Пламна и сметището в Цалапица, гъст черен дим се носи навсякъде (Допълнена, снимки, видео)

01.08.2024 18:15 Радко Паунов
Гъст черен дим се издига от сметището в Цалапица, което пламна този следобед.
Като се разгори старо сметище, няма загасяне, притеснени са хората от Цалапица.

Огромни кълбета гъст черен дим се издигат от сметището в Цалапица, което пламна около 17 часа днес. Пловдив стоварва там част от битовите си отпадъци.

Жители на Цалапица са силно притеснени и качват снимки и клипове от пожара.

"Да се разгори старо бунище, каквото е това, няма загасяне", притесняват се те.

Кметът на селото Ивайло Данаилов твърди, че няма опасност за населението. Димът засега се носи към Стамболийски, но вятърът може да го обърне и към Пловдив. Миризмата е лепкава, тежка и задушлива.

От РИОСВ-Пловдив също информираха за пожара и служители на инспекцията пътуват натам. Заместник–кметът по екологията Иван Стоянов също е на място. 

Положението изобщо не е обнадеждаващо, коментират служители.  Пожарът е възникнал на площадката за разтоварване на отпадъците, вероятно поради небрежност. Община Пловдив е организирала техника за запръстяване. По този начин се цели да бъде задушен огънят. "Има три пожарни, опитваме се да овладеем ситуацията", заяви за "24 часа" шефката на дирекция "Екология" Василка Чопкова.

От пловдивската пожарна уточниха, че огънят е обхванал 15-16 декара от депото. Пет екипа се опитват да ограничат разпространението. На помощ е извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето. Има силен дим, който се носи в посока юг, тоест към Родопската яка. Екипи на сектор "Специализирани оперативни дейности" в Пловдив осигуряват водоснабдяването от река Марица.
Огнеборците са получили сигнала около 17, 20ч. Пламъците са изцяло в рамките на сметището, като към момента няма опасност за близките населени места, уверяват от регионалната служба.

Депото в Цалапица, където Пловдив стоварва отпадъците си, е с площ на 200 декара. През годините котлованите бяха рекултивирани. Вторият град изхвърля там малка част от сметта, повече отива в завода в Шишманци.

Това е втори голям пожар край Пловдив в рамките на денонощие. Снощи по това време избухна в пламъци и огромни черни кълбета завод за преработка на отпадъци в Царацово.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>