Летен вирус с диария? Проф. Кантарджиев дава лесна рецепта на майките

04.08.2024 08:30
Тодор Кантарджиев Кадър: Нова тв

Ако диария и повръщане са обезводнили детето, лесна рецепта вкъщи ще му помогне. Всяка интелигентна майка трябва да я знае, обяви проф. Тодор Кантарджиев в неделния ефир на Нова тв. 

В жегите най-вероятната е ентеровирусната инфекция с повишена температура, болки по мускулите и в гърлото. Обикновено при възрастния човек протича с много силна адинамия, но минава за 24 до 48 часа, обясни епидемиологът.

При децата трайността е 3-4 дни, като е възможен и обрив по дланите на ръцете и по ходилата, както и вътре в устата. Не бива много да се плашат хората, успокоява професорът.

Ако обаче започне диария, трябва да се потърси лекар, а дотогава детето да бъде оводнявано - в 1 литър вода се слага супена лъжица сода за хляб и сока от два портокала, разбърква се добре и се дава с лъжица на всеки 2-3 минути, за да не се обезводни детето.

Хигиенните кърпички задължително през лятото трябва да са на основата на хлорхексидин, обяви още проф. Кантарджиев в "Събуди се". Особено в период на жеги кърпичките със спирт не са подходящи, те са добри срещу сезонния грип и срещу коронавируса през зимата, обясни той.

Как без сладолед да плажа, възкликна професорът на въпрос да внимаваме ли с него. Важното е да е правилно съхраняван и добре охладен, напомни той. И царевицата е безопасна в епидемиологично отношение, стига да се вади от врящия казан, а не от застояла вода.

Бутилирана вода е за препоръчване, като се разнообразяват изворите, ако е минерална. С чешмяната много да се внимава, ако е имало спиране - може при тръгването й да съдържа фекални води. Разбира се, и ръцете да се мият, вметна Кантарджиев.

Спокоен е откъм болести сезонът, отчита той. Подвариантът на омикрона - флирт, не е опасен, все повече мутиралият от пандемията коронавирус заприличва на тези от предишните години, които всъщност причинаваха 30% от гърлобола при възрастните през есента и зимата и 15% от сухата кашлица, разкри експертът. В Гърция се правят 64 хил. писиар теста за коронавирус на седмица, а у нас нещата не се проследяват, затова не можем да кажем кои подварианти вървят, обясни Тодор Кантарджиев.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>