Най-богатите в света изгубиха $ 134 млрд. за една нощ в кървава баня на пазара за акции

06.08.2024 22:00
Джеф Безос е най-потърпевш от срива на пазара. СНИМКИ: РОЙТЕРС

500-те най-богати хора в света са загубили 134 млрд. долара в рамките на ден заради срива на пазара с акции, съобщиха западни издания. Най-потърпевш е основателят на “Амазон”, който миналия петък е обеднял първо с 15 милиарда долара, а в понеделник, когато настана тотален хаос на борсите, Джеф Безос се е разделил с още 6,4 млрд. Въпреки тежките загуби богаташът все още има 180 млрд. в банковата сметка. През 2019 г. бе най-сериозният удар за него, когато обеднява с $ 38,3 млрд. заради развода си с Макензи Скот.

Акциите на “Амазон” паднаха с 8,8% в петък заради засилените разпродажби. Тази година Безос многократно се разделяше с акции на компанията си, продавайки ценни книжа за 8,5 млрд. долара през февруари и обявявайки планове за пускане на още 5 млрд. долара в акции, което ще му остави 8,8% от фирмата.

В понеделник 10-те най-богати хора в списъка на “Форбс” са загубили общо 36 милиарда долара, като сумата е допълнителна към 134-те млрд. от петък.

Според “Форбс” личното състояние на изпълнителния директор на Nvidia Дженсън Хуанг е намаляло със 7,9 млрд. Шефът на “Фейсбук” Марк

Зукърбърг се е

разделил със

7 млрд.,

докато Илон Мъск е обеднял с 6 млрд.

Понеделникът бе най-лошият ден за Уолстрийт от почти 2 години след глобалната разпродажба на фондовия пазар, предизвикана от страховете от рецесия в САЩ и след разочароващите данни за заетостта за юли, според които нивото на безработица се е повишило.

Водещите фондови индекси на Америка – S&P 500, Dow Jones industrial average и Nasdaq Composite, се сринаха при нестабилна търговия рано в понеделник в Ню Йорк.

S&P завърши с 3% - най-големия дневен спад от септември 2022 г. Dow затвори със спад от 2,6%, след като загуби над 1000 пункта. Nasdaq отбеляза спад от 3,4%.

Борсовият трус започна в понеделник от Азия, където японският индекс Nikkei 225 падна с 12,4% в най-лошия си ден след срива в Черния понеделник през 1987 г. Европейските пазари последваха примера, като британският FTSE 100 претърпя най-стръмния си еднодневен спад от повече от година.

Тревогата за силата на американската икономика, засилена от неочаквано слабия доклад за работните места в САЩ в петък, помогна за стимулиране на разпродажбите. Това дойде само ден след като Федералният резерв избра да задържи лихвените проценти стабилни, което накара критиците да обвинят централната банка, че е чакала твърде дълго, за да намали лихвите.

С около 800 млрд. долара пък е спаднала в понеделник колективната пазарна стойност на така наречената Великолепна седморка от технологични гиганти, която включва “Алфабет”, “Амазон”, “Майкрософт”, “Мета”, “Тесла”, NvIdia и “Епъл”. Това се дължи на спада на фокусирания върху технологиите индекс Nasdaq. Той беше подложен на сериозен удар, след като преди дни изненадващо холдингът “Бъркшър Хатауей” на инвеститора Уорън Бъфет, известен с точните си прогнози, е продал половината от акциите си в “Епъл”, оценени на 76 млрд. долара.

Паниката сред инвеститорите е провокирана от тревогата им, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия. Масовите разпродажби на акции обаче може да предизвикат ефекта на “самоизпълняващото се пророчество” Това означава, че инвеститорските настроения за икономически срив може да провокират борсов срив и наистина евентуално да се стигне до рецесия, предупреждава агенцията за кредитен рейтинг и анализи “Морнинг стар” Ди Би Ар Ес .

Във вторник фондовите пазари в Европа останаха неспокойни, въпреки че японският индекс Nikkei 225 скочи с 10,23% след рязкото падане от предишния ден.

“Страховете за рязка рецесия в САЩ, породени от слабите данни за работните места в страната, остават”, коментира експертът Ръс Мулд.

Има и опасения, че акциите в големите технологични компании - особено тези, които инвестират сериозно в изкуствен интелект (AI), са били надценени и някои от тези фирми сега са изправени пред трудности.

Други от От страната и света

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

>