300 000 тона софийски бали изядоха живота на пламналото сметище до Цалапица

05.08.2024 20:10 Радко Паунов
Устройство пръска камарите с горящ боклук на Пловдивското сметище.
Кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител Христина Янчева и Димитър Бришимов от пожарната по време на гасенето често отскачаха до сметището.
Трактори заравняват пръстта, с която бе записан горящият боклук на депото, за да задуши огъня.

Бомба със закъснител, екозаплаха за водите на р. Марица, системен замърсител на въздуха.

Тези предупреждения периодично се появяват за сметището на Пловдив до с. Цалапица. В петък жителите на града и на околностите

изпитаха на собствен гръб какво значи да дишаш отрови

Депото, разположено на 200 дка и сочено за най-голямото у нас, пламна в четвъртък привечер и доказа старата поговорка, че “старо бунище трудно се гаси”. 

 На сутринта пловдивчани се събудиха от задушливата остра миризма, а властите отчетоха 7-кратно превишаване на нормите с фини прахови частици. Облакът, затулил не само Пловдив, но и цялата Родопска яка, стигна до Бачково.

“Всички разбраха каква екологична бомба имаме на 20-ина километра западно от града. Сметището е изградено в началото на 90-те години на миналия век и е в непосредствена близост до р. Марица. Представете си футболен стадион, който е около 5 дка. Депото на Пловдив и общините “Родопи”, Стамболийски, “Марица”, Съединение, Кричим и Перущица, представлява 40 игрища. Височината на отпадъците достига до 30 м и е колкото 10-етажна сграда”, разказа бившият зам.-кмет от мандата на Славчо Атанасов Александър Константинов.

Макар капацитетът да е запълнен преди 10 г., всяка власт прави всичко възможно, за да удължава ползването му. Боклуците непрекъснато се утъпкват, за да се трупат нови върху тях. Последното комплексно разрешително за ползване от МОСВ е от 2023 г.

Годишно Пловдив отделя около 144 000 т битов отпадък. Голяма част от него се кара в екологичния завод в Шишманци, а около 45 000 т - в Цалапица.

“ Има доклад на АДФИ от 2014 г., в който се казва, че сметището трябва да бъде затворено”, припомня Константинов. През юни т.г. РИОСВ - Пловдив, е правила замервания и е установила, че капацитетът му е леко превишен, става ясно от неин доклад. Но не се посочват цифри.

Настоящият зам.-кмет по екологията Иван Стоянов заяви пред “24 часа”, че в момента

отпадъците са достигнали 25 м а разрешеният капацитет е 30-35 метра 

Според него има още възможност за вместимост.

Както е известно, Пловдив прие на два пъти столичните бали на сметището си. 200 000 т бяха докарани в мандата на кмета Иван Чомаков и още 100 000 - при Славчо Атанасов. “Това изяде поне три години от живота на му”, изчисляват еколози. Срещу тази услуга Пловдив получи от държавата около 28 млн. лв. и с тях ремонтира улици. Парите пристигнаха в мандата на кмета Иван Тотев.

За времето си депото край Цалапица беше едно от най-модерните. Разполага с 12 котлована, всеки от тях с по 20 дка. Най-отдолу е положена изолация от специални пластмасови мембрани, за да не се просмукват в почвата течащите отпадъчни води. Има система от тръби за отделените метанови газове, както и за водите, които се връщат обратно в тялото на депото.

Към днешна дата не е ясно какво е състоянието на мембраните и дали не са разкъсани от огромния товар. Запознати казват, че те са изчислени да поемат отпадъци само до 13 м височина. Няма как да се провери целостта на предпазните покрития, тъй като над тях се издигат стотици хиляди тонове. Може само да се гадае дали течащите отпадъци не замърсяват близката река. 

“Ветровете по поречието на Марица са основно западни и миризмите от депото се носят към Пловдив. Фините прахови частици, които измерваха станциите на РИОСВ, бяха най-малкият проблем. Много по-вредни са отровните съединения, които се отделят при пожар”, твърдят еколози. Пловдивчани се оплакваха, че над града се е разстлала половината Менделеева таблица.

Според предишната Програма за управление на отпадъците на община Пловдив сметището е трябвало да бъде рекултивирано отдавна и на него да не се депонират никакви отпадъци. През март м.г. в мандата на кмета Здравко Димитров е приета нова програма със срок на действие до 2028 г. Според нея тази година трябва да се рециклират 65% от всички отпадъци и да се депонират 35%, които спокойно могат да отиват в завода в Шишманци. Пак в новата програма е записано, че до края на т.г. депото трябва да бъде рекултивирано, което означава котлованите

да се засипят с пръст и върху тях да се засадят дървета,

за да се превърнат в зелени могили. Засега не е известно това да е предприето. 

Оператор на сметището от началото на 90-те години е “Водстрой” - фирма на бившия заместник-кмет на Пловдив в мандата на Иван Чомаков Атанас Славов. Неговата роля е да контролира достъпа до депото, да поддържа противопожарните кранове, да охранява, да следи за приемане на отпадъците, както и да ги разстила. За всеки депониран тон “Водстрой” получава 7,51 лв. без ДДС. Годишно в Цалапица се стоварват около 72 000 т.

Славов твърди, че последният пожар вероятно е предизвикан или от хвърлена цигара, или от някое стъкло, изиграло ролята на лупа, а може и палежът да е умишлен.

Пожарът беше загасен за 48 часа. Причините още не са установени, води се разследване, което трябва да приключи до 2 месеца.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>