Кризисният щаб призова за спазването на предпазните мерки в Пловдив и утре заради обгазяването

02.08.2024 11:50 24 часа Пловдив онлайн
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева говори за проблемите с обгазяването на Пловдив в присъствието на членовете на кризисния щаб.

Нивото на фините прахови частици е със 7 пъти над нормите

Предпазните мерки заради замърсения въздух в Пловдив да се спазват не само днес, а и утре. Това призоваха членовете на Областния кризисен щаб. Той беше свикан на заседание от областния управител проф. Христина Янчева след обгазяването на града, настъпило в резултат на пожара на сметището в Цалапица, избухнал вчера. Нивото на фините прахови частици над града  е със 7 пъти над нормите.

Властите съветват хората да затворят прозорците си и при възможност да останат по домовете си, а тези с хронични заболявания, децата и бременните да са с маска, ако излизат навън.

Проф. Христина Янчева заяви, че всички институции в щаба ще останат в постоянна комуникация, за да следят обстановката и да дават предписания на гражданите.

Тя добави, че критичната ситуация ще продължи вероятно и утре, защото облакът е над Пловдив, а сметището все още се гаси.

В момента периметърът му е ограничен и с тежка техника се работи по зариването на огнището с пръст.

Зам.-кметът по екология на Пловдив Иван Стоянов, който от снощи е на депото, обяви, че сигнали за задушлива миризма са дошли и от Крумово тази сутрин. Той припомни, че данни за чистотата на въздуха се качват на сайта на общината на всеки час и гражданите могат да се информират от там.

 Стоянов съобщи, че по данни на видеонаблюдението последният камион е влязъл в депото вчера в 13,40 часа. Превозвал е смет от община Перущица.

Ако се установят пропуски в правилата за стопанисване на обекта, санкциите ще бъдат безкомпромисни, каза зам.-кметът.

Според директора на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков на този етап няма други вредни емисии във въздуха, освен праха.

„Сутринта аз се свързах с РЗИ и очаквах информация от тях, за да задействаме системата за предупреждение BG-ALERT, но не се наложи, защото са завишени само праховите частици", допълни областният управител на Пловдив. Агенцията по храните препоръчва  плодовете и зеленчуците да се мият обилно преди употреба.

Началникът на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН-Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов се надява до края на днешния ден пожарът да бъде напълно потушен.

Днешният мач между "Локо" и "Левски" от 21,15 часа на стадион в парк "Лаута" няма да бъде отлаган. Препоръчва се на зрителите да си поставят маски.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>