СЗО може да обяви извънредна ситуация заради случаите на морбили в Африка

04.08.2024 22:34
Морбили СНИМКА: Pixabay

Ръководителят на Световната здравна организация заяви на 4 август, че обмисля свикването на експертен комитет, който да даде съвет дали разрастващата се епидемия от едра шарка в Африка трябва да бъде обявена за международна извънредна ситуация.

От септември миналата година насам броят на случаите в Демократична република Конго рязко нарасна заради щама на вируса, който наскоро беше открит и в близките африкански държави.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че здравната агенция на ООН, африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, местните правителства и партньорите засилват реакцията си срещу епидемията.

"Но са необходими повече средства и подкрепа за цялостна реакция", заяви Тедрос в социалната медийна платформа "Екс". 

"Обмислям да свикам извънреден комитет по Международните здравни правила, който да ме посъветва дали епидемията от морбили трябва да бъде обявена за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение."

PHEIC е най-високата степен на тревога, която СЗО може да обяви. Тедрос може да обяви такава извънредна ситуация по съвет на комитет от експерти в областта.

В изявление пред списание Science Тедрос добавя: "Този вирус може и трябва да бъде овладян със засилени мерки в областта на общественото здраве, включително наблюдение, ангажиране на общността, лечение и целенасочено прилагане на ваксини за тези, които са изложени на по-висок риск от заразяване".

Известна по-рано като маймунска едра шарка, тя е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни и може да се предаде от човек на човек при близък физически контакт.

За първи път е открита при хора през 1970 г. в Демократична република Конго.

Заболяването причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата.

Съществуват два подтипа на вируса: по-вирулентният и по-смъртоносен Clade I, ендемичен в басейна на река Конго в Централна Африка, и Clade II, ендемичен в Западна Африка.

През май 2022 г. инфекциите с mpox рязко нарастват в световен мащаб, като засягат предимно хомосексуални и бисексуални мъже, което се дължи на подклада Clade IIb.

Епидемията накара СЗО да обяви PHEIC, която продължи от юли 2022 г. до май 2023 г. Това огнище вече до голяма степен е затихнало.

От септември 2023 г. насам в ДР Конго рязко се разраства друг щам на mpox - подклада Clade Ib.

На 11 юли Тедрос заяви, че тази година в ДРК са регистрирани над 11 000 случая и 445 смъртни случая, като най-засегнати са децата.

Африканският съюз заяви тази седмица, че "спешно е одобрил 10,4 млн. долара от средствата на Covid в подкрепа на усилията на Африканския център за контрол на заболяванията за продължаване на борбата с епидемията от морбили на целия континент".

Тя ще помогне за подобряване на мониторинга, лабораторните изследвания, събирането на данни на регионално и национално равнище, управлението на случаите и инфекциите, както и достъпа до ваксини, добавиха от АС.

В края на юли Бурунди съобщи за три случая, а Кения регистрира един случай, пише dariknews.bg.

След това в събота Уганда обяви, че са открити първите два случая, като има данни, че заразяването е станало в съседна ДРК.

Международните здравни правила са рамката, определяща правата и задълженията на държавите при справяне със събития, свързани с общественото здраве, които биха могли да пресекат границите. Международните здравни правила са правно обвързващи за 196 държави.

В съответствие с МЗП ръководителят на СЗО може да обяви PHEIC, което води до спешни реакции съгласно регламентите. От 2009 г. насам PHEIC е обявявана само седем пъти: за свински грип H1N1, полиовирус, ебола, вирус зика, отново ебола, Ковид-19 и морска треска.

Други от Докторе кажи

Доц. Трифон Вълков: Грипът представлява остър трахит, който продължава 7-10 дни

Грипът е абсолютен патоген. Въпросът е колко тежко ще боледува един човек, а не дали. Той започва в рамките на часове и никога не протича безсимптомно

Безобидна пигментация на ноктите може да бъде симптом на различни видове рак

Неотдавнашно проучване на учени от Националния институт по здравеопазване на Великобритания (НИЗ) показа как една безобидна „аномалия на ноктите" може да бъде ранен индикатор за рак, съобщи Mirror

Лекарство за епилепсия би могло да намали симптомите на сънната апнея

Лекарство за епилепсия би могло да помогне за предотвратяване на временното спиране на дишането на пациенти със сънна апнея. Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от „Гардиън"

Проф. Димитров: 48 процента от парите на НЗОК са в София и Пловдив

През изминалата седмица се проведе среща с министъра на здравеопазването за договарянето на заплатите в сектора за следващия период. Трябва да се следят три фактора: какви са заплатите в отрасъла

Проф. Тодор Кантарджиев: Намалели са случаите на коклюш у нас

През последните седмици у нас няма регистрирани нови случаи на морбили. Това обяви в студиото на „Здравей, България" по Нова тв  бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести

>