Рая Назарян - форлойферът* на ГЕРБ

03.08.2024 07:00
Рая Назарян
Рая Назарян на председателското място на 50-ото НС
Рая Назарян бе в преговорния екип на ГЕРБ за правителство заедно с Деница Сачева и Теменужка Петкова.
Рая Назарян
През 2022 г., когато Назарян влезе в политиката, Бойко Борисов я представи като “форлойферът на партията в съдебната реформа”.

Петък сутрин, 2 август. Депутатите обсъждат на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Изведнъж Явор Божанков от ПП-ДБ взема думата, но вместо да говори по закона, подхваща друга тема - за достъпа до Народното събрание на журналист, който демонстрира много агресивно отношение към групата му. Реагира му Цвета Рангелова от “Възраждане”, двамата влизат в диалог.

Шефката на парламента Рая Назарян им прави забележка, но Божанков я обявява за “прокси председател”. Това вбесява Назарян - изключва му микрофона и казва, че ще му даде думата, когато се научи да не говори неуважително.

Нямате право да излизате тук по средата на законопроект на второ гласуване и да си правите кампания. Няма да ви дам думата, защото ви дадох право на процедура и тя се изчерпа. Ако обичате -

слезте от трибуната и си седнете на мястото. И запазете тишина!,

отсича с леден тон Назарян.

Строгост проявява и към колегата му Венко Сабрутев, който подвиква към нея: “Не ме плашете, г-н Сабрутев, с оставки! Ако обичате, седнете си на мястото.”

Случката отпреди ден е дребна, но показателна, че депутатите не трябва да подценяват младата си председателка. Красивата юристка опитва с усмивка да дирижира работата в Народното събрание, но ако се налага, много бързо показва на колегите си, че няма да им отстъпва и в пленарната зала ще има ред и приличен тон.

Рядко изпуска нервите си и търпеливо подхожда към политическите скандали и театри, които често се разиграват пред очите ѝ. С учтив тон слага колегите си по местата им и когато трябва, демонстрира, че може да води битки. Всъщност тя ясно показа това още когато влезе в

дамския преговорен екип, който лидерът Бойко Борисов излъчи

за разговорите по ротацията преди разпада на сглобката.

Способна да овладява гнева на политическите мъже се показа и преди дни - когато темата за комунизма нажежи страстите в парламента. Заради предложението за ордена на последния министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов, на 1 август за малко да се стигне до бой между социалистите и председателя на ДСБ Атанас Атанасов. Назарян обаче не загуби самообладание и всяка от страните получи време да изрази позицията си, така нагнетилото се напрежение в залата постепенно спадна.

Така и не стана ясно откъде точно тръгнаха подозренията, че има план за свалянето на Рая от председателското кресло - темата, която беляза изминалата парламентарна седмица.

Стигна се дотам, че председателят на ДПС Делян

Пеевски заподозря президента в заговор срещу нея,

защото не му е удобна за служебен премиер и през ПП-ДБ се опитвал да сложи свой човек на поста.

Никой от парламентарните сили не потвърди някъде да са се водили разговори за отстраняването на председателката, нито пък откъм “Промяната” и “Дондуков” 2 дават знаци, че биха могли да се обединят в съвместни действия след разлома в отношенията между Румен Радев и ПП.

Но случката стана повод Назарян отново да покаже, че има таланта да остава хладнокръвна в горещи ситуации. Тя отказа да коментира има ли опити за отстраняването ѝ. И лаконично се зачеркна от “домовата книга” - късата листа с възможни служебни премиери, от която държавният глава трябва да избира според шестата поправка в конституцията (останала в сила след решението на КС).

Амбиции да ставам служебен премиер на Република България нямам. Ако бъда поканена от президента Румен Радев за заемането на този пост, ще откажа, заяви тя. По същия начин постъпи в миналия мандат и предшественикът ѝ Росен Желязков, като и неговият аргумент беше, че не трябва ярко лице на ГЕРБ да е служебен премиер.

Парламентарната шефка не пропусна да подчертае, че ГЕРБ печелят избори честно и прозрачно, а не “със служебни победи за заемане на длъжности”.

Назарян определено вече е от водещите лица на партията си. Нещо повече - Борисов публично оповести, че ако някой я атакува, това няма да му се размине.

“Ако се намери ново мнозинство да свали председателя на парламента точно преди изборите, ще има един много разсърден ГЕРБ и просто не ги съветвам да го направят. Не ги съветвам да го правят. Веднъж преглътнахме арестите,

преглътнахме Росен Желязков, но партията за Рая няма да го преглътне

и ще ликвидират всякакви възможности за разговори в бъдеще”, предупреди много строго лидерът.

Младата юристка успя да направи шеметна кариера за сравнително краткия си път дотук в политиката. Седна за първи път зад депутатските банки през 2022 г. и две години по-късно вече ръководи работата на всички народни представители.

Родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Завършила е Юридическия факултет на УНСС, а от 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия.

Юристката е работила в кантората на Менко Менков, който често представлява в съда знакови фигури на ГЕРБ, включително лидера им Бойко Борисов. Впоследствие Назарян основава свое адвокатско дружество заедно Тервел Георгиев. На изборите на 9 юни

съдружникът ѝ в кантората също беше избран за депутат

от ГЕРБ-СДС.

Като адвокат Назарян води делото на партия ГЕРБ срещу Бойко Рашков от ПП. Процесуален представител е на Делян Добрев по иска на Илиян Василев срещу депутата от ГЕРБ от 27.01.2023 г., с който Василев претендира за компенсация за това, че над година и половина не е разполагал със средствата си заради наложения му запор по заведеното от него дело за клевета.

“Рая е част от екипа на ГЕРБ, изготвил съдебната реформа. Тя ще е форлойферът на партията в съдебната реформа заедно с Радо Чолаков и Деси Атанасова.” Така лидерът Бойко Борисов представи Назарян при влизането ѝ в политиката през 2022 г. Тогава младата юристка обеща да се бори за бързо правосъдие, защото “бавното производство води до липса на такова”.

Въпреки бързото превъртане на изборните рулетки юристката запази позициите си в партията и вече е трети мандат депутат. А в предишното събрание оглави Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

През януари тази година пък стана зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ редом с две други дами, отдавна утвърдени по партийните върхове - бившите министърки Деница Сачева и Теменужка Петкова. Председателството тогава пое самият Бойко Борисов, след като Десислава Атанасова подаде оставка, за да стане конституционен съдия. А непосредствено преди това 38-годишната адвокатка, специалист по облигационно, вещно, застрахователно и наследствено право, бе основното острие на ГЕРБ срещу Румен Радев заради искането му КС да отмени избора на новите двама конституционни съдии, излъчени от парламента.

Натрупала бърз опит и хъс в тези битки, Назарян се оказа точното ново лице в точния момент, когато се търсеше председател на юбилейния 50-и парламент. И когато още не се знаеше, че и неговият живот, уви, ще е толкова кратък.

Два дни отне изборът на председател - всички освен ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха против младата юристка. Някои с аргумента, че тя не става за поста, но всъщност защото бе предложена от Борисов, при това с ултиматум. Ако не бъде избрана, преговори за съставяне на правителство изобщо няма да има, предупреди тогава той. В крайна сметка “Има такъв народ” реши да развърже работата на парламента и даде подкрепа, с която Назарян събра 131 гласа, за да стане третата жена - председател на Народното събрание. Най-високият по конституция пост в държавата, който надали ще е последен в обещаващата ѝ политическа кариера.

* Форлойфер (от немски) - човекът, който пробва трасето на ски състезания преди старта.

Други от Възход и падение

Мариета Николаева с медал от наградите “Еми”

Разследващият журналист Мариета Николаева и операторът Таси Асенов от Нова тв получиха медали на церемонията по връчването на награди “Еми”. За първи път българска медия беше номинирана за приз в

Джон Малкович отново у нас, но много по-евтино

Само 120 зрители ще могат да гледат Радина Кърджилова като Медея Джон Малкович отново идва в Народния театър, но този път много по-евтино! На съвсем достъпни цени ще бъдат билетите за дългоочаквания

50 Cent снима документалeн сериал за извращенията на рапъра Пи Диди

Това е сложен разказ, обхващащ десетилетия Netflix продуцира документална поредица на Къртис "50 Cent" Джаксън, в която ще се разкаже за обвиненията в сексуален трафик

Синовете на Боб Марли тръгнаха на турне за първи път от 20 години (Видео)

Синовете на Боб Марли са на турне за първи път след двайсет години, съобщи АП.  Петимата братя Марли - Зиги, Стивън, Джулиан, Кай-Мани и Деймиън, припомнят наследството на баща си с турнето Marley

Четвъртокласник намери и върна телефона на рапъра 100 кила в Бургас (Снимки)

Четвъртокласникът Александър Коев намери изгубен телефон на музикален фестивал в Бургас, който се оказа, е принадлежи на рапъра 100 кила. За това съобщиха от ОД на МВР-Бургас във фейсбук страницата

>