Скандален закон спира “нетрадиционната” сексуална ориентация в училище, а май и не само там (Обзор)

07.08.2024 22:30 Весела Бачева
“Възраждане”, инициирали промените, се радват.
Десетки протестираха в триъгълника на властта. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

“Пропагандата, популяризирането или подстрекаването” на “нетрадиционна сексуална ориентация” и “определянето на полова идентичност, различна от биологичната” в българските училища и детски градини вече е забранено със закон. Отнася се и за случаите, когато това става “косвено”, като не е уточнен на практика безграничният обхват на това понятие.

В сряда депутатите от 50-ото НС, които досега не намериха мнозинство по нито една тема в очакване на лятната си ваканция и новите избори, изненадващо гласуваха текста на две четения в едно заседание. Поправката е в Закона за предучилищното и училищното образование и бе внесена от “Възраждане”.

“Нетрадиционната сексуална ориентация” никога досега не бе дефинирана в българското законодателство. Затова от “Възраждане” написаха свое тълкувание, което гласи, че тя е “различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове”.

Заради липсата на дефиницията другаде тя бе вкарана в преходните и заключителните разпоредби на просветния закон. Това предизвика смут сред депутатите от ПП-ДБ и част от ГЕРБ, които призоваваха да не се прави. Или поне да се даде достатъчно време за промени между първо и второ четене, за да се изчисти определението, но това така и не стана.

“Колеги от “Възраждане”, вие сте

вкарали в закон определение от “Уикипедия”

Дайте малко да мислим като законодатели”, настоя Петър Кьосев от ПП-ДБ.

“Това няма нищо общо с целите на законопроекта за спиране на пропагандата в училищата и веднъж въведена, тази дефиниция се отнася по всякакви други въпроси, не само за предучилищното образование”, скочи Георги Георгиев от ГЕРБ. Бившият шеф на Столичния общински съвет, който е отличен юрист, предупреди, че парламентът е напът да създаде “прецедент за правова държава-членка на Европейския съюз”. Поиска това да отпадне от закона, понеже

противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права в ЕС и конституцията

В ЕС единствено Унгария забрани ЛГБТИ+ съдържанията за непълнолетни и преследва подобно съдържание. Тогавашният премиер на Нидерландия Марк Рюте (сега избран за шеф на НАТО) поиска Унгария да бъде изгонена от Европейския съюз.

Текстът не е прецизно написан и не е ясно как ще се прилага, предупредиха Явор Божанков и бившият министър Андрей Цеков от ПП-ДБ. Подобно мнение изразяват и експерти в социалните мрежи. Дали тези промени

ще засегнат учители с “нетрадиционна сексуална ориентация” и ще има ли уволнения

на иначе добри професионалисти, попита Цеков. Подобни опасения за неясноти в текста изрази и просветният министър Галин Цоков по време на дебатите в ресорната комисия.

В реможта на закона не се записа какво точно се забранява, но в мотивите си от “Възраждане” посочват, че подрастващите са по-податливи на пропаганда на “неприемлив модел на нормализиране на нетрадиционна сексуална ориентация”.

“Разполагането на рекламно-информационни елементи, пропагандиращи подобни социокултурни модели,

включително в непосредствена близост до учебни заведения,

по никакъв начин не съответства с българската правна традиция”, пишат те.

Затова и забрана бе наложена за “извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната”.

“Самият факт, че подобен законопроект е внесен в държава-член на ЕС, показва, че проблем с тази толерантност или нетолерантност съществува”, настоя Тервел Георгиев от ГЕРБ. Той напомни, че наскоро парламентът прие утежняване на наказанията за престъпления, когато те са подбудени от омраза заради сексуална ориентация.

Закон като този съществува от 2013 г. в Русия

на Владимир Путин - и той ще е първият, въведен в държава с европейска ценностна система и разбирания, предупреди Георгиев. “Който има различна сексуална ориентация, има пълната толерантност на обществото, но децата са друго. Те трябва да бъдат оставени да се развиват по Божите закони”, опонира Йордан Цонев от ДПС.

И БСП горещо прегърнаха идеята. 5 часа избраниците се караха, излизаха в почивки, изричаха нецензурни думи от трибуната. Отново бяха намесени чужди посолства и дори децата на някои депутати. В крайна сметка законът мина със 135 гласа “за”, 57 “против” от ПП-ДБ и ДПС (плюс 6-има от ГЕРБ) и осем въздържали се от ГЕРБ.

Допреди този закон 50-ият парламент прие докрай единствено промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се спира източването на НОИ с т.нар. френска безработица, и едно решение за филиал в Тараклия на Русенския университет. Тази седмица

трябваше да забрани продажбата на вейпове

и електронни устройства за пушене на деца, но законът не е в програмата.

От “Господари на ефира” пък обявиха, че техен “трол експеримент” е предизвикал “наивните политици пак да лапнат кукичката като най-големите шарани”. “Измайсторили” си фалшив учебник по български за 4-и клас, в който написали фалшива задачка. “В условието ѝ главните герои бяха двамата татковци на Марти. Споделихме видеото на “учебника” от “трол” профил, а останалите тролчета още по-бързо го разпространихме. Експериментът ни стигна дотам г-н Костадин Костадинов да го коментира от парламентарната трибуна”, разказват “Господарите”. Целта била да покажат колко бързо се разпространяват дезинформацията и пропагандата.

Граждани, политици и неправителствени организации се вдигнаха срещу закона, снощи в София имаше протест.

“Хомосексуални е имало винаги и ще продължи да има, независимо какво казва българският депутат. Жалкото е, че способни, принципни, работещи и честни политици са дефицит”, написа председателят на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев. Законът бил “поредната предизборна полюция с надежда да докара някой глас”.

Асен Александров, председател на сдружението на директорите в средното образование: Родители може да ни съдят, ако изгоним децата

Може ли родителите да осъдят училищните директори, ако се наложи да изгонят децата им от училище за това, че са с различна ориентация? Това е един от въпросите, който неясните текстове повдигнаха, коментираха експерти.

Ако ученик до 16 г. заяви, че е с друга ориентация, какво правим? И досега не сме позволявали подобна пропаганда. Поправката ще ни затрудни, защото, каквото и действие да предприемем, бихме могли да бъдем съдени от едната или от другата страна. Ако например някой ученик дойде с неприлично облекло, което създава усещането за демонстрация на друга полова принадлежност, и го изгоним, родителите ще ни съдят. Защото нямаме такова право, коментира пред “24 часа” директорът на 51-о СУ “Елисавета Багряна” Асен Александров. Той е и председател на сдружението на директорите в средното образование.

Всъщност в записаното в закона не е казано какво точно не се позволява. Необходими са инструкции. В противен случай ще бъдем съдени, че поведение, считано от родителите за нормално, ние осъждаме. Детайлите биха ни затруднили много. Не знаем какво точно да правим, недоумява той.

Директорът подчерта: Не знам някога в училище да е имало каквато и да е пропаганда в тази посока. Така или иначе, ние сме доста консервативна балканска нация. И слава богу! Залитане е.

Александров напомни, че мобилните телефони в час също са забранени. Добре, ама нямаме право да вземем телефона на ученика. Ако някой ученик се заявява, че е с обратна полова  ориентация, какво да правим?! Особено ако е в задължителната училищна възраст до 16 години.

Други от От страната и света

Месец преди да стане на 18 г., Даниел от Перник пребил без причина жената с инсулт, ще го съдят като непълнолетен (Обзор)

След месец в кома жертвата почина - ритал я в главата, докато беззащитно пиела кафе в заведение Умишлено или по непредпазливост 17-годишният Даниел Петров е убил 56-годишна жена инвалид в Перник

Германия не дава на Украйна да стреля с нейни оръжия по Русия отвъд фронта

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА

ЦИК е разрешила задържането на кмета на Минерални бани

Централната избирателна комисия е дала разрешение за задържането на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искендер. Съобщението е публикувано на сайта на комисията днес, 23 септември

Простреляха двама младежи, опитали да подпалят камион край Перник

Двама младежи бяха простреляни в пернишкото село Мещица след скандал. Инцидентът е станал към 3 часа тази нощ, когато група от шест-седем 20-годишни младежи се опитали да залеят с гориво камиона на

Особеният представител по делата скара адвокатите и президента (Обзор)

Те обявиха, че са готови на протестни действия с "всички произтичащи от това последици" Председателят на ДПС Делян Пеевски ги подкрепи и настоя парламентът бързо да преодолее ветото Готовност за

>