Пловдив обгазен от сметището в Цалапица - въздухът силно мирише и е с прахови частици 7 пъти над нормата (Обзор)

02.08.2024 22:30 24 часа Пловдив онлайн
Автомобили на пловдивската пожарна на сметището в Цалапица

Остра задушлива миризма се разнесе в Пловдив в ранните часове на петък. Градът беше обгазен в резултат на пожара на сметището край близкото  село Цалапица, избухнал в четвъртък следобед.

"Има завишение на фини прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски", каза най-напред областният управител Христина Янчева, позовавайки се на замерванията на РИОСВ.

Данните от мобилните станции показвали, че 7 пъти над нормата е концентрацията на фините прахови частици. В 8 часа  сутринта в район "Тракия" са измерени 348 мг/куб. м при норма от 50. Бяха отправени препоръки към жителите на града да затварят прозорците, а бременните, сърдечно болните и малките деца да не излизат навън, останалите - да носят маски.

Ситуацията развълнува и депутатите в парламента. Там на изслушване бе служебният премиер Димитър Главчев, когото те сигнализираха за проблема.

"Две станции са разположени от РИОСВ - няма превишаване на нормите. Има завишени стойности. Вчера вечерта е имало една станция при Стамболийски заради посоката на вятъра, но след като тя се е сменила, е сложена и втора. Ще проверя и ще си понесат последствията тези, които ни поставиха в тази ситуация", обясни Главчев.

Миризмата е нетърпима, разказват жители

на пловдивските райони "Северен", "Западен" и "Централен". Майки заявиха, че няма да пуснат децата си навън. Цели семейства напуснаха града, докато ситуацията се подобри и заминаха на вилите си. Въпреки това Пловдив не опустя и мнозина не взеха под внимание препоръките на здравните власти.

"В петък сутринта се свързах с РЗИ, за да задействаме системата за предупреждение BG-ALERT, но не се наложи, защото са завишени само праховите частици", допълни областният управител на Пловдив. Агенцията по храните препоръча плодовете и зеленчуците да се мият обилно преди употреба.

След заседанието на кризисния щаб от РИОСВ съобщиха, че пикът на замърсяването е достигнат около 10 часа в петък, след което е започнало намаляване. Към 13 часа концентрацията на измервателната станция на "Каменица" е 34 мг/куб. м, а в район "Тракия" - 22.

"Напълно занемарено съоръжение, никаква поддръжка и контрол. Операторът разполага с един стар булдозер, който в първите минути излезе от строя. С него гледат да утъпчат отпадъците, за да смаляват височината на депото и да трупат още върху него.

Условията на сметището, което се управлява от община Пловдив, са лоши. Пътят до него е разбит, пожарните едва стигнаха. В момента тлее и този дим, който се носи над Пловдив, ще продължи поне седмица, защото огънят проникна в дълбочина и трудно се гаси", заяви пред "24 часа" кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Оператор на депото повече от 20 години е "Водстрой" – фирма на Атанас Славов, бивш зам.-кмет на Пловдив от времето на Иван Чомаков.

Общините Пловдив, "Родопи", "Марица" и Стамболийски ползват сметището

и плащат по 7,51 лева на тон отпадък без ДДС. Справка показва, че годишно в Цалапица се депонират около 72 хил. тона, като от тях 45 хил. са от Пловдив. Задължение на оператора е да следи за организацията на сметището, да извършва постоянно наблюдение, да осигурява достъп до пожарните кранове.

Капацитетът на сметището в Пловдив е запълнен и периодично се правят постъпки пред МОСВ за удължаване на живота му. Според еколози фатално се е оказало приемането на около 300 хил. тона бали с боклук от София преди години.

Тогава Пловдив получи пари от държавата и ремонтира с тях улици, но животът на сметището беше скъсен. Отпадъците се издигат на височина 13 метра. Преди време градската управа е отправила искане до екоминистерството тя да стане 30 метра.

Зам.-кметът по екология на Пловдив Иван Стоянов, който от четвъртък е на депото, обяви, че сигнали за задушлива миризма са дошли и от Крумово в петък сутринта.

"Ако се установят пропуски в правилата за стопанисване на обекта, ще има санкции", каза зам.-кметът.

Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за установяване на причините за замърсяването на въздуха в Пловдив, както и причините за пожара. Наблюдаващият прокурор е дал указания на мястото да се извършат съвместни огледи с контролиращите институции.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>