Най-после: реколта 2024 е добра, ще пием хубаво вино

05.08.2024 18:10
Заради жегите гроздоберът тази година започна малко по-рано, а реколтата се очертава добра и с високо качество. СНИМКА: “24 ЧАСА”

От години не се е случвало да няма болести по лозята и добивът да е толкова висок

Тревогите на бранша са с изискванията за по-строг фискален контрол

Тазгодишната реколта от грозде ще бъде добра. Лозарите с радост споделят, че годината е по-плодородна и с по-малко болести, отколкото миналата, а и изобщо през последните години.  

По принцип добра година за гроздето и виното се случва веднъж на десет години и реколтата от същата година е с най-високата цена на пазара. По всичко личи, че реколта 2024 ще бъде точно такава.

“От два дни вече берем белите сортове като “Шардоне” и “Совиньон Блан” и някои червени, които използваме за розе. За първи път в сравнение с предишни години гроздоберът е толкова рано. Поне на този етап очакванията ни са за по-добра реколта. Миналата година беше много драматична - с продължителни дъждове, последвани от суша. Това доведе до развитие на болести. Тази не е така и първите количества, които берем, са с много добро качество”,  разказва Любка Зикатанова, която има семейна винарна със собствени лозя в района на Мелник.

Освен рекордно високите температури, които доведоха до преждевремнно узряване, друг фактор, който изиграл съществена роля за отличното производство, е капковото напояване, коeто семейството прилага за пръв път в масивите си. Стопаните трябвало да се научат да се приспособяват към климатичните промени, които в последните години стават все по-осезаеми, казват в района.

Добивът от шардоне в семейната винарна на Зикатанова засега се движел около 550-600 кг на декар и е сравним само с най-добрите предишни години. 

“Догодина с усъвършенстване на капковото напояване може да се достигнат 700 кг”, смята тя.  

Лозарите в Бургас

също очакват много добра реколта

В едни от най-винарските райони на България - Поморие и Сунгурларе, по чудо градушка изобщо не е падала това лято  и гроздето се е съхранило. Не смеят обаче да се заричат, защото до гроздобера в този район все пак има още един месец, достатъчно време да  ги сполетят порои и градушки, както стана например през 2022 г., когато ураган унищожи 1500 дка лозови насаждения край Поморие. Затова според тях е рано още да се говори и за изкупни цени. Но първите проверки в масивите и там показват отлично качество.  

Йордан Чорбаджийски, шеф на Националната лозаро-винарска камара, изрази своята надежда за добро производство. 

“С тези жеги и липсата на напояване ще има грозде, но няма да има сок, ще е леко. На 40 сантиметра под земята влажността е нула, а и в определени райони градушката смаза много масиви”, каза пред “24 часа” той. 

 Милка Велкова, която стопанисва 1600 дка лозя в ломското село Долно Линево, обаче споделя мнението на колегите си от другите краища на страната. Тази година нямало толкова болести, така че гроздето щяло да е перфектно. “При нас нямаше градушки, но принципно, за съжаление, тенденцията е масово колегите да се отказват и да се пренасочват към друг бизнес”, казва още тя.

Това се случи през последните няколко години, които бяха крайно неблагоприятни и статистиката на Националното сдружение на българските лозари показва нагледно тази тенденция. През 2000 г. например е имало 1,6 млн. декара лозя, през 2023 г. са намалели на 160 хил. декара, което прави около десет пъти по-малко.  

 Това обаче, което в момента сякаш повече тревожи лозарите, е не толкова каква ще е реколтата, а дали ще успеят да я реализират на добра цена.  

Притесненията им са породени от наредбата на финансовото министерство, според която  гроздето попада в списъка със стоки с висок фискален риск. 

Наредбата бе приета в края на 2023 г., но влезе в сила на 3 януари тази година. Чрез нея се следят 500 стоки, като идеята е да се спрат опитите за източване на ДДС чрез тях. В списъка са повечето видове храни,

сред които е и виненото грозде,

други плодове и зеленчуци, месо, мляко, продуктите от тях, хляб, шоколад, плюс горива и масла. Ако доставката на такива стоки е над 5000 лева, или повече от 500 килограма, и се извършва с превозно средство над 3,5 тона, тя трябва предварително да се заяви в НАП. Данъчните издават уникален номер на превоза, който се дава на шофьора или спедитора. 

“Според закона за спиртните напитки ние сме длъжни преди всеки превоз на грозде да притежаваме придружителен документ, в който са описани всички тези неща, които сега се искат от НАП - номер на превоза, килограми, час на тръгване, качество, превозвач, получател и т.н.   Затова ние предлагаме НАП да направят една платформа, където всеки регистриран гроздопроизводител да може да влезе и след като изготви въпросния придружителен документ, да го снима и да го праща в платформата.   Допреди години тези документи отиваха в приходната агенция, нека сега да бъде същото, но чрез тази платформа”, предлагат от Сдружението на лозарите. Те са категорични, че новите изисквания биха убили бизнеса. Освен това на масивите нямало ток, обхват на мобилните оператори и интернет.

“Как си представяте   някои по-възрастни лозари с лаптопи? Трябват им и електронни подписи, и да сядат и да въвеждат тази информация. Това е невъзможно. Освен това цената на един такъв кантар, който трябва да мери превозното средство още на масива и който се иска от нас,  струва около 35-40 хил. лв. без монтажа. Кой ще си купи, хората не могат да си позволят”, разтревожени са от сдружението. 

От НАП обаче са категорични, че гроздето е сред стоките с висок фискален риск, които

най-често се използват в схеми с ДДС

Мотивите им са, че при множество съвместни проверки с Изпълнителната агенция по лозата и виното през последните години се установяват големи наличности на винено грозде без документ за произход, съответно без да са начислени дължими данъци върху неговата реализация. При съвместни проверки с Агенция “Митници” се откриват големи количества алкохол без бандерол. 

“Ние като сдружение винаги сме искали да има контрол. Има сериозен проблем с нерегламентирания внос на грозде. Става дума за десетки милиони килограми, които влизат от Румъния, Северна Македония и заливат държавата. Това просто ни убива, нашето грозде стои, не можем да го продадем, защото влиза едно грозде, което е извън всякакви правила”, казват лозарите. Но твърдят, че не   можело заради недобросъвестни играчи да страдат другите, които са честни и си декларират всичко. 

“Гроздето пътува, отива до съответния производител и ако има разлика в килограмите, трябва да се пусне коригираща декларация към НАП. Трябва да изчакаме инспекторите по фискалния контрол, което означава да затворим предприятието за 4 часа. Несъответствие в килограмите винаги има. Представете си един камион, само да удари спирачки, ще изтече сок и ще даде разлика. За всеки камион ще затваряме предприятието и ще викаме фискалните инспектори. Гроздето в крайна сметка ще стои 10-12 часа на жегата и ще започне да ферментира. Накрая няма да има какво да го правим”, коментира и Чорбаджийски.  Затова призова приходната агенция да преосмисли наредбата и да изкара виненото грозде от списъка.

Оттам обаче настояват, че подобна промяна

ще облагодетелства контрабандното внасяне на продукция

и измамите с ДДС. В края на миналата седмица лозари затвориха пътя Поморие-Слънчев бряг в знак на протест. Засега стачната готовност остава, докато не стане ясно какво точно ще се предприеме като действия, споделят лозарите. 

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>