Нужна е нова пенсионна реформа, частните фондове ще инвестират по-рисково парите на по-младите

05.08.2024 20:00 Виктор Иванов
Банкноти

Препоръки за нова пенсионна реформа, която да завърши окончателно вида на пенсионната система е получило българското правителство от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където България кандидатства за пълно членство.

Препоръките вече са изпратени до българското правителство и трябва да бъдат обявени в следващите дни, научи "24 часа" от източник в Министерството на финансите. Адресат на писмото от ОИСР са министрите на финансите Любомира Петкова и на социалните работи Ивайло Иванов, както и до Комисията за финансов надзор.

Препоръките са изготвени след мисия на ОИСР в София в началото на юни. Като целта е била именно оценка на пенсионния модел на България.

Силните страни на българската пенсионна система са тристълбовият модел, който дава възможност за диверсификация на риска, както и добрите правила за работа на частните пенсионни схеми и изплащането на пенсии от тях и добре изградената система за контрол от страна на правителството, установила мисията на ОИСР.

България обаче трябва да довърши пенсионната си реформа в няколко пункта, които се отнасят основно до частните пенсионни фондове.

Препоръката на ОИСР е да бъдат разрешени т.нар. мултифондове за втория стълб  - задължителното доброволно пенсионно осигуряване в универсалните пенсионни фондове.

В момента всеки българин, който е роден след 1 януари 1960 година задължително се осигурява в частен универсален пенсионен фонд. Като в България е разрешена работата на девет пенсионно-осигурителни дружества. В тях всеки месец над 3 млн. работещи българи внасят 5% от дохода си за втора пенсия.

От години обаче дружествата настояват за разхлабване на правилата, по които те могат да инвестират парите на осигурените, за да им осигуряват по-висока доходност и съответно по-големи спестявания за пенсия. В момента огромна част от инвестициите са в държавни ценни книжа и много по-малка част от портфейлине са в акции, което намалява чувствително възможната доходност.

Предложението на ОИСР е да се създадат т.нар. мулти фондове. При тях ще е възможно по-рисково, но и по-доходоносно инвестиране на средствата. Като вариантите тук са два - осигуреният сам разрешава на фонда по-рисково инвестиране в преследване на по-висока доходност за бъдещата си пенсия. Вторият вариант е групиране на осигурените по възрастови групи. И рисковите и доходоносни инвестиции да са разрешени само за по-младите работещи. А с напредване на възрастта на хората те да преминават към по-консервативни схеми, при които доходността ще е по-ниска, но и рискът от загуба на средствата минимален или равен на нула.

Според източници на "24 часа" България ще се спре на втория вариант на мултифондовете и дори вече има подготовка на определени законови текстове в тази посока.

Освен това ОИСР препоръчват възможността за прехвърляне на спестеното към държавния НОИ да се ограничи само до веднъж и това да става към момента на пенсионирането по заявка на осигурения. В момента е дадена възможност осигурените редовно да променят партидите си за втора пенсия от частните фондове към НОИ и обратно. Като за голяма част от първите пенсионери от частните фондове бе по-изгодно да го направят, за да не получават намалена пенсия от НОИ. Постоянното движение на пари от партиди между частните фондове и държавния Сребърен фонд, където сумите се съхраняват докато на човек не му дойде време за пенсия, изкривяват сериозно пазара. В момента ограничението е, че това прехвърляне може да продължава до навършване на възраст, след която остават пет години до пенсиониране. Според ОИСР това обаче не е достатъчно ясен и добър критерий.

Организацията съветва и при изчисляването на пенсиите за хората с доход от частните фондове да се ползват актуализирани таблици за очакваната продължителност на живот и очакваната възраст на смърт. В момента таблиците, които се ползват не се отнасят само за хората, на които предстои пенсиониране, а са осреднени, установила проверката на ОИСР.

Очаквайте продължение на темата във вестник "24 часа"

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>