Домовата книга със служебни премиери все по-къса - Рая Назарян отказа отсега (Обзор)

31.07.2024 21:00
Румен Радев бе във Военна академия в сряда. Там връчи дипломи на отличниците на випуска. СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Държавният глава недоволен от кабинета "Главчев" заради назначенията му

Фалконът дал грешка, затова сменили шефа на авиоотряда. Това не може да е мотив, настоя президентът

Все по-къса става т. нар. домова книга, от която президентът Румен Радев може да избира служебни премиери. А още преди да се е стигнало въобще до новия избор, от поста се отказа единственото ново лице сред възможните кандидати - шефката на парламента Рая Назарян.

Последните промени в основния закон, които Конституционният съд запази, ограничиха Радев да избира премиер само между 10 души в държавата. “Домовата книга”, както той сам нарече списъка, включва председателя на парламента, шефа на Сметната палата (какъвто е сегашният служебен премиер Димитър Главчев) и заместниците му, директора на БНБ и неговите заместници, омбудсмана и заместника му.

През март, когато Радев води разговорите с потенциалните кандидати, единствено Димитър Главчев прие. Двамата му заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева също отказаха - били много притеснени. Тодоров дори тогава сподели, че жена му не спала месец от притеснение.

“Не” на Радев каза Росен Желязков, а и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе против ярко партийно лице да е начело на служебен кабинет.

Отказаха и шефът на БНБ Димитър Радев и заместниците му Радослав Миленков, Петър Чобанов и Андрей Гюров. Последният сега е в принудителен отпуск, след като антикорупционната комисия обяви, че е в несъвместимост заради участие в управата на фирма.

А омбудсман днес няма

- Диана Ковачева стана съдия в Страсбург, а заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова бе оглеждана от президента за служебен премиер, но подаде оставка още докато течеше подборът през март. Не е ясно дали 50-ото НС ще успее да избере нов обществен защитник преди края на мандата си.

Така сега нова в “домовата книга” спрямо април, когато клетва положи Главчев, е единствено Рая Назарян.

Амбиции да ставам служебен премиер нямам. Ако бъда поканена от президента Румен Радев за заемането на този пост, ще откажа, обяви обаче парламентарната шефка в сряда.

Домовата книга става все по-къса. Все повече хора отпадат от нея, коментира малко по-късно същия ден Радев. И напомни за срещите си с потенциалните кандидати през март. “Това е един от големите проблеми на тази конституционна промяна”, коментира президентът. Според него новите текстове изкривяват функцията на редица държавни институции. И освен кандидатите за длъжностите там да трябва да отговарят на критериите за тях, вече “ще се мисли с презумпцията, че те могат да станат и министър-председатели”.

Промяната в конституцията за служебните кабинети бе сред причините президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд. Миналата седмица обаче той не успя да събере мнозинство по въпроса и така текстът остана. Президентът обаче получи обратно правомощията си да връща назначенията на двамата върховни съдии и главния прокурор. В същото време КС не позволи поправката, която намалява мандата на държавния обвинител № 1 от 7 на 5 г.

Излиза, че обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокурор, но има право да ограничи правомощията на държавния глава, и то тези, които пряко касаят държавното управление, възмути се в сряда президентът. Според него решенията на съда са парадоксални - съдебна реформа няма, но “има управление без никаква политическа отговорност”.

Когато променяха конституцията, един от мотивите бе, че парламентът ще контролира служебното правителство. Но къде са резултатите от този контрол? Защото аз не ги виждам.

Политическа отговорност няма, но за сметка на това растат съмненията около това правителство за дълбоки зависимости

И това се вижда по редица абсолютно немотивирани кадрови промени, продължи Радев.

Президентът обясни, че не става въпрос само за сменените от кабинета областни управители. Същия ден бе направена поредна рокада - начело на разградската управа бе върнат Владимир Димитров. Той сменя назначения в началото на юли Севджан Съдкъев. Той е сочен за кадър на ДПС и пое поста, въпраки че парламентът отказа да го освободи като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Вие само там ли гледате (в областните управители - б.р.)? А шефове на болници - масово съсечени, а директорът на авиационния оператор? И много други, посочи Радев.

Начело на правителствения Авиоотряд 28 служебният кабинет назначи бившия шеф на НСО ген. Тодор Коджейков. Той пое поста в края на юни от ген. Златко Златев, който пък е бивш командир на военната авиобаза Крумово.

Освобождаването

на последния се наложило заради “ситуация”,

обясни Главчев, но без да дава подробности.

Причината за смяната на Златев е отказала техника на правителствения самолет “Фалкон”, докато той още е бил на земята, издаде обаче Радев.

Някой да обясни на премиера, че е нормално една техника да отказва и тя е отказала на земята. (...) На няколко часа все нещо отказва и прави чест, че и летателният, и инженерно-техническият състав се справиха с това на момента. Това не е проблем и претекст да освобождаваш, тук има съвсем други зависимости, настоя Радев.

Коджейков бе лична охрана на бившия премиер Бойко Борисов. През 2015 г. стана шеф на правителствения авиоотряд. Служебният кабинет на Стефан Янев, назначен от Радев, обаче го освободи преди 3 г.

Моите огромни и дълбоки уважения към ген. Коджейков като охранител и спортист, но в длъжностната характеристика на директора на отряда пише, че той трябва да е летец. Значи махаш летеца ген. Златев, който цял живот се занимава с авиация, който лети и в момента, и слагаш охранител и спортист? Това за какво ви говори - или пълна некомпетентност - този министър на транспорта нищо не разбира от авиация, или дълбока зависимост - изпълнение на поръчка. Според мен в този случай се касае и за двете, заяви Радев.

Други от От страната и света

Задържаха мъж, участвал в телефонни измами във Враца

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца

Шофьор блъсна 2-годишно дете в Димитровград и избяга

На 19 септември в Димитровград, в района на автогарата, 43-годишен шофьор на лек автомобил е блъснал 2-годишно дете. Водачът напуснал мястото на катастрофата и не уведомил органите на МВР

Главчев: Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност (Видео)

Не смятам, че тонът, който напоследък РСМ използват ще им помогне да станат част от ЕС. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев за отношението на Република Северна Македония към страната ни

"Български пощи": Заради наводненията доставката на пратки в Австрия ще се бавят

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи"

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

>