Парите на младите да се инвестират по-рисково, за да носят печалба за старини (Обзор, графика)

06.08.2024 22:30
Сега всеки българин, който е роден след 1 януари 1960 г., задължително се осигурява в частен универсален пенсионен фонд.

 Само веднъж преди края на трудовия стаж партидата от частните фондове да може да се мести в НОИ

Нова пенсионна реформа - с въвеждането на мултифондове, по-точни таблици за продължителността на живота и еднократно прехвърляне на вноските. Писмо с тези препоръки е получило българското правителство от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където България кандидатства за пълно членство. Те са изготвени след мисията ѝ в София в началото на юни, чиято цел бе да направи оценка на пенсионния ни модел.

Силните страни на българската пенсионна система са тристълбовият модел,

който дава възможност за диверсификация на риска, както и добрите правила за работа на частните пенсионни схеми и изплащането на пенсии от тях. Както и добре изградената система за контрол от страна на правителството, установил екипът на ОИСР.

България обаче трябва да довърши пенсионната си реформа в няколко пункта, които се отнасят основно до частните фондове. Препоръката е да бъдат разрешени т. нар. мултифондове за втория стълб.

Сега всеки българин, който е роден след 1 януари 1960 г., задължително се осигурява в частен универсален пенсионен фонд. Държавата е разрешила работата на девет пенсионно осигурителни дружества. В тях всеки месец

над 4 млн. работещи българи внасят

5% от дохода си за втора пенсия

(Виж доходността им в инфографиката.)

От години обаче дружествата настояват за разхлабване на правилата, по които могат да инвестират парите на осигурените, за да им осигуряват по-висока доходност и съответно по-големи спестявания за старини.

В момента огромна част от инвестициите са в държавни ценни книжа и много по-малка част от портфейлите са в акции. Това намалява чувствително възможната доходност.

Предложението на ОИСР е да се създадат т.нар. мултифондове. При тях ще е възможно по-рисково, но и по-доходоносно инвестиране на средствата. Вариантите тук са два - или

осигуреният сам разрешава на фонда по-рисково инвестиране

в преследване на по-висока доходност за бъдещата си пенсия. Или групиране на осигурените по възрастови групи, като рисковите и доходоносни инвестиции да са разрешени само за по-младите работещи. А с напредване на възрастта на хората те да преминават към по-консервативни схеми, при които доходността ще е по-ниска, но и рискът от загуба на средствата - минимален или равен на нула.

Според източници на “24 часа” България ще се спре на втория вариант на мултифондовете и дори вече има подготовка на определени законови текстове в тази посока.

Мултифондовата система е въведена в страни като Чили, Мексико, Перу, Колумбия, Литва, Латвия, Естония, Словакия, Унгария, Хърватия.

Броят на мултифондовете в отделните държави варира от 2 до 5

Някои имат строго определени възрастови критерии при разпределение на осигурените лица. Прибалтийските страни - Литва, Латвия и Естония, пък са заложили на вариант всички, които не са избрали самостоятелно рисковия профил на своя портфейл, да отиват в консервативния тип фонд.

Мисията препоръчва само веднъж да може да се прехвърля спестеното към НОИ. Това да става към момента на пенсионирането по заявка на осигурения.

Сега осигурените редовно могат да променят партидите си за втора пенсия от частните фондове към НОИ и обратно. За голяма част от първите пенсионери от частните фондове бе по-изгодно да го направят, за да не получават намалена пенсия от държавния институт.

Постоянното движение на пари от партиди между частните фондове и държавния Сребърен фонд (където сумите се съхраняват, докато на човек не му дойде време за пенсия), изкривяват сериозно пазара. В момента това прехвърляне може да продължава до 5 г. преди навършване на пенсионната възраст. Според ОИСР това обаче не е достатъчно ясен и добър критерий.

През последните години се засилва тенденцията на завръщане на осигурени лица от държавния пенсионен стълб към частните фондове. По данни на Националната агенция за приходите осигурените лица са

прехвърлили обратно към универсалните фондове общо над 15 млн. лв.

към септември 2023 г. Прехвърлени средства към Сребърен фонд и НОИ между 2014-2023 са 750 млн. лв. При изчисляването на пенсиите за хората с доход от частните фондове да се ползват актуализирани таблици за очакваната продължителност на живот и очакваната възраст на смърт, съветва още организацията. В момента те са осреднени, а не се отнасят само за хората, на които предстои пенсиониране.

“Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основната цел да увеличат доходите за старост и гарантират адекватни пенсионни плащания”, обясниха от Комисията за финансов надзор. И потвърждава готовност и ангажираност за “участие в развиването на пенсионната система в страната с цел гарантиране на доверие, справедливост, устойчивост и прозрачност”.

“След успешното приключване на прегледа от българската страна не се изисква предприемането на краткосрочни мерки преди присъединяването към ОИСР. Очаква се институциите да обмислят последващи действия за по-нататъшно усъвършенстване на пенсионната система чрез подобряване на съответствието със стандартите и най-добрите практики на ОИСР”, обясниха от финансовото министерство в позиция, която се подкрепя и от социалното. Според тях промени в областта на пенсионното осигуряване трябва да бъдат съгласувани с всички институции и заинтересовани страни - осигурени лица, пенсионери, пенсионноосигурителни дружества, социални партньори, като се отчитат спецификите на българската система.

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване приветстват получените препоръки и са готови да продължат разговорите за промени.

Други от От страната и света

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

>