Изследване откри връзка между високото кръвно и замърсяване на природата с телур

04.08.2024 10:22
Изследване установи връзка между високото кръвно и замърсяването с телур. Снимка: Pixabay

Вероятността хората да започнат да страдат от високо кръвно налягане се увеличава при повишени нива на телур, който преминава в храните в резултат на минното дело и различни производства, установи изследване, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес". Подобряването на наблюденията за нивата на телур в определени храни може да помогне за намаляването на случаите на хипертония сред населението, предаде БТА.

Резултатите от изследването на специалисти от университета Нагоя в Япония са публикувани в специализираното издание Environment International.

Според Такуми Кагава, един от авторите на изследването, резултатите са значими, защото показват, че въздействието на телур допринася за повишаване на кръвното налягане, което е значим проблем за общественото здраве.

В Япония зърнените храни и зеленчуците са популярни хранителни продукти, най-често предпочитани са оризът и ферментирала соя. Те са богати на висококачествени въглехидрати, на витамини и минерали, но в тях може да се открие и елементът телур. Наличието му в храните се обяснява с отделянето му в праха и отпадъците от минните дейности и индустрията. Така той попада в почвата, а оттам в някои растения като зърнени продукти, моркови и чесън.

Изследването обхваща 2592 възрастни японци. Според резултатите високите нива на телур в урината се свързва с повишено кръвно налягане.

Същите резултати са наблюдавани и при мишки. "Инжектирахме в мишки количества телур, еквивалентни на количествата, които хората получават дневно чрез храната си, и също наблюдавахме повишено кръвно налягане", каза Томоко Мисава, водещ автор на изследването.

Други от Докторе кажи

Регистриран е един случай на западнонилска треска в София през изминалата седмица

Регистриран е един случай на западнонилска треска в София. Това показва справката на Столичната регионална здравна инспекция за периода 23-29 септември 2024 г

Д-р Николай Брънзалов: Ще се борим за достойно заплащане на лекарския труд

Един от първите и най-важни приоритети на Български лекарски съюз е остойностяване на труда на медиците. Това заяви в „Денят започва" по БНТ новият председател на Български лекарски съюз д-р Николай

Петима получиха шанс за живот от органите на 56-годишен в УМБАЛ "Свети Георги"

В рамките на 24 часа две донорски ситуации предоставиха възможност за живот на петима души, гласи информация на Кампанията за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да. За живот"

Под 120/80 е „нормата" за кръвното, до 3 mmol/l трябва да е „лошият" холестерол

Острите сърдечносъдови инциденти - инфаркт, както и прединфарктни и постинфарктни състояния или тежка аритмия, която води до разстройство на хемодинамиката

Проф. Кантарджиев: Още доминират коронавирусите, грипът идва през ноември

„Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това ще се случи през ноември, а през декември ще е епидемично разпространение", заяви в "Тази събота и неделя" проф

>