Търсят се посланици! Поне за 10 мисии извън Украйна

05.08.2024 16:54 Румина Димитрова
Радев и Главчев се ръкуват малко преди коктейла по повод деня на българската дипломатическа служба. Същият ден избухна скандалът с назначението на Ненчев. СНИМКА: МВнР
Калин Анастасов
НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ
Ради Найденов

Сериозна криза може да удари българските дипломатически представителства заради липсата на редовен кабинет, който да излъчи посланици. А до края на годината такива ще се търсят поне за 10 мисии зад граница.

Огромен скандал вече се разгоря около останалото без ръководител посолство в Украйна. Натам все пак ще замине бившият министър на отбраната Николай Ненчев, но като временно изпълняващ длъжността. (Виж още долу.)

Премиерът Димитър Главчев, който е и външен министър, вече се зарече, че

служебният кабинет няма да предлага посланици

Той настоява, че това трябва да свърши редовна власт.

“Надяваме се, все още има един мандат, да се назначи редовно правителство и то да извърви тази процедура. Ако пък се наложи, може следващо служебно правителство да го направи, тъй като имаме доста места, на които трябва да бъдат назначени посланици. Никога не сме си позволявали да не спазваме законите, камо ли конституцията. Така че това е ситуацията”, обобщи той.

В действителност обаче местата, за които ще се търсят посланици, са доста - поне 10, като някои от тях ще се освободят до края на годината.

В момента вакантно е посланическото място в Армения. Там мандата си предсрочно прекрати Калин Анастасов. Пред правителството през юни той обясни, че напуска по “лични причини”. Анастасов е

един от дипломатите, които подготвяха изборите зад граница

през последните 3 г. Именно той и сегашният зам.-министър на външните работи Иван Кондов начело на работната група във Външно отговаряха за изпращането на машини, бюлетини и др. към секциите в чужбина.

През юли изтекоха мандатите на посланиците ни в Берн и Астана. В Швейцария начело е Ради Найденов. Дипломатът бе началник на кабинета на Сакскобургготски като премиер. После зам.-министър на отбраната (2001-2002), както и служебен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков през 2017 г. Найденов бе предложен от Слави Трифонов за външен министър в несъстоялото се правителство на ИТН през август 2021 г.

В Казахстан мисията ръководи Боян Хаджиев. Преди да заеме поста, е работил на различни позиции в Представителството на България към Европейския съюз, бил е и директор на дирекция “Двустранно европейско сътрудничество” в МВнР.

До края на годината изтичат и мандатите на Тодор Стоянов в Италия, на Валентин Порязов в Гърция, на

първата в историята ни жена, посланик на България в Иран -

Николина Кунева, както и на Христо Гуджев в Косово. Ще се освободят и посолството в Белгия -от Пламен Бончев, както и Постоянното представителство към ООН, ОССЕ  и международните организации във Виена - от Емилия Кралева.

Дипломати ще се търсят и за генералните консулства в Одрин (през октомври), Барселона и Лос Анджелис (през декември).

Голям скандал и блокаж, подобен на този за Киев, се очаква за Москва. Посланик там е Атанас Кръстин. По принцип неговият мандат изтичаше този август, но има вероятност да е бил удлъжен, макар това да не е оповестявано публично. Той е дипломат от кариерата и преди да замине, бе секретар по външната политика на президента Радев. Преди 6 години решението той да отиде в Москва мина трудно и драматично.

Преди него правителството на Бойко Борисов се спира на Меглена Плугчиева като посланик, която по онова време оглавява мисията в Швейцария. Бившият вицепремиер по еврофондовете и един от най-разпознаваемите и ценени чужди посланици в Германия дори е върната в София - в очакване на назначение от президента, но то така и не се случва. Една от версиите е, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в първите месеци на мандата влияе на решенията на Радев, се противопоставя бившата депутатка социалистка да получи важното назначение в Русия. В крайна сметка Плугчиева завършва дипломатическата си кариера с два успешни мандата в малката Черна гора.

Президентският избор Кръстин пък чака повече от 6 месеца финала на консултациите между София и Москва, за да замени един от най-дългогодишните посланици Бойко Коцев. През тази “буферна” половин година бяха организирани

двете визити при Путин

буквално през дни на тогавашния премиер Борисов и на президента Радев.

През 2018 г. “пакетната сделка” между Министерския съвет, който предлага посланици, и президент, който ги одобрява, бе за общо 10 от тях. Мандатите обикновено са по 5 г. Кръстин обаче оглави мисията и на Узбекистан през 2020 г. Тя също е със седалище в Москва. А много мандати, направени през пандемията, не само на наши, но и на чужди посланици бяха удължени тогава. Въпреки това скоро трябва да се търси човек и за поста на Кръстин. Изборът е ключов не само заради войната в Украйна, но и заради политиката, която страната ни ще води в двустранните отношения.

Друга държава, в отношенията ни с която се изискват особени дипломатически усилия, е Северна Македония. Там със сигурност рокадата е в ход - мандатът на настоящия посланик Ангел Ангелов изтича това лято, а бъдещият Желязко Радуков вече има подписан от президента указ да го смени.

До 30 август пък България трябва да подаде име за еврокомисар, но предвид политическата криза в момента малцина се наемат да гадаят кой ще бъде номиниран.

Външен конкурс прати Ненчев в Киев, и май задълго, въпреки недоволството на Радев

Николай Ненчев заминава за Украйна въпреки недоволството на президента Румен Радев и политици.

Бившият министър на отбраната официално отива като временно изпълняващ длъжността посланик. На теория обаче той може да остане в Киев за доста дълго време, тъй като правителството и Радев трябва да се споразумеят за редовен посланик, за да го сменят. А това е неясно кога ще се случи.

Назначението на Ненчев предизвика скандал между кабинета на Главчев и Радев. За него се разбра случайно, след като на 22 юли президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси го поздрави за избирането на събитие.

Решението Ненчев да замине в Украйна е взето след конкурс, обясни по-късно Главчев. Дипломат за там първо се търсел в рамките на МВнР, но желаещи нямало. Затова направили външен конкурс и енчев се явил и го спечелил. Премиерът настоя, че процедурата е спазена и така се постъпва на места, където властта не може да се разбере кого да назначи.

“Ненчев няма качествата за посланик”, ядоса се Радев. Той разказа, че бившият министър вече му е предлаган за поста по време на кабинета “Денков”, но той е отказал. Одобрил обаче за Киев да замине Петър Танев. Той бе сред пакета от 6-има посланици, предложени през октомври 2023 г. от редовното правителство.

Решението за Танев е минало в Министерския съвет, но не е било подписано от експремиера Николай Денков. Затова и не е стигнало до Радев, който пък трябва да издаде указ, за да бъде назначен. Информация от службите с “доста сериозни данни” е причина Денков да не подпише, обясни пък бившият премиер от ПП пред “24 часа”. Информацията обаче е класифицирана и той няма право да я коментира.

Неофициално се заговори, че Украйна не е одобрила Танев, защото бившата му съпруга е рускиня, но дипломати и самият Танев бяха категорични, че това няма нищо общо. “Хора от България спряха назначението ми. Бях въвлечен в институционален спор”, обяви той. 

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>