Властта в Пловдив се събра край сметището и ни утешава: Днес се диша по–добре!

03.08.2024 09:01 Радко Паунов
Кризисният щаб начело с областния управител Христина Янчева, кметът Костадин Димитров, шефът на РЗИ Аргир Аргиров и представители на полицията, пожарната и община "Родопи" се събра днес край сметището, за да установи, че се диша по–леко.
Днес се диша по–леко, установи властта в Пловдив.

Носете си маските, до края на деня пожарът ще е изгасен, увери кметът

Днес въздухът в Пловдив е далеч, далеч по–добре от вчера, диша се по–спокойно.

Това са първите впечатления на областния кризисен щаб, който се събра тази сутрин край сметището в Цалапица, за да набележи мерки.

Единствено в район "Западен", който е най–близо до димящото и все още незагасено депо, се усеща мирис на изгоряло, твърдят представителите на властта.

Там бяха областният управител Христина Янчева, кметът Костадин Димитров, заместникът му по екологията Иван Стоянов, шефът на РЗИ д–р Аргир Аргиров, който беше свалил маската си под брадата, зам.–шефът на полицията Димитър Събчев, представители на пожарната и на община "Родопи".

"Пожарът се е разпрострял върху 45 дка от депото, остават още 5 да се потушат до края на деня", обяви кметът Костадин Димитров. Той твърди, че постоянно има дежурни. "Нивото на фини прахови частици е в норма. Но въпреки това с РЗИ препоръчваме да се спазват мерките", каза Димитров. По изискване на Икономическа полиция са предоставени данните от камерите на сметището, за да се установи кой е запалил сметището и превърна цял Пловдив и близките населени места в заложници да дишат отрови. 

"Факт е, че тук трябва да има пожароизвестителна инсталация, както и да включим още мерки, като сепарираща инсталация и рекултивация", добави градоначалникът. Вчера колегата му от Цалапица Ивайло Данаилов заяви пред "24 часа", че никакъв контрол не се упражнява върху депото от страна на оператора.

"Всеки месец се правят проверки и сме изпратили писма да се засилят мерките през летните месеци заради горещините", допълни заместникът му Иван Стоянов. Той увери, че ще се назначи комисия, тъй като депото се използва от 7 общини, не само от Пловдив, която да изследва мерките.

12 са котлованите на сметището в Цалапица, шест от тях са рекултивирани, трябва да се направят обходни пътища и отводнителни канали, да се поставят още помпи, които да оросяват билото на депото, посочи Стоянов.

Той не даде категоричен отговор дали операторът е санкциониран за неспазване на някои процедури. "Трябва да го проверим, както и да се установи причината за последния пожар", каза заместник–кметът по екологията.

Областната управителка Христина Янчева призна, че и тази сутрин се усеща миризма на изгоряло в Пловдив, но данните от измервателните станции показвали, че няма запрашаване на въздуха. "Стойностите на фините прахови частици са значително под нормата. По мнение на специалисти и на пожарникари може да е имало днес в ранните часове, тъй като рязко се променят атмосферните условия, но затова препоръчваме до пълното потушаване на пожара да се спазват мерките, препоръчани от РЗИ, каза тя.

Шефът на здравната инспекция Аргир Аргиров препоръча на гражданите по тяхно желание до обяд да носят маски, а също и да се затварят прозорците. "Мисля, че в момента обстановката не е утежнена. При нас вчера не са постъпили данни от хора, които да са се оплакали", каза той. Хората с белодробни заболявания можели да получат симптоми на задух.

"Продължава запръстяването на горящия участък и неговото уплътняване и загасяване. Надяваме се днес да приключим.  Остана малък участък, имаме всичко необходимо днес да стане", обясни Димитър Бришимов от Пожарната в Пловдив. Според него най–трудни са били условията, при които са работили – силният дим с лоша видимост, запрашеност, сухият въздух. Нормите тук бяха стотици пъти повече от тези, които се усещаха в града", каза той.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>