Орденът на Георги Йорданов предизвика скандал в парламента

01.08.2024 10:40 Лиляна Клисурова

Предложението на служебния кабинет президентът да награди с орден "Стара планина" първа степен бившия министър на културата от комунистическо време Георги Йорданов предизвика скандал в парламента. А депутатите от БСП бяха на косъм да се сбият с Атанас Атанасов от ДБ.

Предложението бе взето на заседанието на МС в сряда, а поводът е 90-ата годишнина на Георги Йорданов. Затова по предложение на министъра на културата той трябва да получи орден за "големи заслуги в областта на културата и изкуството".

Това обаче предизвика недоволство в ПП-ДБ. Атанас Атанасов излезе с декларация, в която напомни, че има Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Докато Атанасов четеше текстове от закона, откъм БСП започнаха да викат, а след това депутатите Георги Свиленски, Борислав Гуцанов, Деян Дечев станаха и  наобиколиха лидера на ДСБ. Наложи се квесторите да се намесят.

Твоите права бяха ли нарушени, това кой ти го написа, пристъпи към него Свиленски и започна да го апострофира на всяко изречение, след което му отне микрофоните. В това време Гуцанов викаше към Атанасов: Вие бил ли сте член на БКП?

Скандалът принуди председателката на НС Рая Назарян да даде 10 минути почивка за успокояване на страстите. Тя се извини на Атанасов и му обеща след почивката да си довърши.

След почивката Атанасов продължи с декларацията си, пазен от квестори от двете му страни. А пред трибуната се струпаха депутати от ПП-ДБ и отново от БСП.

Абсурдно е това, което се случва. Вярно е, че минаха 35 г. от свалянето на комунистическия режим, но гражданите трябва да имат оценка за това, което се случвало тогава, когато са съсипвани съдби на хора, каза Атанасов. И напомни, че след 9 септември 1944 г. България има над 2000 смъртни присъди, при условие, че не е участвала във Втората световна война. А заради едноличния тоталитарен режим страната ни е била изключена от развитието на Европа, коментира той.

Това е възмутително, каза Атанасов. И се обърна към ГЕРБ: Този министър-председател е ваш продукт, беше ваш депутат и дори председател на парламента. И ако не се разграничите от неговите действия, сте лицемери.

Разправията между Атанасов и БСП продължи и след слизането му от трибуната с викове от място.

В отговор червеният Иван Ченчев обясни, че инициативата за награждаване на Георги Йорданов е на всички творчески съюзи в България - на журналисти, писатели, художници, културтрегери, професори, академици. Това е една безспорна личност за българската култура.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>