Радев свиква партиите на консултации в четвъртък, избира премиер между Главчев и Горица Кожарева (Обзор)

07.08.2024 23:00
Шефката на парламента Рая Назарян вече отказа да е служебен премиер
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
БОЙКО БОРИСОВ
ПП-ДБ не успяха да съберат 80 подписа за свалянето на парламентарната шефка Рая Назарян.
ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

ПП призна заверата срещу Назарян, БСП излезе от играта, а Борисов спокоен - олио и вода не се смесват

Пеевски: Коалиция "Москва" иска да остане сегашният главен прокурор

Румен Радев свиква в четвъртък парламентарните сили на консултации, преди да посочи новия служебен премиер и датата на вота през октомври.

Президентът обаче още не е взел окончателно решение, избира между настоящия Димитър Главчев и заместничката му в Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Както “24 часа” писа, тя е дала да се разбере, че за разлика от март, когато отказа на Радев, сега би приела.

Не участвам в никакви конспирации и така наречени преврати. Винаги съм бил открит. Ако някой си е правил сметката да отстрани г-жа Назарян, за да сложат удобен за тях председател на НС,

явно те са забравили, че последната дума в този процес имам аз,

отсече Радев.

Той коментира вечерта в сряда, след като през целия ден опитите за сваляне на Рая Назарян откъм ПП-ДБ продължиха.

Киро, Асен и Ники-Мики му целунаха обратно пръстена на кръстника. Върнаха се при баща си като малки кученца, които се бяха отделили от кучкарника. Слушкат си го, козируват му, правят тайни срещи. Провалиха се да свалят Рая Назарян. Уплашиха се от публичността. Нали знаете, че имаше още срещи? С автомобили, прехвърляния, криене в офиса на Христо Иванов, Копринков е говорил. Тези дни бяха. Прехвърляния с тайни автомобили, возили са ги като зелки лидери на партии, събирали са ги пред гаражи.

Този сюжет разказа сутринта лидерът на ДПС Делян Пеевски малко след като стана ясно, че в първия пленарен ден за седмицата точка за смяна на председателката няма. За вкарването ѝ са нужни 80 подписа, които ПП-ДБ не намери. Иначе за първи път Петков потвърди публично, че са се пробвали: Имаше такава инициатива, но след много дълги разисквания решихме, че единственият начин реално дългосрочно да се преборим с модела “Пеевски” и модела на задкулисието е с доверието на българските граждани, обяви той пред репортери. Не отговори чия е била идеята, кои са участвали, нито ще опитват ли още.

Оказа се, че да. Около 11 ч Назарян отново е била подканена да подаде оставка, вече с нов аргумент - защото отказа на Радев да е служебен премиер. И трябвало да се търси човек, готов да поеме поста. От партията на Борисов отклонили настойчивата молба откъм ПП с аргумента, че ако Назарян все пак приеме да е премиер, през цялата кампания ГЕРБ ще бъде обвиняван как търси служебна победа на изборите.

Пак по това време Кирил Петков обяви във фейсбук, че коалицията му ще води позитивна кампания, а някои разтълкуваха странния му пост като знак към Борисов да склонят за оставка на Рая, за каквото лобират ПП-ДБ и независимите от ДПС около Джевдет Чакъров. БСП вече категорично отказали, не е ясна играта на ИТН и “Възраждане”.

Междувременно стана ясно, че от Европейската сметна палата е пристигнало становище срещу проектозакона на ПП-ДБ парламентът да избира зам.-председателите на българската Сметна палата и така да се удължи списъкът с възможни премиери. В Брюксел са категорични, че с това ще се посегне на независимостта на държавния одитор.

И докато при първите слухове за завера срещу Назарян преди седмица Борисов реагира гневно и предупреди, че този път партията няма да го приеме, сега подходи със снизходителна усмивка.

Кандидати за премиери - бол. Най-правилно е 6 млн. имена да сложим, без децата, и всички в България да са кандидати за премиери. Друг въпрос е колко могат и тези 4 години вече го доказват. За ГЕРБ няма никакво значение кой ще бъде премиер.

Всички “анти” действия, които се предприемат, конюнктурни, от дадени партии за момента - нито една от тях не е дългосрочна, защото няма как да се съберат водата и олиото заедно, каза той.

Вече няколко години ги гледам как се свират по лаборатории, апартаменти, кьошета, пък излизат уж публично да говорят. Не обръщам внимание на такива неща, обясни Борисов и дори определи тези напъни като “дреболии”.

ГЕРБ 20 години може без всеки, може с всеки. Аз много ясно съм казал, че

добро ДПС няма, че да работим с което и да е от тях,

а колегите, които се заиграват с едни или други, ще си платят цената на изборите, защото избирателите не са слепи и го разбират, предупреди ги обаче той.

Пеевски пък отново разказа, че целта на опитите за “послушко” премиер е министърче да бъде Асен Василев, за да може отново да се краде от митниците. Отделно коалицията се бабува от “Лукойл”, защото отново имат нужда от финансов министър, за да се източват пари към Русия, да се финансира войната. Това е коалицията на Москва.

Предната вечер Асен Василев отрече варианта да стане служебен министър. Председателят на ДПС обаче подозира и търсенето на удобен министър на електронното управление, “за да може да се фалшифицира всичко”. И попита: Къде потънаха разследванията на зам.-министъра, който фалшифицира кодовете и им ги даде? Всичко потъва и се пази. Затова вкарват Закона за съдебната власт - искат да спрат избора на нов главен прокурор. Да остане сегашният удобен главен прокурор, с когото си пият кафето.


Главчев за кабинета си: Не сме правили ала-бала, не сме седели в чужди скутове

“За нас мога да кажа само едно - ние не сме се занимавали и нямаме намерение да се занимаваме с ала-бала. Не сме седели в чужди скутове и нямаме такова намерение.” Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на заседанието на кабинета в сряда, след като отчете свършеното в последната седмица.

“За финал бих добавил и следното: Не сме и коленичили пред някой и нямаме намерение да коленичим, освен когато има заря-проверка в едноминутното мълчание за героите, които са загинали за България”, каза той.

Думите му вероятно са в отговор на критиките от ПП-ДБ, че кабинетът му е в зависимост от председателя на ДПС. Именно Делян Пеевски каза при провала на сглобката, че преди това, докато им е била нужна подкрепата на движението, лидерът на “Да, България” Христо Иванов му седял в скута.

Репликата “ала-бала” пък придоби популярност покрай записа, който се твърди, че е изтекъл от среща на ПП-ДБ. В нея глас, наподобяващ този на Кирил Петков, казва: “Направихме ала-бала през президента”, в контекст на събраните гласове за “Промяната”, когато изборите бяха 2 в 1 с президентските.

“Всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство. А решението дали да продължим да работим, е на президента. Ако не сме ние, можем от сърце да пожелаем успех на следващия състав на служебно правителство”, заяви Главчев.

Други от От страната и света

Филантропът Борис Бекяров не доживя правосъдие, почина 11 г. след сина си Лука

Бизнесменът беше подсъдим по хазартното дело на Божков, но е известен в артсредите като колекционер и меценат Престъпната група на Васил Божков по хазартното дело вече е с един подсъдим по-малко

Анализ: Високи данъци не са гаранция за повече пари в бюджета

Равното облагане облагодетелства повече богатите от бедните Високите данъчни ставки не гарантират автоматично повече приходи за хазната. Това се посочва в анализ на икономистите Георги Камбуров и

Кондов: България дава приоритет на участието на жените в разрешаването на конфликти

България дава приоритет на пълноценното и значимо участие на жените в мирните преговори и процесите на разрешаване на конфликти, като оставаме фокусирани върху това да гарантираме

Бивш шеф на КАТ: В шофьорските курсове много малко се засягат ситуациите на пътя

„В курсовете за подготовка се учат правилата и много малко се засяга проблемът с процесите, които се развиват в пътното движение, защото правилата се изпълняват в условията на високи скорости

МВР опроверга икономисти: Полицаите са 34 269, 87% – на терен (Обзор)

Били втори по най-малка администрация, казват от ведомството в отговор на Института по пазарна икономика Полицаите в България са 34 269, а заедно с пожарникарите и администрацията служителите на МВР

>