Райски газ няма да се продава и на възрастни, забраняват на децата пушенето и на вейпове (Обзор)

31.07.2024 22:00
Райски газ най-често се продава в морските курорти и край дискотеките.

При нарушения затварят заведения и налагат глоба между 30 и 40 хил. лв.

До дни ще се сложи край на свободната продажба на райски газ, а децата вече няма да пушат вейпове и бездимни цигари. Тези поправки в два закона приеха на първо четене депутатите в сряда.

С поправките на БСП изцяло се забранява продажбата на райски газ на физически лица без значение от възрастта. Това ще важи и за онлайн продажбите.

Само за медицински цели и за нуждите на производството на храни

ще могат да купуват юридическите фирми.

Ако някой наруши тези правила, глобата започва от 5000 лв., а при повторно нарушение е до 20 000 лв. За юридическо лице санкциите започват от 20 000 лв., а ако нарушението е в заведение наказанието ще е между 30 и 40 хил. лв. и затваряне на обекта.

Миналата година депутатите забраниха употребата на райски газ в заведения и продажбата ми на непълнолетни.

Употребата му обаче изглежда все по-масова и все по-често съпроводена с демонстрация на неглижиране на забраните и предвидените санкции, обясняват социалистите.

За пореден път ще променим законодателството, но контрол няма да има, ако изпълнителната власт не предприеме мерки, каза Климент Шопов от “Възраждане”. Припомни, че въпреки забраната в барове и дискотеки се продава райски газ.

Депутатите забраниха и употребата на бездимните и нагреваемите тютюневи изделия, както и такива, различни от тютюневите, включително вейпове на деца до 18 г.

Тези промени на ГЕРБ в Закона за детето също бяха приети с пълно мнозинство на първо четене.

Досега се забраняваше употребата на тютюневи изделия и алкохолни напитки за деца, но никъде не беше упоменато за бездимните цигари.

Голяма част от този тип изделия са с неясен произход и липсата на забрана за употребата и продажбата им е достатъчни, за да се предлагат все нови продукти с неясна субстанция, пише в мотивите и се дава пример с изделия и продукти като бездимни цигари, вейпове със и без никотин, дъвки и прочее, които реално досега оставаха извън нормативна разпоредба. В повечето случаи подобен тип изделия влияят на здравето и са причина за поява на леки до тежки заболявания, обясниха от ГЕРБ.

“Вредите от подобни продукти са както преки, така и косвени. Освен вредните навици, които се изграждат в децата, под съмнение е и съставът на новите изделия, които се въвеждат ежедневно и които масово се използват от деца. Привидната липса на вредни вещества или намалените вреди стимулират децата да използват тези изделия в неумерени количества, като ги консумират продължително време без прекъсване, като по този начин се засилва вредата им върху живота и здравето на децата”, обясни проф. Костадин Ангелов.

Възможно е между първо и второ четене да се внесат и допълнителни ограничения. “Открехвам една голяма врата пред вас с идеята дали изобщо тези видове цигари и вейпове да е разрешено да имат плодови вкусове - зарибяват децата, подвеждат ги, че са безвредни, а съдържанието им остава неизвестно”, каза Ангелов.

Да помислим в здравната комисия за доста

по-широк контрол - и на енергийни напитки, и на ароматни вейпове и

бездимни цигари, предложи Александър Симидчиев от ПП-ДБ. Колегата му Ивайло Митковски обясни, че България е на едно от първите места по тютюнопушене на лица под 18 г.

“Сегашният законопроект е стъпка към преодоляване на тази негативна тенденция, която много зачести. Наистина не се знае какво има в тези вейпове, но по-важно е психологическото въздействие върху децата, защото един такъв вкус и убеждението, че са безвредни, води до мисленето, че и цигарите са такива”, допълни Митковски.

Други от От страната и света

Съдът в Дупница остави в ареста обвиняема за закана против личността на бившия ѝ съпруг

Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на 31-годишна жена, обвиняема от прокуратурата за закана с престъпление против личността на бившия ѝ съпруг

Уволняват шефа на полицията в Пирдоп заради зверски пребитата жена от Челопеч

Шефът на районното управление в Пирдоп ще бъде отстранен заради бруталния случай на домашно насилие в Челопеч, при който жена остана с изваден яйчник, съобщиха от МВР пред Нова тв

Рая Назарян: Мога да свикам извънредно заседание на парламента, но не гарантирам, че сградата няма да бъде разрушена

Има възможност, ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание с конкретни теми и точки, то да бъде свикано. Това каза днес в Кюстендил председателят на Народното събрание Рая

Посолството ни в Бейрут помага на българите, пожелали да напуснат Ливан

Министерство на външните работи, чрез Посолството на Р България в Бейрут и чрез дирекция „Ситуационен център", е в постоянен контакт с българските граждани и членовете на техните семейства

Дипломати, младежи и бежанци ще играят футбол в подкрепа на правата на човека

"Училище по права на човека" е каузата на благотворителния футболен турнир "Ambassadors' League" 2024 На 29 септември 2024 г. (неделя) от 10 часа на терените на Националната футболна база "Бояна" ще

>