Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост

06.08.2024 05:30 Димитрана Александрова

Ако ги направите умело, ще получите оферта за издигане, без да плетете интриги срещу ръководителя си

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Имате си съкровен отговор на онзи така обичан въпрос от интервютата за работа "Къде смятате, че трябва да сте след 5 или 10 години". Смятате, че трябва да сте в креслото на шефа. И не след 5 или 10, а много по-скоро. И не с интриги, а с почтена работа и показване на способности.

Амбициите са похвални. Остава да направите стратегия, за да ги осъществите. Защото често срещана грешка е да объркате мечта и цел. Идеята да станете началник може да е романтика, в която да потънете.

Всеки ден си мислите как ще ръководите екипа, какви нареждания ще дадете, какви решения ще вземете. Тези мисли обаче не водят към целта. Вие си представяте как бихте постъпили, ако бяхте началник, а не как да постъпите, за да станете началник.

Излезте от капана и не се изживявайте като шеф в главата си. Направете стратегия. Точно тя е разликата между мечта и цел.

Но дебнат и още капани, които трябва да заобиколите.

Специалистите по кариерно развитие изтъкват, че има едно клише, което много пречи на представата как човек да стигне до шефски пост. Изразът "да се издигнеш в йерархията" съобщава крайната цел. До нея обаче се стига със сложни маневри, които на практика не са само нагоре.

Случват се понякога, но общо взето са рядко гиганските крачки за изкачване по стълбата (за разлика от тези надолу при издънка). Да си пожелавате направо креслото на боса, ако сте 3-4 нива под него, е фантазия.

Щом сте толкова далеч в йерахията на фирмата от ръководен пост, най-напред ви е нужно доказване, че можете да се справяте с по-големи и по-разнообразни задължения от възложените ви. Експертите съветват да предприемете т.нар. хоризонтално придвижване.

Отворете очи и уши, внимавайте за ситуации, в които можете да свършите нещо в рамките на вашия екип. Нещо, което ще ви отличи като специалисти с качества да поемат нови отговорности. Кандидатирайте се да облекчите претоварен със задължения колега. Или ако той отсъства, веднага кажете на началника, че ще се нагърбите с част от неговата работа. При това не отваряйте дума за пари. Целта ви е да блеснете, а не да печелите. Но не забравяйте, че трябва да направите всичко достатъчно видимо за шефа. Нямате полза той да въздъхне облекчено, че някой е поел нещата и да забрави кой е този някой.

Друг трик за хоризонтално придвижване е да внимавате много какви нови задачи се очакват и още преди да дойде време за възлагането им, да заявите на мениджъра си, че искате някоя от тях. Мотивирайте се защо се самопредлагате - защото проектът ви е интересен. И веднага обяснете как вашият опит и способности ще помогнат за реализирането му. Активността и ентусиазмът на подчинените винаги са желани от шефовете, така че ще направите добро впечатление.

Хитра маневра е и да се кандидатирате за място, което не е по-високо от онова, на което сте назначени, но ще покаже, че имате квалификация да се справяте и с друг вид дейности. Обикновено началниците ръководят примерно отдел, който не "монотематичен". Човек, който разбира от различните аспекти на работата в структурата и има опит с колкото може повече от тях, е по-подходящ да я ръководи с сравнение с по-тесен специалист.

Когато изпълните успешно няколко такива хоризонтални задачи и/или придвижвания, има голяма вероятност издигането по вертикала да не закъснее, защото ще стане ясно, че имате умения да се справяте с повече и по-разообразни отговорности. Може да изкачите сравнително бързо 1-2 стъпъла, които ще ви приближат към шефското кресло.

Много деликатен момент е как да се приближите към самия си шеф. Деликатен, защото в първоначалния етап не бива да личи, че искате да го изместите. Специалистите наричат това ход нагоре, който изпълнявате от място

Звучи малко странно, но ще рече да помагате лично на началника. Всеки човек има нужда от нещо, колкото и добър професионалист да е. И ако сте в състояние да му го осигурите, той ще обърне внимание на уменията ви, на желанието за сътрудничество и на ентусиазма ви, насочени лично към него. Всичко, с което можете да улесните претоварения си шеф или да му дадете възможност да направи впечатление на по-висшестоящите шефове, ще бъде оценено.

Забележете, че не става дума да изпълнявате задълженията си свръхдобре, а доброволно да ги надградите отново за да покажете повече способности да поемете по-високи отговорности.

Специалистите по кариерно развитие съветват да намерите удобна възможност и в прав текст да заявите на шефа си, че целта ви е да получите по-висока длъжност. Можете да го попитате какви са шансовете ви за това и какво според него трябва да направите, за да ги увеличите.

По този начин го превръщате в свой ментор. Увеличавате вероятността той да ви издигне на ръководна позиция под себе си, да ви предложи за вакантна шефска длъжност в друга структура на компанията, да заемете неговото място, ако той се изкачва още по-нагоре в йерархията или напуска.

Това ще е издигане по вертикала, но когато са се отворили възможности.

Съвсем различна е ситуацията, ако решите да атакувате, за да изместите началника си

За да ви се получи, наистина трябва да сте направили подготвителните маневри, за да докажете способностите си. Така, че да са ги забелязали по-висшестоящи шефове, от които зависи издигането ви.

Много деликатен момент обаче е да идете при тях и в прав текст да се самопредложите. Както и да въртите аргументи и думи, в крайна сметка смисълът е "Махнете него, назначете мен". Ако не прецените отлично фактическата обстановка, човешките отношения, абсолютно всичко до най-малкия детайл, ви очаква не просто неуспех да направите крачка нагоре в йерархията, а главоломно падение.

Не само шефа, когото се опитали да изместите, ще ви стане враг. Онези над него няма да харесат вашия ход, макар че не плетете интриги, а отивате и честно заявявате "Искам поста, защото ще се справя по-добре и ще донеса печалба на компанията". Фактът, че не сте преценили правилно шансовете си, означава, че не сте готови да се качите на по-високо стъпало. Управлението е сложна игра, в която значение имат не само способностите работата да се върши по-продуктивно, а още маса качества, в това число и прозорливост за нагласите на хората.

По-безопасният вариант е така да се представите, че да получите покана за по-висок пост. Може да е за креслото на шефа ви, но щом ви го предлагат по-висшестоящите мениджъри или собствениците на компанията, техен проблем си е какво ще правят с човека, седял досега в него. Вие не сте извършили нищо непочтено, просто сте показвали и доказвали колко ви бива.

------- Плащане на сметката --------

Докато правите маневри, за да се изкачите нагоре в йерархията, ще се наложи да влошите отношенията си с хора, които ви пречат.

Не става дума за конкуренти. На много от колегите ви няма да им харесва вашата активност, ще ви смятат за натегачи, за прекалено амбициозни. Така че се подгответе за преминаване и през такива усложнявания на отношенията, преди да постигнете онова, към което се стремите.

Експертите съветват да си представите мечтания пост като страхотна торта, която имате намерение да си поръчвате в сладкарница. Насладете й се с поглед, усетете аромата й, опитайте парченце. Искате ли да я изядете цялото? Да, въобразете си, че я изяждате. На финала обаче трябва да платите сметката за нея.

В случая равностойността на парите е влошаването на отношенията с ваши колеги. Но си струва, щом тортата е толкова вкусна и толкова я искате.

Освен това мъдрите хора казват, че в живота действа принципът на синусоидата - винаги има пикове и спадове, а след срив винаги следва подем. В случая това може да означава, че тези хора, които най-лошо са ви гледали, докато сте се стремили да се изкачите нагоре и са ви смятали за натегачи, ще искат да ви станат най-първи приятели, като седнете в шефско кресло.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Как да превърнете песимистична нагласа в двигател за успех

Защо кратката отпуска е по-опасна от никаква и какво е СОС

Как да не позволявате заядлив колега да ви вбеси

Сигурен път към (не)успех - умният знае кога да се откаже, глупавият безкрайно се инати

10 изречения, които са музика за ушите на шефа

Работата да ви носи щастие? Малко вероятно. Търсете смисъл и ще имате успех

Колко е важна дължината на полата и на вратовръзката за добро първо впечатление

Като проповедник, прокурор, политик или учен мислите и кое води напред в работата

Шокът след 10-20 години да видите, че сте си сбъркали професията

Техники да си искате повишение без страх от отхвърляне

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>