Съмнението - този убиец на професионалния успех

07.08.2024 05:30 Димитрана Александрова

Специалистите обясняват как да се отървете от него с две стъпки във вярна последователност

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Имате нова задача и ако постигнете успех, ще се изстреляте нагоре в кариерата. След внимателно обмисляне сте решили какво да правите. Но един вътрешен глас ви нашепва съмнения дали пък това е най-вярното. Нашепва ви ги толкова често, че подкопава самоувереността ви.

Хората, които се изправят пред предизвикателства и не изпитват никакви съмнения дали и как ще ги преодолеят, са безумно смели с акцент върху първата дума.

В еволюцията мозъкът на хомо сапиенс се е научил винаги да бъде нащрек, да предупреждава за възможни опасности и да предпазва от глупави грешки. Той, мозъкът да бъде пристрастен към подсказването на негативни варианти е част от инстинкта за оцеляване. Склонен е скептично да се фокусира върху нещата, с които човек не се справя добре, и върху нещата, които никога не е опитвал, за да го кара да бъде внимателен и да се самоусъвършенства.

Затова не бива да пренебрегвате съмненията.

Не бива обаче и да позволявате те да взимат решения вместо вас. Защото това пък би означавало да оставяте страховете си да победят.

Когато ви се случи след внимателно обмисляне да продължите да изпитване съмнения, на пръв поглед най-полезно ви се струва да седнете и да ги анализирате - защо ви връхлитат, имат ли основание, дали пък не трябва нещо да промените.

Психолозите обаче казват, че самостоятелният анализ не е правилното начало.

Правилното е да говорите за съмненията си с приятели и/или колеги, на които имате доверие.
Причината е, че съмненията са истории, които сами си разказвате на ум. Когато ги оставите свободно да се разгръщат, те могат да се превърнат в безкраен цикъл, да стават все по-страшни и по-страшни. В крайна сметка затъвате в непродуктивни колебания или дори се отказвате от решението си, защото сте се самонаплашили.

Вместо да превъртате в съзнанието си отново и отново съмненията, по-добре е да говорите за тях с човек, на когото имате доверие. Приятел или колега може честно да ви каже дали не драматизирате възможните трудности и рискове, дали не подценявате качествата и силите си да се справите. Като се вслушате в това, което ви казва, няма да губите енергия и време в излишни разсъждения.

Забележете обаче, че става дума за човек, на когото наистина имате доверие. Той трябва преди всичко да е добронамерен. Ако не е, може нарочно да засили съмненията ви или пък да ги приспи с цел да ви подведе и да ви обрече на неуспех.

В това отношение много внимавайте с колегите. Не е изключено заради завист или заради конкуренция да не получите честни отзиви, предупреждават експертите.

Човекът, с когото обсъждате съмненията си, трябва и да е компетентен. Колкото и да е добронамерен, ако не разбира нищо от вашата професионална област и от предстоящата ви задача, надали може да бъде достатъчно полезен.

Това важи с особена сила за приятелите. Те ви обичат и е вероятно да ви надценяват. Могат да отхвърлят съмненията ви с твърде лека ръка.

Отчетете и какъв е характерът на човека. Рисковият играч е склонен да ви посъветва да не се колебаете, а да рискувате. Предпазливият ще ви поведе в обратна посока.

Грешка ще направите, щом тръгнете да се консултирате с много хора. Пак ще губите време и енергия. А и още повече ще се объркате, ако получите разнопосочни отзиви за съмненията си. Затова се ограничете с един-двама колеги и/или приятели, на които имате доверие, компетенти са и по възможност с различна нагласа - по-оптимистична и по-песимистична.

Когато след тези разговори се почувствате по-уверени, махнете съмненията и се захванете за работа.

Но вашите съмнения може да бъдат потвърдени. Понякога има основателна причина вътрешният ви глас да не млъква.

Според специалистите обсъждането с доверен човек е първата стъпка и защото помага да намерите причината по няколко начина.

Формулирайки пред другиго какво ви кара да се колебаете, вие го осъзнавате по-добре. Още докато го изричате, може да разберете колко е глупаво. Или пък обратното - че си е съвсем основателно. 

Компетентният човек пък може да ви подскаже как да промените и подобрите решението си, за да отстраните съмненията и да постигнете успех.

При всички положения трябва да направите втората стъпка - самостоятелно и задълбочено да анализирате опасенията си.

Още веднъж потърсете има ли доказателства, че трябва да ги изпитвате, и помислите как да се отървете от тях или как да се справите с проблема, който ги предизвиква.

Макар че разговорът с доверен колега или приятел може да ви е изключително полезен и да ви подскаже пътища, все пак крайното решение трябва да си бъде ваше.

Никой не познава по-добре от вас задачата и предизвикателствата, пред които сте изправени.

Никой не познава по-добре собствените ви способности, които трябва да впрегнете, за да ги преодолеете. В това число влизат и личните ви психологически механизми, с които ще парирате съмненията и ще се задействате целеустремено към успех.

Марги Уоръл, автор на книгата "Да се довериш на себе си - силата, променяща живота", казва, че съмненията могат да бъдат катализатор на идеи и ефективност. 

"Те ви карат да отговорите на въпроса "как". Как да преодолея това препятствие? Как да постигна желаната цел? Те ви дават възможността да оцените ситуацията и да избегнете вземането на прибързани решения, които може да ви струват скъпо. Това е положителната страна на съмненията. В много случаи обаче поемането на риск и впускането в непознатото е правилният път напред. Вярвам, че съмненията забавят развитието ни повече от които и да е било външни бариери. Пренебрегването на гласа на съмнението изисква смелост и практика. Когато човек започва да вярва повече в себе си, силата на този глас намалява. Колкото повече вярвате в себе си, толкова по-ясно ще осъзнаете, че нямате особена причина да се съмнявате в себе си", смята Марги Уоръл.

-------- Мъдрости и трикове на известни и успели

"Съмненията често са наши врагове. Под техен натиск от опита отказваме се ние... и сбогом на възможния успех!", предупреждава Уилям Шекспир.

Не се притеснявайте обаче, че изпитвате съмнения. Както казва древноримският мислител Публий Сир, "съмнението е наполовина постигната мъдрост".

Но все пак психолозите препоръчват да не позволявате съмненията да ви оплитат в мрежите си, а да създавате дистанция между тях и ума си, като го ангажирате с нещо или пък го оставите да си почине.
Оказва се, че точно така постъпват хора, постигнали огромен успех.

"Когато съмненията започнат да обземат напълно мислите ми, упражненията винаги ми помагат. Качвам се на колелото, играя тенис или прекарвам време със семейството си. Това често са и моментите, по време на които ми идват най-добрите идеи", обяснява британският милиардер Ричард Брансън, собственик на "Върджин груп".

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

10 изречения, които са музика за ушите на шефа

Работата да ви носи щастие? Малко вероятно. Търсете смисъл и ще имате успех

Колко е важна дължината на полата и на вратовръзката за добро първо впечатление

Като проповедник, прокурор, политик или учен мислите и кое води напред в работата

Шокът след 10-20 години да видите, че сте си сбъркали професията

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>