Павел Езекиев: Елитът ни опитва да лавира между Русия, САЩ и ЕС и България изглежда като хамелеон

07.08.2024 08:00 Румяна Дeнчeва
Павел Езекиев

Америка не капитализира сериозно възможности у нас и в частния сектор. Новата администрация може промени това, казва бившият шеф на Българската агенция за инвестиции 

Още акценти: 

- Господин Езекиев, твърдите, че втори мандат на Доналд Тръмп ще има сериозни последствия за държави, нации и региони. Казвате още, че управлението му “ще се стреми да капитализира пропуските на сегашното американско ръководство спрямо войната в Украйна и кризата в Близкия изток”. Какво означава това капитализиране и кои са пропуските?

- Изглежда, досегашната администрация на САЩ не оценяваше достатъчно важността на България като политически и икономически партньор, като се има предвид, че тя е крайна граница на ЕС с Турция, политиката на Ердоган, фактът на силно влияние на Русия в Сърбия, а вече и в Северна Македония.

Икономическата активност на САЩ в България, а също и в областта на отбраната като партньор в НАТО, са от стратегическо значение.

Америка не е капитализирала сериозно възможности в България и в частния сектор с няколко разредени във времето изключения.

Това се дължи на недоброто познание за България в САЩ и на “разтрояването” на политическия елит тук между свои, прозападни и проруски интереси.

САЩ и бъдещата им политика в региона биха могли да помогнат България да възстанови своята идентичност на стожер на икономическата стабилност, етническата толерантност и доставчик на дигитална инфраструктура, екостоки и здравословни продукти за пазари като Япония и ЕС, а и на мащабен здравен туризъм.

Тези наши активи, както и ежегодните успехи на младите ни ученици и студенти по естествени науки, имат над 30-годишна давност.

- Ако погледнем по-широко към двойката политика-бизнес, какво е важното, което ще видим?

- Нищо впечатляващо особено на фона на професионализирания лобизъм на съседните на България държави и в Брюксел, и във Вашингтон, и в Пекин и Делхи, както и положителните резултати от това за тези наши балкански съседи.

- А убеден ли сте, че войните и кризите засилват вътрешната поляризация и неизбежно водят до залитане към национализъм. Да чакаме ли нов Хитлер, ако това е така?

- Национализмът е този, който провокира войните и конфликтите. Това е съвременният разлом. Защото е отговор на  глобализацията. Данните пък показват, че е по-малко вероятно демокрации да воюват с други демокрации. Тоест войните най-често са между не-демокрации или между недемократични режими и демократични такива.

- Имате ли обяснение защо тоталитарните режими изпреварват като темп на развитие икономиките си развитите демокрации?

- Тезата, че тоталитарните режими изпреварват по обем на икономиката развитите демокрации, не е вярна. От първите десет икономики в света като обем само Китай не е развита демокрация, а ако се приложи критерият за БВП на глава от населението, всички първи 10 страни са развити демокрации, да не говорим за критерия покупателна способност.

Така че западният модел на демокрация с всичките си недостатъци продължава да е най- успешният по отношение на качеството на живота и стандарта.

 - При последния ни разговор казахте, че е “време разделно”, което ще открои опортюнисти от професионалисти във всички сфери. Времето все така си е разделно, но професионалистите все така липсват във всички сфери. Защо?

- Много от българите показват инертност и силен консерватизъм към промени поради историческото засенчване на безспорни лидерски и поведенчески модели, понеже не е имало много трайни такива и понеже историята ни е прекроена в книгите.

Икономическата и политическата ни класа е силно конюнктурна и освен отделни примери не демонстрира трайно визионерство. Професионалистите предпочитат да са извън прожекторите в такава ситуация.

- Какво ще роди сегашната политическа криза у нас, която продължава вече трета година? Ако проектираме вашия поглед върху нея, то да очакваме ли възход на национализма, социални ерупции и поява на нови играчи?

- Достатъчно много на брой съвременни политици в региона ни имат ясна ориентация спрямо модела на западната демокрация, възникнала и установила се в Древна Гърция, и като термин и като практика, и към капитализма като модел на икономическа система.

- Какво е вашето обяснение на това, че въпреки политическата криза икономиката ни не е в криза, дори напротив - в добро здраве е? Дали това не е сигнал държавата да се оттегли от силното си присъствие в нея?

- Абсолютно задължително е държавата да се оттегли от икономиката, тъй като това не ѝ е свойственото място.

Ние сме вързани за външнополитически явления. Факт е, че сме на огромна загуба заради това, че нямаме правителство и дори парламент.

Например има неусвоени средства по плана за възстановяване. Липса на законодателна инициатива в ключови сектори. Липса на модернизиране. Липса на предвидимост и дългосрочно планиране, които са ключови за големи проекти.

- А може би и политиците да спрат да се рекламират чрез кризата и решението ѝ, защото такава няма? Или представите за криза на властта, на политиците и на обикновените хора са твърде различни?

- Опитите за лавиране между Русия, САЩ и ЕС и различни порочни практики оставиха страната ни в позиция на хамелеон. И в момента фигурираме в списък на FATCA (акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки - б.р.) за изпиране на пари, което е симптом на криза на доверието на инвеститорите в България.

- Да, но Световната банка ни подреди сред богатите държави. Защо нямаме усещане за това? И има ли изобщо тази класация реални ползи за бизнеса?

- Няма ползи според мен. Понеже реалната покупателна способност на съществена част от населението не сочи към термина “богата държава”.

- Ще съумеем ли да постигнем в близко бъдеще една голяма цел - членство в еврозоната? Защо по нея има такова огромно разминаване сред политиците ни, след като ползите са ясни, проблемите също? Или не са…

- Има липса на оценка в отговорните за имиджа ни среди как точно изглеждаме отвън.

Еврозоната е неизбежна необходимост за една недотам прозрачна икономика, каквато е България. Дали ще го постигнем, зависи от волята на кабинета. Перифразирайки Джордж Оруел: Свободата е право да кажеш на другите това, което те не искат да чуят.

- Сегашната ситуация в икономиката - и в Европа, и у нас, е време за рискови и дръзки решения, или напротив - за пестеливост и благоразумие?

- Бих оприличил момента със съзнанието на пилот във Формула 1 преди тръгване. Давайки газ, предусеща, че и повърхността под гумите му ще се завърти - но дали ще е в същата посока?

За колегите ми и за мен никога не е лошо време за рискови или дръзки решения, тъй като само така можем да поддържаме възвръщаемост от над 20% на годишна база в последния ни фонд.

Този вид поведенчески модел в бизнеса заимства от консервативни системи за управление на инвестиционните рискове, като тази на Microsoft и Deutsche Bank. Вече е приложена в над 50 проекта и резултатът е загуба на само 4 от тях под 7% от общо вложените капитали.

- Защо в последните години има такъв гигантски спад на инвестициите у нас?

- Защото тези инвестиции бяха извършени с погрешни очаквания на коефициента риск/възвръщаемост, на вероятност от цялостна загуба и на времевия срок за възвръщаемост.

- С какво държавата ни е най-голям длъжник на бизнеса и оптимист ли сте, че това ще се промени?

- Държавата не разбира бизнеса у нас, от съвсем скоро се появиха отделни личности с профил на успешни в България индустриалци и значими работодатели на министерски постове. Понякога има разбиране за нуждите на бизнеса и ролята му за съществуване на стабилна обществена администрация на много местно ниво и го спъва от завист. Наблюдава се закостеняла некомпетентност, неразбиране на процесите, бюрократщина и безхаберие. Помня го от 2002 година, когато заемах обществен пост за близо 2 години.

CV

Други от Интервюта

Пламен Димитров: Вдигане на осигуровките ще елиминира политиците от игра с пенсиите

Поне 10% ръст на заплатите и толкова на пенсиите ще искаме за 2025 г. Затварят заводи, свързани с кризата в немските автопроизводители. Тези, които се ориентираха към части за електромобили

Д-р Асен Меджидиев: Не съм се издигнал еднолично за председател на БЛС, поех отговорност към лекарите от София

Атаката срещу мен е необяснима, никога не бих казал лоши думи срещу колега - без значение дали ми е опонент, или не, казва председателят на Столичната лекарска колегия Аз искам съревнование с равен

Д-р Георги Миндов: Ако д-р Меджидиев бъде избран за председател на БЛС, ще е пагубно за съсловието

Не е имало уставно проведен избор на делегати за Националния събор на БЛС от страна на Софийската колегия. Не е имало гласуване за кандидатите - това е недопустимо и противоуставно

Димитър Ганев, “Тренд”: Сложно е уравнението: вече трябват 4 играча за кабинет

И да има правителство след 27 октомври, под половин милион ще са зад него, а избирателите са 5,5 млн. - Това е първото проучване на общественото мнение след наместването на партийните пластове

Симеон Дянков: България е в криза, трябват нови политици, сегашните се измориха

Кабинетът "Драги" завърши с негови сълзи. Преди него Монти - с неуспешен опит да си направи партия. И двата примера са лоши. А в България нямаме чакащи равно отдалечени кандидати за премиер

>