Едва ли има точен измерител колко силно трябва да удряш, за да се броиш жена

02.08.2024 13:04 Първан Симеонов

Май този път прекалиха консерваторите. Нищо не разбирам от тези неща, но от това, което чета, излиза, че тук може би става дума за двойствени полови признаци с надделяване на женски, как се казваше, първични полови белези. А не за това, че някой си е сменил пола, чувства се жена и пр. Поправете ме, ако бъркам. Казусът май е повече биологичен (доколкото разбирам на генетично ниво става дума за мъж), отколкото личностен или ценностен. Въпрос на степен, в която жена по тяло има мъжка сила. Не знам дали съм прав, но това е явно някакъв хермафродитизъм и е въпрос на мяра, доколко говорим за жена, доколко - за мъж.

Пак за прословутата мяра, която винаги ме занимава. Подобни казуси е имало и в миналото и трябва да сме наясно, че има такива хора. Наистина едва ли е леко на контролните органи в спорта, на съответните комитети и пр. при решаването на такива казуси. Едва ли има точен измерител колко силно трябва да удряш, да речем, боксова круша, за да се броиш жена.

Помните ли, имаше казус за "пола на Пол" (дано всичко се е развило добре за този човек, при него ставаше май тъкмо дума за интерсексуалност). Това са медицински рядкости и това трябва да се обяснява, а не да се истеризира. Но част от модните консерватори наоколо почват да се скандализират, преди да мислят.

Както очевидно в откриването на Олимпиадата беше пресъздадена старогръцка митология, а не християнство (чест прави на организаторите, че се извиниха, веднъж видели, че половината свят привидя в изображението Тайната вечеря).

Част от либералите пък сега почват "ама защо има въобще женски бокс". Ами... Дълга тема, ама понякога имам усещането, че утвърждаването на женския бокс и други подобни женски контактни спортове е тъкмо продукт на либералното прекаляване по пътя на иначе смисленото усилие за изравняване на жизнените шансове на двата пола.

Въобще, не са хубава работа прекаляванията.

(От фейсбук)

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>