процесите на разрешаване на конфликти, като оставаме фокусирани върху това да гарантираме

Бивш шеф на КАТ: В шофьорските курсове много малко се засягат ситуациите на пътя

„В курсовете за подготовка се учат правилата и много малко се засяга проблемът с процесите, които се развиват в пътното движение, защото правилата се изпълняват в условията на високи скорости

МВР опроверга икономисти: Полицаите са 34 269, 87% – на терен (Обзор)

Били втори по най-малка администрация, казват от ведомството в отговор на Института по пазарна икономика Полицаите в България са 34 269, а заедно с пожарникарите и администрацията служителите на МВР

>