Скандалът в бокса: Мъж ли си или жена? Тренди ли е да си трансджендър?

03.08.2024 09:00

Дебатът е взривоопасен, но милиардерът Илон Мъск сложи пръст в раната - децата, които искат да сменят пола си. Собственикът на Тесла и X разказа какво се е случило с негово дете.

След това дойде цунамито от поляризирани мнения, предизвикани от откриването на олимпиадата в Париж, което се опита да представи света в цялото му многообразие, та чак до брадатите танцьорки и драг кралиците.

Всъщност хиляди деца в САЩ днес открито се идентифицират като пол, различен от определения им при раждането. Броят им расте. Расте и признаването на транссексуалната идентичност и права, дори когато са изправени пред предразсъдъци. Увеличава се и достъпът на транссексуалните деца до грижи, потвърждаващи пола, голяма част от които се предоставят в десетки клиники в големи болници в САЩ, констатира Ройтерс в разследване преди 2 г. 

Агенцията се свързва с компанията за здравни технологии “Комодо Хелф”, за да установи колко младежи са потърсили и получили грижи. Резултатите показали, че все повече и повече семейства

се борят с тревожни въпроси за това как да подкрепят децата си,

поставяйки ги в центъра на ожесточен политически дебат какво означава да защитаваш младежите, които се идентифицират като транссексуални. Според данните през 2017 г. децата на възраст между 6 и 17 г., при които е била установена полова дисфория (тя се определя като дистрес, причинен от несъответствие между половата идентичност на дадено лице и тази, която му е приписана по рождение), са били 15 172. През 2021 г. те са 42 167. С други думи,

цифрите са се утроили само за 4 г.

Най-малко 121 882 деца от 6 до 17 г. са били диагностицирани в САЩ с полова дисфория от 2017 г. до 2021 г.  През 2022 г. е публикувано изследване на правния институт “Уилямс” към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, според което между 2017 и 2020 г. процентът на възрастното население, което се самоопределя като транс, остава постоянно 0,6%, докато при тийнейджърите от 13 до 17 г. то се е удвоило от 0,7 на 1,4%, а при по-големите от 18 до 24 г. от 0,7 става 1,3%.

Явлението съвсем не е само американско. Заглавие в британския в. “Гардиън”: “Експлозия: какво се крие зад ръста на момичетата, които си задават въпроси за половата си идентичност?”. Според Националната здравна служба на Обединеното кралство преди 10 г. е имало едва 250 случая на полова дисфория, главно сред момчета, срещу 5000 през 2021 г., като две трети от тях са били сред деца от женски пол при раждането си. Във Франция между 2010 и 2020 г. молбите за смяна на пола са нараснали над 5 пъти.

Грижата за младежите, утвърждаваща пола, има няколко форми -  от социално признание на предпочитано име и местоимения до медицински интервенции като хормонална терапия и понякога операция. Малък, но нарастващ брой деца в САЩ с полова дисфория

избират да приемат блокери на пубертета

(633 през 2017 и 1390 през 2021 г.) и предприемат хирургическа промяна на пола (238 през 2019 и 282 през 2021 г.).

Въпросът, предизвикващ ожесточени дискусии в обществото и сред медицинските специалисти, е: тренди ли е днес да си трансджендър, особено сред тийнейждърите? Не се ли превръща това в провокативна мода, която определени малцинства налагат, за да получат обществено влияние? 

Пред “Гардиън” родители са признали, че са приели решението на детето си

и са приветствали промените в обществото, които са направили тази стъпка възможна. Други се чувствали объркани от желанието на наследника им да промени тялото си. Няколко родители признали, че са били спокойни, когато дъщерите им първоначално са започнали да се идентифицират като небинарни, но се разтревожили, когато обявили, че искат да приемат блокери на пубертета или кръстосани полови хормони.

Този дебат избухва периодично с нова сила, когато по темата проговорят влиятелни лица, както наскоро това се случи с милиардера Илон Мъск. Пред канадския клиничен психолог Джордан Петерсън един от най-богатите хора в света даде шокиращо интервю, засягащо отношенията с детето му, наричано от него с рожденото му име Ксавие и което днес е млада жена, носеща името Вивиан Джена Уилсън. Конфликтът с баща ѝ е толкова дълбок, че тя поиска през 2022 г. съдът да признае новия ѝ пол и име, както и да престане да носи фамилията на баща си.

“Синът ми Ксавие е мъртъв. Уби го вирусът на “WOKE, разпространяван от медиите” (термин за активизъм и чувствителност расови и социални несправедливости), обяви Мъск, който е баща на 12 деца от 3 жени. Ксавие е един от близнаците, родени от първия му брак с Джъстин Уилсън. На 16 г. детето предприема стъпки за промяна на пола си започва да приема блокери за пубертета. Че е трансджендър, знае само леля му, която е помолена да не казва нищо на Мъск. “Бях измамен да подпиша документи за едно от по-големите ми момчета, Ксавие - казва собственикът на X в интервюто. - Това е преди да разбера какво се случва. COVID продължаваше, така че имаше много объркване и ми казаха, че Ксавие може да се самоубие, ако не подпиша...” Мъск посочи още, че тогава никой не му е обяснил, че тези блокери “всъщност са

лекарства за стерилизация”

Вероятно заради този личен опит собственикът на “Тесла” и “Спейс екс” е сред отявлените противници на медицинските транспроцедури.

“Той е убеден, че онези, които ги прилагат, трябва да лежат в затвора, и е започнал собствен кръстоносен поход, за да изкорени “вируса на пробуденото съзнание”. Дни преди интервюто си той заяви, че причината да реши да премести седалището на компаниите си от Калифорния в Тексас е закон, подписан от калифорнийския губернатор Гавин Нюсъм, който спира

училищата да уведомяват родителите,

ако дете започне да използва различни местоимения, променя външността си и се самоопределя като трансджендър. Вивиан пък разказа колко жестоко се е подигравал с нея баща ѝ в детството ѝ, когато разбрал, че е куиър.

Действията на друг световноизвестен родител – попдивата Дженифър Лопес, които са с противоположен знак на тези на Мъск, бяха посрещнати със същите контрасти на одобрение и отрицание. Лопес е пример за подкрепа към решението на близначката си Еме да се нарича “те” вместо “тя” и да се самоопределя като небинарен човек (с пол, който не може да се определи нито като женски, нито като мъжки). Преди 2 г. пред огромна публика на шоу в Ел Ей, на което пяха заедно, Джей Ло представи детето си с местоименията те/тях/ги.

И така, либералният тренд твърди, че трябва все по-голяма търпимост и разбиране, че половата идентичност е нещо много по-сложно, което не се побира в рамките единствено на биологичните измерения на пола. А консервативният заклеймява.

Всъщност въпросът е дали да си трансджендър е мода, предизвикана от желанието да си различен и да се харесаш, или състояние, което предизвиква тежък психологически дискомфорт, изискващ медицинска намеса.

Дали става дума за “социална зараза”? Според тази теория големи групи тийнейджъри внезапно започват да се идентифицират като транс под влиянието на свои приятели и на социалните мрежи, които се залети от пропагандата на трансактивистите.

В статия, публикувана в мултидисциплинарното списание PLOS One, лекарката изследователка Лиза Литман твърди, че много деца, тийнейджъри и млади възрастни, които се определят като транс, всъщност са цисджендъри (при тях половата идентичност не се разминава с биологичния пол) и просто са били заблудени и погрешно информирани или са искали да се впишат в приятелския си кръг. Смята се също, че продължителната изолация покрай COVID е изиграла роля за “перфектната буря”. 

По-късно авторката е заклеймена, че се е базирала основно на мненията на родители, а не на самите тийнейджъри, при това на родители, често посещаващи антитрансфоруми. Твърди се, че има трансхора, които са започнали да съжаляват за направения някога избор и дори искат да възстановят пола си по рождение. Техните истории обаче са пренебрегвани и отминавани с мълчание.

“Мисля, че нещата стигнаха твърде далече - казва Ерика Андерсън, бивш клиничен психолог в Калифорнийския университет. – Доста деца се занимават с това, защото е модерно. Мисля, че в бързината да бъдем подкрепящи, пропуснахме този момент.” И други специалисти като нея посочват, че

лобитата на трансидеологията са станали много могъщи

и са проникнали навсякъде – в училищата, сред инфлуенсърите, във фармацевтичната индустрия, за която доживотните хормонални лечения са манна небесна, във филмовата индустрия, в политическите кръгове. С други думи, съзнанието на тийнейджърите, които и без това са във възраст на несигурност и колебания, е атакувано от много страни.

Не, това не е мода, просто това малцинство днес получава повече видимост, казва другата страна. Преди трансхората са преживявали проблемите си в самота и са се криели, а в последните години благодарение на интернет и социалните мрежи са започнали да се свързват помежду си, да споделят и да излизат на светло.

“Транс и небинарните идентичности са били скрити дълго време. Но със социалните мрежи хората си говорят, виждат се”, посочва канадската професорка Ани Пулен Санфасон.

Според изследване на бостънския институт “Фенуей” “предположението, че транссексуалните младежи се самоопределят като резултат от социална зараза, не издържа на статистическата проверка и не трябва да се използва, за да се противопостави на достъпа до медицински грижи, потвърждаващи пола на тези юноши”.

Щатски закони забраняват на малолетни да се подлагат на намеси, Европа е предпазлива

В повечето европейски страни вземането на хормони не е разрешено преди навършване на 16 години

2023 г. се е оказала рекордна в САЩ по броя на законодателните актове, свързани с медицинските грижи за трансхората, особено малолетните, посочва Си Ен Ен. Рестрикции за достъп до медицински грижи са били законодателно установени в 19 щата, 18 от които са доминирани от републиканците. Изключение е неутралната Невада. В още 4 щата ограничения и забрани за медицински грижи са били приети по-рано.

Строгостта на приетите решения е различна. В някои щати се стига дотам лекарите, предоставящи лечение на трансджендър малолетни, да губят професионалните си права и

дори да отиват в затвора

Други все пак разрешават нехирургичните форми на грижа.

Айова, Мисисипи и Индиана забраняват на хората “съзнателно” поведение по начин, който “подпомага или подбужда” непълнолетни да получават грижи, потвърждаващи пола. Законът на Мисисипи също позволява лекарите да бъдат съдени за предоставяне на грижи, потвърждаващи пола.

Законът на Монтана, който влиза в сила през октомври, ще забрани използването на държавна собственост или ресурси за съзнателно насърчаване или застъпничество за социален преход - което може да включва приемането на нови имена, местоимения или изяви.

Има щати, които дори забраняват на трансхората

да използват обществени бани,

съответстващи на половата им идентичност (а не на биологичния им пол), в училища, колежи и държавни институции.

Във Великобритания от 1 април също вече не се препоръчва да се предписват блокери на пубертета на лица под 16 години. Младежите под тази възраст не могат да предприемат медицинска полова промяна. До април тази година в Швеция възрастта за започване на полов преход беше 18 г. но парламентът я свали на 16.

Там обаче хормоналната терапия на малолетни се прилага само в изключителни случаи. Във Финландия хормоналната терапия също е позволена след 16 г., но преди да се пристъпи към медикаменти, се препоръчват психологически консултации, за да може пациентът да осъзнае какви рискове крие преходът към нова полова идентичност. Норвегия пък дефинира предписването на блокери за пубертета само като експериментално. Дори във Франция Националната академия по медицина през февруари 2022 г. препоръча да се подхожда с “най-големи резерви” при обмислянето на блокери на пубертета или хормонални лечения поради възможни странични ефекти като “въздействие върху растежа, отслабване на костите, риск от безплодие” и други.

В повечето европейски страни по принцип вземането на хормони не е разрешено преди навършване на 16 години, а операциите - преди навършени 18. Към тях се пристъпва след задължителни сесии с психолог.

Други от Други спортове

Бербатов с Григор и Джокович: Балканската връзка е силна

Балканската връзка е силна. Играта вчера в София беше страхотна. Това написа във фейсбук профила си футболистът Димитър Бербатов и сподели снимка с тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович

С 26 отбора от 17 страни започна световното по спортен риболов на Гребната база

Четвъртото световно първенство по спортен риболов в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер" стартира с първите си два тренировъчни дни в Пловдив. В съревнованието на Гребния канал участват 26 отбора

Уникалните спортисти - участвали на олимпиада и паралимпиада

20 са хората, които трябва да влязат в златната книга на световния спорт. Те участват и на олимпиади със здравите, и на паралимпиада. Преди да съществуват игрите за инвалиди, има истински феномени

След пауза от 5 г. Тихомир Иванов се завърна в Диамантената лига със 7-о място

Олимпийският шампион от Токио Джанмарко Тамбери от Италия спечели състезанието в скока на височина при мъжете в Диамантената лига в полския град Хожув

Радо Янков трупа сили за новия сезон (Снимки)

Единственият български спортист носител на световната купа на ФИС Радослав Янков продължава с тренировките за новия сезон, съобщават от ски федерацията ни. Той се подготвя в София в родното Чепеларе

>