Как да се справяте с колега простак

08.08.2024 05:30 Димитрана Александрова

Не можете да изречете толкова обиди, колкото той - имате морал. Оттеглете се и поискайте да действа шефът

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Там, където се е намесила природата, и медицината е безпомощна", казва колегата Веселинов. Казва го на вас, публично, пред шефа и останалите от екипа. Спорите какво да правите по работа, а той ви обижда - персонално и грубо. Замлъквате от изненада.

Всъщност правилно постъпвате, макар че е от изненада, а не съзнателно решение. В този момент шефът ви трябва да говори - да направи забележка на Веселинов и да го накара да се извини.

Шефът ви не е госпожата в детската градина, но се налага да постъпва точно като нея, защото на Веселинов му липсват "първите 7 години", че и още 30-40 след тях.

За всеки добър мениджър е ясно, че незабавно трябва да пресича всяка проява на простащина в екипа. Защото тя е силно заразна. Изследователят Тревър Фоулк от Университета на Мериленд експериментално е установил, че когато хората бъдат изправени пред грубо отношение на работното място, са склонни да отговарят по същия начин. Затова е важно мениджърите да се справят с вирусоносителите възможно най-бързо, преди да са инфектирали всички в офиса, изтъква Фоулк.

Простакът си е простак и рядко може да се промени, затова или бива изгонен, или му намират работа, в която почти да не контактува с други хора.

Докато това се случи, приемете, че по необходимост трябва да имате отношения с колега, който е далеч под вашето ниво на морални ценности. За вас е недопустимо да се принизите до него. Той може да говори грубо и обидно, но вие не можете да отвръщате по същия начин.

Каквото повикало, такова не се обадило

Погрешно е да смятате, че можете да се опълчите на простака и той ще се стресне, като види насреща си поведение като своето. Тук "Каквото повикало, такова се обадило" не важи.

Първо, защото сте на работа и не можете да се ругаете като шофьори, засекли се на пътя.

Второ, защото никога не сте в състояние да бъдете толкова груби, обидни, цинични, саркастични, прости, колкото е простакът. Той винаги ще ви надговори, понеже няма предел и му идва отвътре.

Поради възпитание и етика вие имате граници, които няма да прекрачите, макар да сте много ядосани.

Никога например не можете да изречете "Там, където се е намесила природата, и медицината е безпомощна" за неговия външен вид или ум. Никога няма да си позволите да го засегнете на произход ("За момиче, родено в Михайловград/на село сигурно е нормално да мисли по този начин"), на образование ("Това си го учил/а в онова университетче, от което кой знае как са ти дали диплома"), на материално положение ("Човек, който си купува обувки от пазара, няма как да схване маркетинговата ми идея"), на възраст ("Е, то по твое време може и така да е било"), на опит ("В онази жалка фирма това ли правехте") и т.н.

Така че не влизайте в състезание, което няма да спечелите. Само ще унизите себе си с недостойно поведение. Който няма аргументи, засяга личността на опонента

Макар че не можете да влезете в стилистиката на простака, трябва да му противодействате. Заявете в прав текст, че няма да търпите такова държание.

Кажете защо: той не спори по същество, не оборва тезата ви и не аргументира своята, а засяга личността ви. Спирате разговора не защото ви обижда - простак не може да ви засегне, вие сте хора от различни измерения. А защото смятате разговора за безпредметен и грубостта за проява на непрофесионализъм.

Докато заявявате това, се дръжте се уверено и не показвайте и грам обида. Като усети, че успял да ви засегне, простакът изпитва удоволствие.

И да е мълчал досега, тук шефът ви трябва да се намеси. Най-малкото, за да прекъсне простака, който винаги държи да има последната дума и вероятно ще каже нещо от сорта на "Е, с теб не може да се говори, ти приемаш нещата лично".

Добрият мениджър го изритва

Ако началникът замълчи след подобна случка, поискайте след това среща с него. Помолете го да вземе мерки, понеже Веселинов се държи просташки по всяко време.

Това не е "моля, госпожо, Иванчо ме плюе". В служебните задължения на мениджъра влиза и грижата за добрата атмосфера в екипа. А всеки се чувства омерзен, когато му се налага да контактува с простак, или да е зрител, когато някой проявява простащина към друг колега.

Добре е да привлечете останалите от екипа - вероятно отношението не е лично към вас, Веселинов обижда всички. Събрали сте се да работите и сте поели ангажимент да спазвате етични правила - и професионални, и човешки. Никой няма право безнаказано да ги нарушава и да унижава другите.

Не си въобразявайте, че можете за промените простака, като говорите с него, че постъпва недопустимо. Той си е такъв.

Далеч по-разумно е да го изтърпите, без да избухвате или да му обяснявате, а веднага след това да уведомете шефа или служителя от "Човешки ресурси", който отговаря за вашия екип, с писмен документ за поредната изцепка на грубияна.
Цитирайте точно какво е казал.

Може мениджърът ви да е наясно какво прави Веселинов, когато спори - обижда личността на опонента си. Може обаче да не знае, че си позволява да ругае и дори да изрича вулгарни псувни, когато примерно го карате да си свърши своята работа, която засяга вашата работа. Или да раздава "оценки" от сорта на "Ти си некадърник/некадърница, това с краката си ли го прави", "Ти тъп/а ли си, та не разбираш", "Само идиот може да предложи такова нещо".

Ако така постъпват всички в екипа, ще се съберат доказателства, които ще принудят началника да действа.

Не е окуражителен знак, ако шефът ви каже "Добре, добре, ще говоря с него". Той или по някакви причини бяга от служебните си задължения да се грижи атмосферата в екипа (например да го смята за "", сиреч полезен служител), или не съзнава колко важна е тя за ефективността на подчинените му. 

С такъв мениджър няма да просперирате. Заради толерирането на един простак не си заслужава да напуснете, но като се огледате, може би ще забележите и други признаци за лошо ръководство.

Забранени чувства

Някои хора се опитват да проявяват разбиране към простака. Казват си "Той е ядосан в момента", "Той е невъзпитан", "Той има психични проблеми". Това е излишна милозливост. Можете да се отнасяте така само към човек, които наистина е болен и прави опити да се излекува.

Повечето простаци са недоволни от живота, изкарват си го на всички наоколо и така се "лекуват" - получават удоволствие, защото имат чувството, че доминират, унижавайки другите. Когато усетят, че някой се опитва да ги извинява, те започват да го смятат за лесна жертва. Когато някой им съчувства, повече се озлобяват. И в двата случая стават още по-безцеремонни.

Ако проявявате такива чувства, простакът ще се държи просташки не само когато спорите и няма аргументи, а ви противодейства, като засяга личността ви. Той ще си позволява да ви казва "Ти нормален ли си, изчезвай, не ме занимавай", когато искате да си свърши рабоата. Може дори да изрича директни обиди от сорта на "Глупак/а" или вулгарно да псува.

Към себе си обаче трябва да бъдете милостиви, когато имате колега простак.

Щом се налага да контактувате, най-добрият подход е да сте подчертано вежливи, но студени и делови. Спазвайте всички предписания на общовалидния професионален етикет и за служебните взаимоотношения в компанията.

Предпочитайте писмено общуване, не лице в лице. Винаги когато е възможно, му пращайте имейли. Грубият отговор е доказателство, което можете да покажете на шефа. Освен това по принцип хора пишат по-малко простащини, отколкото изричат.

Ако не можете да избегнете живия контакт, гледайте да не сте насаме. Обидата пред публика ще е по-унизителна за вас, но на неговото поведение има повече свидетели, които ще ви послужат.

Когато той реагира просташки, кажете "Не ми дръж този тон", добавете "Ще говорим отново, когато се успокоиш" и се оттеглете, колкото и да е спешно това, което се налага да свършите с простака. Намерете начин да уведомите шефа за случката. Така ще дадете сигнал и какво ви пречи да си гледате работата, и за недопустимото поведение на колегата.

В никакъв случай не преживявайте. Старайте се да намалите размера на емоционалните щети, които понасяте. Приемайте поведението му безстрастно. Неприятно е, но ще накажете себе си, ако се обидите. Такъв човек не може да ви обиди - той е простак.

И не го мразете. Нали осъзнавате, че човек, който мрази, на първо място разрушава себе си. Затова не си го причинявайте.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Съмнението - този убиец на професионалния успех

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

10 изречения, които са музика за ушите на шефа

Работата да ви носи щастие? Малко вероятно. Търсете смисъл и ще имате успех

Колко е важна дължината на полата и на вратовръзката за добро първо впечатление

Като проповедник, прокурор, политик или учен мислите и кое води напред в работата

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>