Марта Стюарт: С една мечта можете да направите всичко

04.08.2024 16:14
Марта Стюарт: С една мечта можете да направите всичко СНИМКА: Х/@MarthaStewart

В ретроспекция, публикувана в New York Times, кулинарното гуру Марта Стюарт разкрива как в разгара на 40-те си години е взела съзнателно решение да напусне кариерата си на Уолстрийт и да се насочи към писане и кетъринг.

"Може би малко несигурност може да подхрани амбицията", казва тя, отразявайки промяната в кариерата си. "Когато напуснах работата си на Уолстрийт, знаех, че трябва да създам кариера за себе си. Отворих кетъринг компания и правих кетъринга на партита всяка вечер."

Въпреки успеха си, Стюарт признава, че в началото е имала доста моменти на несигурност, съобщи dir.

"Въпреки всичко си мислих: "Ще дойде момент, когато моята внучка - тя е на 12 - ще бъде попитана: "Какво работи баба ти?" И всичко, което тя ще може да каже, е: "О, тя прави партита за хората". Помислих си: "Трябва да направя нещо повече от това." Това беше през 80-те години, когато написах първата си книга, тази за забавлението", казва Стюарт.

Смяната на кариерата й обаче оказва голямо и разрушително влияние върху семейния й живот: настъпва краят на брака й с тогавашния й съпруг Андрю Стюарт, за когото се омъжва, когато е само на 19 години. "По това време не държах дома си под око, въпреки че бях известна като домакиня. Това не беше достатъчно за брак", признава тя, добавяйки, че е обмисляла евентуално желание за още деца, за да може дъщеря й Алексис да има братче или сестриче. "Може би съжалявам, че не съм имала повече деца. Може би съжалявам, че бракът ми приключи внезапно. Бяхме заедно 27 години. Може би бих искала да се омъжа отново. Не го направих, но нямам нищо против. Все пак ми е любопитно какво можеше да е било."

Стюарт и нейният бивш съпруг стават родители на Алексис - единственото им дете - през 1965 г. 22 години по-късно двойката шокира приятелите си, като обявява раздялата си, а три години по-късно двамата официално се развеждат. Алексис не крие, че е имала доста трудни моменти в отношенията с майка си. В своята книга от 2011 г., Whateverland: Learning to Live Here, тя отправя обвинения за детството си, особено по отношение на родителския стил на майка си. Тя твърди, че майка й "не се интересува да бъде приятелски настроена към децата" и има изключително високи изисквания към нея. Сега самата Алексис е майка на две деца, което прави Стюарт баба на две внучета, с които през последните години споделя публично връзката си.

Марта Стюарт е идол и символ за почти всяка американска домакиня. Тя успя да превърне името си в бранд, чрез който да изгради огромна империя и ежегодно да печели милиони долари.

Не всичко в живота й обаче е било по мед и масло. Това става ясно и от документалния сериал, който CNN пусна в началото на годината, и който проследява живота на кулинарната кралица. "Многото животи на Марта Стюарт" описва многобройните успехи на Стюарт, падението й като федерален затворник и възраждането й като поп икона. Въпреки че Марта отказва да бъде интервюирана за поредицата, екипът използва архивни кадри на CNN, заедно с интервюта от нейни сътрудници, приятели и бивши колеги, за да разкаже за живота й.

Да превърнеш името си в успешен бранд

Марта Стюарт е известно име повече от 40 години, но още преди да избухне на световната сцена с книгата си от 1982 г. "Забавно", тя изживява няколко от своите "много животи". Родена през 1941 г., започва да работи като модел на 13-годишна възраст, прекарвайки уикендите си като модел на палта и в сватбени отдели за 15 долара на час.

Омъжва се за студента от "Йейл" Анди Стюарт през 1961 г., когато е на 19 години, и пътува всеки ден по четири часа с влак между Ню Хейвън и Гранд Сентрал в Ню Йорк, където продължава да се изявява като модел.

След колежа е наета като борсов посредник в малка фирма от Анди Монес, който казва, че я е водил на срещи, защото фирмите се интересуват от "някой от Йейл, който е играл футбол от Бръшляновата лига", но Стюарт е по-интересна за гледане. Двамата били "чудовищно" успешни. Но когато една мощна кампания се срива през 1970 г., Стюарт решава да се премести от Уолстрийт в Уестпорт.

В началото на 70-те години Стюарт, нейният съпруг и малката им дъщеря се преместват в нов дом и започват ремонт, като семейството върши голяма част от работата. "Тогава реших, че домът наистина е моето пространство", казва по онова време тя. "Чувството за сигурност, усещането да можеш да се отпуснеш в рамките на собствения си свят."

През следващото десетилетие тя преминава от продажба на торти и пайове на пазара до управление на бизнес за милиони долари и е един от най-търсените кетъринг шефове в Ню Йорк.

Докато Марта преминава от успешен модел, през успешен брокер, към успешен собственик на кетъринг компания, нейният съпруг става изпълнителен директор на издателство. Когато фирмата му публикува популярна книга за гноми, Стюарт организира парти на тема фентъзи и гноми. Това толкова много впечатлява издателя, че, без да знае, че съпругът й е един от неговите ръководители, я пита дали иска да напише книга. Стюарт публикува "Забавно" през 1982 г. и скоро започва да се появява в токшоута и разпродава копия в цялата страна.

"Забавно" е последвана от още книги, които не остават на рафтовете в книжарниците. "Сватби" е следващото заглавие, което публикува, превръщайки Стюарт в икона за домакините.

През 1986 г. веригата за домашни стоки K Mart решава да се ребрандира, наемайки някои добре известни знаменитости по това време, включително Марта Стюарт. Въпреки че мнозина определят хода й като странен и че това е "под класата й", тя е категорична - не се нуждае от класа, а от мащаб. И с K Mart го получава. "Наистина KМart направи кариерата на Марта Стюарт", казва професорът по бизнес Пол Аргенти в поредицата. Веригата подписва изгодна сделка за списание с Time Warner Inc. през 90-те години, като Стюарт стартира списанието Martha Stewart Living, последвано от едноименното телевизионно шоу.

Знаменитият готвач Дейвид Чанг казва в поредицата на CNN, че Стюарт е била като контрапункт на легендарната Джулия Чайлд, която е била известна както със своите странности, така и с кулинарното си майсторство. "Джулия Чайлд беше прагматична, истинска", казва Чанг. "Марта не можеше да бъде същата. Марта държеше на финеса, превъзходството и напредъка... Тя правеше това, което Анна Уинтур правеше с Vogue. Но Марта го правеше с храната."

Някъде по времето, когато Стюарт издава втората си книга "Сватби", живописният дом, който е построила като своя част от американската мечта, която чрез телевизионни изяви, статии в списания и работата й се превръща в мечта на хиляди хора, тъне в хаос. Техни приятели твърдят, че съпругът й буквално е изместен в мазето със старите си инструменти, и макар че постига не малък успех в работата си, е далеч от вихъра, който предизвиква в обществото съпругата му. "Тя беше заета, а той беше пренебрегнат", казва тяхна приятелка.

Следва развод, който самата Стюарт по-късно определя в интервю с Лари Кинг като неприятен. Заради нейната съпротива, съпругът й взима ограничителна заповед срещу нея, като й пречи да се свързва, както с него, така и със семейството му.

В други архивни интервюта журналисти като Барбара Уолтърс питат дали стремежът на Стюарт към съвършенство и неприемането на нищо по-малко създава комплекс за малоценност у жените. "Фантазия, мечти, стремежи - това са неща, от които мисля, че животът наистина е съставен", казва Стюарт. "Ако нямате това, какво ще правите? С една мечта можете да направите всичко в живота си."

Други от Възход и падение

“Майсторите на комедията” - Мамалев, Токмакчиев и Воденичаров, на турне в Америка

Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров отлитат тези дни за САЩ и Канада, за да представят шоуто си “Майсторите на комедията”. В продължение на един месец те ще обиколят 10 града в

Манекенките от 90-те слагат в малкия си джоб новите модели в инстаграм

Социалните мрежи дадоха възможност на всяко момиче, което пожелае и е достатъчно напористо, да се превърне в модел. С тежък грим и филтри, които тотално променят външността

Енчо Керязов кани артисти от цирк "Ронкали" за "Нощ на звездите"

Артистите от един от най-известните циркове в света - "Ронкали", може да гостуват у нас. Ще ги доведе еквилибристът Енчо Керязов, който вече подготвя 14-а "Нощ на звездите"

Цветана Манева отказва Мартина Апостолова от футбола и я превръща в независима актриса

Най-новата ѝ премиера е в "Моята вечер, твоята нощ" по Яна Борисова на 1 октомври в Младежкия театър Футбол, китара, работа в бар, желание да учи туризъм - след всички тези младежки увлечения

“Мислехме, че са ни изоставили!” Отвлечените Любо и Данаил не са забравени - спортът не спря да го показва (Снимки)

Над 150 шампиони и десетки отбори 10 месеца подкрепят капитаните “Мислехме, че са ни изоставили”. Това били първите думи на българските моряци капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил

>