Седмица за Радев да преглътне пак Главчев, май няма кой друг да организира избори

05.08.2024 08:00 Павлета Давидова
Служебното правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва на 9 април

ИТН връща папката, но указът за датата на вота върви с решението за премиер

България официално отива на шестите поредни предсрочни парламентарни избори, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов в неделя обяви - връща третия мандат в 12 ч на обед на президента.

А неофициално като дата на вота се очертава 13 октомври, въпреки че неочаквано бързото връщане и на третата папка позволява да се влезе в хронограмата от два месеца и вотът да е още на 6 октомври. Кампания през август и избори през септември вече бе отхвърлено категорично и от партиите, и от Румен Радев.

Проблемът обаче е, че за да насрочи изборите, президентът трябва да е готов да обяви и новия служебен премиер. А откъм “Дондуков” 2 и политическите централи все по-често се чува, че на Радев не му се иска това отново да е Димитър Главчев.

Нещо повече - почти всички парламентарни сили, както стана ясно, са коментирали на тайна среща в петък вечерта възможността да свалят Рая Назарян от председателския стол в Народното събрание и да излъчат човек извън ГЕРБ, който да е потенциален следващ служебен министър-председател. Въпреки че отрекоха такава завера, хората на ПП-ДБ, ИТН, БСП и ДПС около Джевдет Чакъров на няколко пъти се изпуснаха, че в определен “контекст” - на мнозинство в настоящия парламент за правителство с третия мандат, все пак въпросът е бил обсъждан.

Така, за да не се отлагат прекомерно изборите за края на октомври, на Радев му остава седмица, за да преглътне повторното премиерство на шефа на Сметната палата и бивш парламентарен председател от ГЕРБ. Или да намери друг съгласен кандидат от оскъдните на брой имена в списъка според променената конституция, вече популярен като “Домовата книга”.

Какво, ако Радев откаже да назначи Главчев,

питат се анализаторите. Реално държавният глава няма избор - трябва да спази конституцията и закона, отговарят юристите, до които “24 часа” се допита.

При минисериала “Търси се премиер” през март, когато за първи път Радев трябваше да действа според 6-ата поправка в конституцията, той свика всички възможни кандидати на разговори. От ръководството на БНБ категорично отказаха да влизат в политически роли, обмудсманът Диана Ковачева замина съдия в Страсбург, а заместничката ѝ хвърли оставка именно за да не я обсъждат като служебен премиер.

Така от домовата книга остават само заместниците на Главчев в Сметната палата - Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров (освен самия Главчев, разбира се).

Тодоров също настоя, че те са финансисти, не политици, и не желаят поста. Кожухарова не говори публично. Съпругът ѝ е бившият прокурор и бивш член на ВСС Михаил Кожарев, който беше сред публичните поддръжници на Иван Гешев, което тогава създаде допълнително напрежение около името ѝ.

“Искам да благодаря на всички кандидати за служебни премиери, които се отзоваха. Разбирам и уважавам мотивите им за нежелание или невъзможност да заемат този пост. Съжалявам за трудната ситуация, в която са поставени. Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази отговорна задача и прояви чувство за дълг”, заяви тогава президентът.

Радев очакваше КС да върне старото положение, но заради паритета 6:6 гласа в него тази конституционна поправка остана в сила, макар че може да се атакува отново, след като и съставът на съда бъде обновен.

Междувременно отношенията между Главчев и президента

се влошаваха с всеки изминал ден

- от махнатия външен министър през темата НАТО и Русия, посланика в Украйна, дори до гасенето на пожарите от последните дни. “Видно е в момента, че и г-н Главчев, и Калин Стоянов са министър и министър-председател на г-н Пеевски”, обяви от името на ДБ-ПП Божидар Божанов. Трябвало да се търсят варианти българското правителство да не е само на един човек. А Радев и лидерът на ДПС влязоха в най-ожесточената словесна война, в която президентът вече е назоваван единствено като Мистър Кеш.

Забърканата в сюжета със свалянето ѝ Рая Назарян пък предварително отсече, че и да ѝ предложи, няма да приеме премерския пост. Никой не призна дали идеята е била вместо нея да бъде избран бившият министър от ПП-ДБ Андрей Цаков, за да стане служебен премиер, както “издаде” Пеевски. Съдейки по скоростното връщане на мандата от ИТН, и да е имало план, участниците в него не са се разбрали.

Други от От страната и света

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. На предишното заседание голяма част от първоначално

Турци, украинци и руснаци спряха демографската криза в България

За първи път след 1985 г. населението на страната почти не намалява Отчитаме най-ниското ниво на смъртност в последните 15 години, но и втората най-ниска раждаемост За първи път от 38 години насам

Търсете знака с древното число, под него ще разберете кой е “от стара коза яре” в политиката

Едно число - много символика Под логото “Избори. На 7-ия път” ще излизат в “24 часа” текстовете, които разказват за предизборната кампания. Знакът с числото 7

Православен календар за 27 септември

Св. мчк Калистрат и дружината му. Св. апостоли от 70-те Марк и Аристарх Калистрат бил възпитан в Христовата вяра. Служел като войник при Персентин - свиреп гонител на християните

Само в "24 часа" на 27 септември - 2/3 от българите ултимативно: Правителство!

Само в "24 часа" на 27 септември четете: 2/3 от българите ултимативно: Правителство! За него са нужни вече 4 партии ГЕРБ с 9% преднина, "Възраждане" и ПП-ДБ с фотофиниш - резултати от проучване на

>