Георги Йорданов урежда първия паметник на Кирил и Методий в Русия

03.08.2024 20:20 Едуард Папазян
Георги Йорданов

Голям скандал избухна в парламента по повод предложението министърът на културата от времето на Тодор Живков Георги Йорданов да бъде награден с орден "Стара планина" - първа степен, по повод 90-ата си годишнина.

Стигна се почти до бой в парламента, когато съпредседателят на "Демократична България" Атанасов се опита да прочете протестна декларация. Това предизвика в мен спомени отпреди почти 40 години.

През 1985-1986 г. бях студент в Съветския съюз.

Следвах "Енергетика" в Харковския политехнически институт "В. И. Ленин", което бързо разбрах, че е голяма грешка от моя страна. После стана "Чернобил" и съвсем разбрах, че тази работа не е за мен, върнах се в България и завърших филология, за да стана спортен журналист.

Та в ХПИ логично техническите предмети хич не ми бяха интересни (освен може би линейната алгебра и аналитичната геометрия, което за мен е поезията на математиката).

Единственият нетехнически беше "История на КПСС", която в първи курс ни преподаваше Вениамин Василиевич Палфьоров. Бивш фронтови разузнавач, със стотици минавания на фронтовата линия и пленени германци. Говореше се, че е герой на СССР, но години по-късно не успях да го открия в списъците, само разбрах, че май още си е жив и живее в Харков. Той обаче не пожела да ми пише отличен заради споровете, които водехме по две теми. Първата беше за моето изказване, че всъщност

КПСС практически е основана от българин

Това почиваше на факти още от училище - първата социалистическа групичка в Русия е организирана от Димитър Благоев.

По-сериозен обаче, стигащ почти до истерични крясъци от негова страна, беше спорът ни за азбуката. Аз настоявах, че тя е донесена в Русия от учениците на Кирил и Методий, а той твърдеше, че не е така, без обаче да дава някакво разумно обяснение откъде точно са се взели буквите, на които по-късно Ленин е написал "Левичарството - детска болест на комунизма" и "Крачка напред, две крачки назад".

Още тогава ми направи впечатление, че 24 май не се празнува в СССР, което безкрайно ме учуди. Позарових се в разни енциклопедии и разбрах, че всъщност

като църковен празник той е бил

редовно отбелязван в царска Русия,

но при комунизма някак си е бил забравен. Вероятно нарочно, защото съветските другари хич не обичаха да им напомнят, че не всичко е започнало на 7 ноември 1917 г., включително и азбуката е измислена по-рано, пък и е привнесена отвън.

По онова време ми попадна интересна статия на журналиста от ТАСС Иля Виноградов. В нея той разказва кой именно е възродил празнуването на 24 май в СССР, след което той постепенно се превръща в оръжие за руската пропаганда в славяноезичния свят.

Този човек се казва Виталий Маслов и именно той е направил това, което преди това не е успявал никой в съветските времена, макар и преди него да е имало опити да се възроди прекратеното от Октомврийската революция честване на Деня на славянската писменост. Маслов и мурманският поет Виктор Тимофеев организират и провеждат първия такъв празник в Мурманск през 1986 г. Те успяват да го сторят до голяма степен и благодарение на подкрепа от българската държава, където този празник винаги се е отбелязвал.

На първото официално празнуване на Деня на славянската писменост в СССР е поканен академик Дмитрий Лихачов, но според българския журналист Васил Попов видният славист и българовед не е присъствал.

Две години по-късно делегация от Мурманск начело с Маслов е поканена да посети България. Обмисля се той да бъде награден с орден, но идеята на тогавашния министър на културата Георги Йорданов е на съветските другари да бъде подарено нещо много по-значимо.

Ето как го разказва Васил Попов, цитирайки Георги Йорданов: "През есента на 1988 г. приех в Министерския съвет делегацията, ръководена от самия радист, изследовател на Севера и писател Виталий Маслов; в състава беше и писателят Виктор Тимофеев.

Тук бяха и главният редактор на "Антени" - известният публицист Веселин Йосифов, и, естествено, Калина Канева. Виталий Маслов и другите гости от Русия разказаха как са изучавали българския опит за празненствата на Кирил и Методий и са се запознали с много старописни книги в хранилището на националната ни библиотека "Св.св. Кирил и Методий". С умиление

изразяваха възхита от паметника на братята първоучители

Енергичен и импулсивен, Веселин Йосифов каза: "Тези хора заслужават да получат орден "Кирил и Методий"..." Обърнах се към гостите: "Какво ще кажете, ако отлеем копие на паметника, на който се възхищавате, и го подарим в знак на признателност на гражданите на Мурманск, че първи в СССР са организирали вълнуващите тържества за 24 май?"

При това не какъв да е, а точно копие на най-известния, който се издига пред Народната библиотека, носеща името на светите двама братя Кирил и Методий. Речено - сторено.

Скоро с подкрепата на Министерството на културата и фонд "13 века България" започва да се отлива монументът. Дейността е ръководена лично от автора на паметника пред Народната библиотека Владимир Гиневски, който обаче този път не се занимава с отливането.

Васил Попов e бивш парашутист (в смисъл, че е служил във въздушнодесантните войски, а не че е назначен някъде с връзки), и журналист - първо във в. "Работническо дело", а след това в наследника му "Дума". Именно той следи цялата сага с подаряването, изливането и особено превозването на паметника от София чак до Мурманск.

"24 часа" го откри и той внесе доста важни уточнения и подробности около историята. За нея Попов дори е написал книга със заглавие "Мисия без край" и е награден с плакет от СБЖ. Той разказа много интересни и дори невероятни неща.

Едно от тях е, че леярите, които направили копието, събрали свои пари и от близки и познати 13 000 лв. тогавашни пари, което беше горе-долу едностаен апартамент в София, за да бъде осъществен проектът.

В Мурманск паметникът е издигнат пред зданието на местната научна библиотека на 22 май 1990 г. Сега там е площадът на първоучителите и всяка година на 24 май той се превръща в центъра на празненствата за Деня на славянската писменост и ред други културни мероприятия.

Този паметник е първият в Русия, който е посветен на Кирил и Методий и е единственото точно копие на българския монумент. Подобен има и в Рим, но е в умален мащаб. Всичко в света са преброени 78 паметника на създателите на славянската азбука, от които двайсетина са в Русия. Има и в Москва, където от 1991 г. 24 май започва да се празнува официално. Да се пренесе 8-тонен паметник от бронз от София до Мурманск, съвсем не е шега работа. Това са си 5 хиляди километра, които Васил Попов пропътува в кабината на 20-тонния камион "КамАз" (без 40-те километра по магистрала "Хемус" до Правец, които прекарва в микробуса "Латвия", част от конвоя).

Първо се минава през цяла България до Варна. Оттам с ферибота "Героите на Шипка" - до Иличовск. После идва Одеса, Киев и на север чак до Мурманск. В книгата си Васил Попов събира не само спомените на всички, които са свързани с пътуването. Там са включени и интервюта с писатели, например с Валентин Распутин, и цитати от медиите, които отразяват пренасянето на паметника в реално време.

Кой обаче е Виталий Маслов, човекът, от когото тръгва всъщност възраждането на празника на Кирил и Методий в Русия? Той е помор. Това е народ, населяващ Крайния север на европейска Русия. Маслов е родом от село Семжа, ликвидирано по време на съветската власт. Но там писателят създава "Дом на паметта", като възстановява старото пожарно депо. Съставя и издава книга с имената на загиналите по време на Втората световна война съселяни и описва родословието им. Днес в Семжа има и дом музей на писателя, а на 15 юни в сградата на СБЖ в София се състоя представяне на събраните съчинения на Виталий Маслов.

Именно на Семжа са посветени основните произведения на Маслов. В тях той разсъждава за смъртта на руското село, за това как хората там се откъсват от корените си. От романите му звучи поморският диалект, на който през миналия век говорят почти всички жители на Крайния европейски север на Русия.

Много е интересно, че Маслов участва в покоряването на Арктика и Северния полюс. Той е част от екипажа на първия в историята атомен ледоразбивач "Ленин", като в продължение на много години работи на борда му като радист.

След години благодарение на него и още неколцина ентусиасти става възможно спасяването на кораба, който е бил предназначен за скрап, и превръщането му в музей.

Други от Възход и падение

Защо Новак Джокович пее "Луда по тебе" (Видео)

Ако се питате как и защо Новак Джокович се запали по "Луда по тебе", отговорът всъщност не се крие в сръбския първоизточник на песента - Лепа Брена. А във филмова продукция със сериозна българска

Ново 2 в D2 - Дичо се връща, но и вокалът Радо остава

Бандата ще записва новите си парчета и с двамата D2 отново правят концерти с Дичо, но остава и сегашният вокал на бандата Радостин Василев. Музикантите се събраха на открита сцена в Борисовата

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

>