Кабинетът прие да компенсира бизнеса при цена от над 180 лв. на борсата

31.07.2024 21:07
Заседание на правилеството. Снимка: пресцентър на Министерски съвет

Кабинетът прие програма за  компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия при скъп ток.  Народното събрание възложи на правителството да изготви документа в 7-дневен срок със свое решение от 26 юли. 

Бизнесът и другите небитови клиенти ще получават компенсации при цени на борсата над 180 лв. на мегаватчас. Те ще са в размер 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред" на „Българска независима енергийна борса" за съответния месец и базовата цена в размер на 180 лв. за мегаватчас за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени, пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Компенсациите са за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г. при спазване на правилата за държавните помощи.  Няма да се изплаща компенсация на небитовите крайни клиенти с цени под базовата. При клиенти с цена, надвишаваща базовата със сума по-малка от размера на компенсацията, ще се изплаща компенсация в намален размер на мегаватчас, така че резултативната цена след компенсиране да не е по­-ниска от базовата.
Средствата за плащане на компенсациите се осигуряват от набраните във Фонд „Сигурност на електроенергийната система" целеви вноски от производители на електроенергия.

Програмата ще компенсира част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти с изключение на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, за които в ЗЕ е регламентиран механизъм за компенсиране на невъзстановяеми разходи, както и за обекти на крайните небитови клиенти, които вече получават компенсации. 

Новата програма е мярка за защита на икономическите баланси и макроикономическата стабилност чрез запазване на конкурентоспособността на предприятията и ограничаване на инфлацията, се казва още в съобщението.

От началото на юли 2024 г. се наблюдава тенденция за повишаване цените на електроенергията на свободния пазар в България и региона. Средната цена на електроенергията в страната е третата най-висока в ЕС след Унгария и Румъния. Повишаването е в резултат на дефицита на електроенергия на някои регионални пазари, намалени междусистемни преносни капацитети в региона, аварии и планови ремонти на базови мощности, както и на екстремните температури.

Високите цени създават икономически неблагоприятна среда, засягат по негативен начин индустрията и генерират допълнителна инфлация, обосновава се правителството.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 21 септември - “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк

На 21 септември само в "24 часа" ще прочетете: “Убий съседа” заради общи части, колата и шума - съботен очерк Ще се завърне ли Мая Манолова като омбудсман - най-добрата й роля Не е трудно да кажем

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

>