Ако ПП-ДБ каже “да” на ИТН, ще са нужни още 16 за правителство (Обзор)

02.08.2024 23:15 Павлета Давидова
Цяла седмица ИТН разговарят с партиите, до момента имат 66 гласа подкрепа. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
ПП-ДБ тепърва ще решават дали за втори път да влязат в коалиция с хората на Слави Трифонов.

Решаващата среща е с ГЕРБ днес, но Борисов вече отказа подкрепа

16 депутати още ще са нужни на ИТН за съставяне на правителство с третия мандат, ако получи твърдо “да” от ПП-ДБ. Това стана ясно след поредните консултации, които партията на Слави Трифонов проведе в петък. На тях бе установено, че с ПП-ДБ нямат “непреодолими различия”, но с “Възраждане” са именно такива.

“Разговорът беше конструктивен, имаме донякъде припокриване, разминаването е по детайлите. Ще запознаем нашите колективни органи с цялата информация и нюанси”, обясни Божидар Божанов от ПП-ДБ. Чуха обаче критики от ИТН за прибързаните антикорупционни промени и плана за сливане на спецслужбите.

А след като 2 часа и половина взаимно изтъкваха многобройните си допирни точки, накрая ИТН така и не получи подкрепа от “Възраждане”. Причината - гласовете отцепниците от ДПС. “Бъдещето на България трябва да се определя от партии, в които не участват представители на ГЕРБ и ДПС”, подчерта Костадин Костадинов.

В момента ИТН има 66 депутати с БСП и с независимите около Николай Марков и около Джевдет Чакъров. Дори и да получат разрешение от националните си органи, ПП-ДБ са 39-има. Така мнозинството събира 105 гласа вместо нужните 121.

“ГЕРБ могат да постъпят отговорно и да има правителство”, заяви шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов. И се запита дали партията на Борисов “ще има подход на държавници, или ще прати страната на избори”.

В събота ще е последната среща - с ГЕРБ. До момента Борисов няколко пъти изрази категорично, че няма да даде подкрепа за правителство с друг мандат. “Във всички партии се получават такива колизии, че нищо стабилно не мога да видя”, коментира той и в петък.

Той определи като хипотеза дали би осигурил подкрепа, ако бъде предложен Росен Желязков за премиер, както бе в първия мандат. “Въпросът не е само да издигнеш еди-кой си, а какво мнозинство ще се събере, за да е стабилно и управлява 4 г. В момента такова мнозинство без “Възраждане”, без половината ДПС няма да е стабилно”, каза Борисов. И обясни, че Делян Пеевски и Костадин Костадинов вече са гласували заедно, при това с Кирил Петков, за комисията за кмета на Доспат, което правело ново мнозинство в този парламент.

“Много се бият сега ДПС-тата. Имало ДПС и ДПС-1948, казвам го с хумор. Няма добро ДПС, има добри мюсюлмани”, отсече обаче той и отново каза, че няма да прави коалиция с движението.

Други от От страната и света

Вижте какво реши служебното правителство днес

Правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашното насилие 2024-2026 г. Днес на свое заседание Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно

Трима откраднаха кола и два коня от с. Александрово

Трима души са задържани за кражба на кола и два коня. След проведени поредица от издирвателни действия по сигнал за извършена кражба на лек автомобил и два коня, собственост на жител на с

Криминално проявен открадна кола в Сливница, но го задържаха

Криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Сливница задържаха мъж, противозаконно отнел чужд автомобил, съобщиха от МВР. Разследването по случая започнало след постъпил сигнал от жител на Сливница за липсата

Людмила Петкова: Може да се наложи да връщаме пари по плана за възстановяване

Първото плащане по ПВУ е вид авансово, следващите са свързани с инвестиции и реформи. Ако не изпълним три от инвестициите по второто плащане, може да се наложи да върнем част от парите по първото

Арестуваха 32-годишен, счупил стъклата на трамвай

Криминалисти от Трето РУ в София установиха и задържаха 32-годишен за вандализъм, съобщиха от МВР. На 26-и около обяд в районното управление постъпил сигнал за намираща се на крайната спирка в кв

>