ГЕРБ пита ИТН какво готвят - редовен кабинет или инженеринг за служебен

03.08.2024 11:25 Павлета Давидова
ГЕРБ изпратиха трима бивши министри на срещата с ИТН

Нямаме желание да сваляме председателя на НС, а да реализираме третия мандат, каза Тошко Йорданов

Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди "домовата книга" за президента, минавайки през сваляне на председателя на НС, което да е съгласувано с президентската институция?

С този въпрос започна срещата си с ИТН Росен Желязков, който е един от тримата представители на ГЕРБ, отзовали се на разговор. През последната седмица има слухове, че парламентарни партии се опитват да свалят Рая Назарян като шефка на НС. Оказа се, че ИТН. БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ са имали среща вчера, което провокира въпросите от ГЕРБ.

"Ако се формира такова мнозинство и то е било предмет на вчерашна среща, проведена не пред камерите, тя е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно? Защо на тази среща ГЕРБ не е поканен? Ако едната платформа е срещи пред медиите с аргументи и приоритети, ако се правят и паралелни срещи за второто мнозинство, ще направим ли и среща като вчера, с участието и с останалите извън медиите?", продължи да пита Желязков. И натърти, че няма как да има 2 паралелни процеса - за редовно правителство и за инженеринг за служебно правителство.

"Отговорът е прост - живеем с свободна страна и всеки може да се среща с когото прецени", заяви председателят на ПГ на ИТН. И препрати към публикация на Слави Трифонов от вчера, от партията водели разговори само за съставяне на редовно правителство с третия мандат.

Желязков заяви, е постът на Трифонов е ясен, но цитира временния председател на Атанас Зафиров.

"Ако имаше мнозинство за правителство без вас, този разговор щеше да стои на дневен ред", призна Йорданов. И напомни, че имат съгласие от само 66 депутати, а ПП-ДБ тепърва ще питат своите отговори, но дори и тогава до 121 трябва и ГЕРБ.

"Да разиташ на задкулисни договорки не може да е гарант за стабилно мнозинство. Трябва ни ясно мнозинство, за да се върви по ясни приоритети. Да изключим тези спекулации. Ако имаше нещо подобно, то касае други мнозинства - плаващи, пясъци, от които няма нужда", включи се и Станислав Балабанов от ИТН.

Желязков каза, че е удовлетворен от вчерашната позиция на Слави Трифонов. Нашите въпроси не са продиктувани от желание за някакво разследване с кого и защо се срещате, а защо, ако тази среща е била за формиране на мнозинство е била без ГЕРБ и се е провела с усещане за конспиративност", обясни той. Но според него Балабанов казал, че няма да разчитат на плаващи мнозинства и задкулисни договорки, което ги устройва.

Нямаме желание да сваляме председателя на НС, а да реализираме третия мандат, каза Тошко Йорданов. И увери, че ако разговорът мине добре, ще има нови срещи. Журналистите били виновни за конспиративносттта.

Трима бивши министри изпрати ГЕРБ на среща с ИТН за разговор по приоритети - Теменужка Петкова, Деница Сачева и Росен Желязков, който бе и шеф на предходния парламент.

"Установихме, че е по-добре да си говорим , иначе само задълбочаваме проблемите. Имаме подкрепа от 66 депутати за съставяне на правителство, близо 40 е бройката на ПП-ДБ. Дали ще се ходи на избори зависи от вас. С ваша подкрепа би могло да се състави редовно правителство, което е по-добър вариант от избори, при които да се озовем в същата ситуация или по-лоша.          Желязков каза, че и най-непродуктивният диалог е по-добър за решение на политически кризи от мълчанието. Затова и те се отзовали - за да се възстанови политическия диалог между пол групи и фракции.             

Други от От страната и света

Криминално проявен открадна кола в Сливница, но го задържаха

Криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Сливница задържаха мъж, противозаконно отнел чужд автомобил, съобщиха от МВР. Разследването по случая започнало след постъпил сигнал от жител на Сливница за липсата

Людмила Петкова: Може да се наложи да връщаме пари по плана за възстановяване

Първото плащане по ПВУ е вид авансово, следващите са свързани с инвестиции и реформи. Ако не изпълним три от инвестициите по второто плащане, може да се наложи да върнем част от парите по първото

Арестуваха 32-годишен, счупил стъклата на трамвай

Криминалисти от Трето РУ в София установиха и задържаха 32-годишен за вандализъм, съобщиха от МВР. На 26-и около обяд в районното управление постъпил сигнал за намираща се на крайната спирка в кв

"Ботев" (Пд) призова феновете да са със специална фланелка на Чико за мача с "Левски"

"Ботев" (Пловдив) и Фондация "Жълто и Черно" пускат в продажба специална тениска, посветена на великия Динко Дерменджиев-Чико, информираха от клуба. Цялата сума от всяка продадена фланелка ще отиде

72-годишен мотопедист е с опасност за живота, издирват мъж с тротинетка, който го блъснал

72-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Димитровград, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в четвъртък на кръстовището между улица „Стефан Караджа" и булевард „Сан Стефано"

>