Повратна точка в Близкия изток! За часове ликвидираха лидери на “Хизбула” и “Хамас” (Обзор)

31.07.2024 23:05
Хания разговаря с аятолах Али Хаменей

Страхът от регионална война в Близкия изток се засили в сряда, след като политическият лидер на “Хамас” Исмаил Хания бе убит в иранската столица Техеран при въздушен удар, съобщи Си Ен Ен. Атаката може да тласне Иран и Израел към пряк конфликт, ако Техеран си отмъсти, смятат анализатори.

Съветът за национална сигурност в Иран обяви, че “елиминирането на Хания е преминало червените линии, Израел ще плати голяма цена”. По-рано върховният лидер на страната Али Хаменей обяви, че е “задължение на Иран да отмъсти” за Хания, защото “той беше убит мъченически на наша земя”.

Хания е вторият лидер на подкрепяната от Иран въоръжена групировка, за когото се съобщава, че е бил убит през последните месеци. През януари заместник-ръководителят на политическото бюро на “Хамас” Салех ал Арури бе ликвидиран при израелски въздушен удар в ливанската столица Бейрут.

Смъртта на Хания представлява значителен удар за “Хамас”, елиминирайки най-публичната фигура, която оглавяваше политическите операции на групировката, докато живееше в чужбина. Той беше избягал от Газа и се знаеше, че се е преместил в Катар.

Атаката срещу Хания е била часове след участието му във встъпването в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан във вторник.

Израелската армия до сряда следобед не бе потвърдила, че седи зад нападението, въпреки че ръководители на страната преди това обещаха да елиминират “Хамас” и нейното ръководство в отговор на нападението на групировката срещу Израел на 7 октомври м.г., при което

загинаха 1200

души и около 250

бяха взети за

заложници

Същевременно Израел потвърди, че е извършил удар в Бейрут, Ливан, във вторник, който е убил най-високопоставения военен командир на “Хизбула”, когото израелските власти обвиняват за смъртоносната атака в окупираните от Израел Голански възвишения преди дни. Убийството на Фуад Шукр беше най-сериозната израелска ескалация от началото на конфронтациите между “Хизбула” и Израел на 7 октомври.

Същевременно не е ясно кога точно Хания, ключов събеседник с египетски и катарски посредници по продължаващите преговори за заложниците и прекратяването на огъня в Газа, е бил убит. Новият ирански президент Масуд Пезешкиан разпространи снимки във вторник на срещата на Хания с ирански официални лица в Техеран.

Ирански медии обявиха, че ударът с “управляем снаряд от въздуха” е нанесен около 2 часа сутринта местно време. По това време Исмаил Хания е бил отседнал в една от специалните резиденции за ветерани в северен Техеран.

Убийството на лидера идва в особено труден момент за Близкия изток, с ескалиращи конфронтации между Израел и “Хизбула”, които заплашват да прераснат в по-широка регионална война. Същевременно “Хамас” продължава да се бие с израелската армия в Газа на фона на разгръщаща се и катастрофална хуманитарна криза.

Муса Абу Марзук, член на Политическото бюро на “Хамас”, каза, ч

смъртта на

Хания “няма да

бъде напразна”

Турският президент Реджеп Ердоган осъди убийството, като според него то има за цел да сломи волята на палестинския народ, но “ционисткото варварство няма да постигне целите си”. Русия, Китай, Йордания и Ливан също осъдиха убийството.

“Това е нещо, за което не знаехме и не бяхме замесени”, заяви държавният секретар на САЩ по повод убийството на Хания.

Антъни Блинкен допълни, че няма да спекулира какво въздействие може да има случилото се, но подчерта колко е важно “да продължим да настояваме за прекратяване на огъня” в Газа.

“Не мисля, че войната е неизбежна. Поддържам това. Мисля, че винаги има място и възможности за дипломация”, заяви на свой ред шефът на Пентагона Лойд Остин. Той допълни, че Вашингтон ще работи, за да се опита да намали напрежението, но каза, че САЩ ще помогнат за защитата на Израел, ако бъде нападнат.

Убитият Хания е политически водач на “Хамас” и е виден член на движението от 1980 г. Той също така за кратко беше министър-председател на Палестина, след като беше назначен през 2006 г., но беше освободен година по-късно от поста. Хания беше избран за ръководител на политическото бюро на “Хамас” през 2017 г., а Държавният департамент на САЩ го обяви за терорист през 2018 г. Той напусна Ивицата Газа, за да потърси убежище в Катар, през 2019 г. За него се смята, че е поддържал добри отношения с ръководителите на различните палестински фракции, включително съперници на “Хамас”. Целта е била да консолидира базата на властта на “Хамас” в Газа и беше до голяма степен международното лице на групата, пътувайки от Доха до Техеран и Анкара, за да поддържа силни връзки с регионални съюзници

Според “Хамас” през април израелски въздушни удари са

убили трима от

синовете на

Хания и четирима

от внуците му

“Който си мисли, че като се насочи към моите деца по време на преговорите и преди да бъде постигнато споразумение, това ще принуди “Хамас” да отстъпи от исканията си, се заблуждава”, каза Хания тогава. 

Други от От страната и света

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

>