Професор Николай Овчаров разкрива тайните на тракийската цивилизация

31.07.2024 19:06
Професор Николай Овчаров показва първата находка от 2024 г. - средновековен бронзов кръст-реликварий
Откритата на Перперикон Голяма базилика от въздуха

През тази година стават 25 години от старта на мащабните проучвания на скалния град Перперикон. След като през 2016 г. е  напълно завършено проучването на Акропола, вече осем години професор Николай Овчаров  и колегите му от Explorers Club Bulgara разкриват тайните на тракийската цивилизация в Южния квартал. Там бяха открити няколко езически храма, погребални мавзолеи-ротонди на богатите граждани от римския период, както и най-мащабната раннохристиянска църква в Родопите – дългата 40 м трикорабна Голяма базилика с масивни колонади, запазени на място. Проф. Овчаров разказа за откритията.

- Професор Овчаров, кое прави Перперикон толкова уникален в сравнение с другите археологически обекти в България?

- Тази година се навършват точно 25 години от старта на мащабните проучвания на скалния град Перперикон. Той съвпадна с началото на новото хилядолетие и наистина даде огромен тласък, както на археологическата наука, така и на развитието на културно-историческия туризъм в България. И наистина тогава, наред с откриването на уникалния Перперикон, започна и разкриването на единствения по пода си Храм на Орфей при с. Татул, Момчилградско, а моят приятел, покойният Георги Китов, направи велики открития в Александрово и „Долината на тракийските царе" край Казанлък. Те показаха ясно на света, че заедно с Гърция и Италия България не случайно е сред трите държави в Европа с най-много и най-забележителни археологически паметници.

А Перперикон наистина блести сред тези перли на българското културно-историческо наследство. Защото в света има само няколко такива скални града, създадени в резултат на творческия гений на различни цивилизации. Не случайно още от началото на проучванията през 2000 г. за него непрекъснато правят репортажи световни телевизии и медии като  National Geographic,  CNN,  Discovery Channel, Viasat History и десетки други.

- Какво ново могат да очакват посетителите на Перперикон този сезон?

- За този четвърт век мащабни проучвания на Перперикон бяха открити огромни площи и бе уточнена напълно хронологията на хилядолетния живот на това място. Скалният връх е обожествен от хората още преди 7000 години в каменно-медната епоха, когато тук са почитали Бога-Слънце. Първият голям разцвет е през късната бронзова епоха – времената на крито-микенската цивилизация и Троянската война. Именно на Перперикон и Татул ние доказахме, че зараждащата се преди 3500 години тракийска култура е не е по-малко значима от тази на великите средиземноморски народи. Особено важно бе откриването тук на Храма на тракийския Дионис с прочутия олтар за винено-огнени жертвоприношения, търсен от археолозите на различни места повече от век. За него се знае, че там са идвали да получат предсказания за съдбата си самият Александър Македонски и бащата на първия римски император Октавиан Август. Но най-големия разцвет идва през римския период, когато Перперикон се превръща в огромен град с Акропол и обширни жилищни квартали наоколо.

След като през 2016 г. ние завършихме напълно проучването на Акропола, вече осем години разкриваме Южния квартал. Там бяха открити няколко езически храма, погребални мавзолеи-ротонди на богатите граждани от римския период, както и най-мащабната раннохристиянска църква в Родопите – дългата 40 м трикорабна Голяма базилика с масивни колонади, запазени на място.

2024 г. е особено важна за проучванията. Благодарение на отпуснатото от държавата специално финансиране в размер на 500 000 лв. имаме шанс да разкрием напълно пространството между Акропола и Голямата базилика. А това ще рече, че ще се отвори толкова голяма площ, че хилядите посетители на Перперикон с часове ще могат да се разхождат по оригиналните улици, площади и сред колонадите на древния град. И да усетят в най-голяма степен духа на миналото!

- Можете ли да разкажете повече за процеса на разкопките и какво е усещането да откривате такива значими артефакти?

Усещането при археологическото откритие е невероятно. Разкопките са дълъг и сложен процес, който изисква много търпение и внимание към детайла. Да откриеш значим артефакт е несравним момент. Тогава осъзнаваш, че държиш в ръцете си част от историята, която не е била виждана или докосвана от хилядолетия. Всеки нов откритие добавя още едно парче към разпиления на хиляди късчета пъзел на древността.

Но аз искам да кажа, че при проучването на един голям град, какъвто е Перперикон, изследователят трябва да се зареди с голяма доза търпение. Защото откриването на новото не става изведнъж, а изисква много и често изнурителна работа на стотици работници и месеци наред. Обаче резултатът е невероятен, особено, когато виждаш как от непознато за никога затънтено място насред планината, обектът ти се превръща в едно от най-посещаваните места в България.

- Какви други интересни места ще включва предстоящата обиковка в страната с Explorers Club Bulgaria?

Ще споделя, че създаването на туристическия маршрут „По стъпките на траките" е стара моя мечта. Когато пътувам по света, виждам как навсякъде има водещи обекти, които „теглят" след себе си и много други забележителности в съответната страна. Така например, когато тръгнеш за Перу, отиваш за Мачу Пикчу, но наред с него виждаш още десетина уникални паметници на инките. Ето това искам да направя и аз в България.

В предстоящото пътуване тръгваме заедно с професор Климент Найденов от Източните Родопи, където се заражда тракийската цивилизация преди хилядолетия. Там освен Перперикон, нашата експедиция включва посещения на Храма на Великата богиня-майка, известна и като Пещерата Утроба, Храма на Орфей при Татул, както и Историческия музей в Кърджали, където се съхраняват откритите при разкопките артефакти. После продължаваме през района на Хасково и там ще разгледаме откритата от Георги Китов Александровска гробница с нейните невероятни фрески. Турът завършва в „Долината на тракийските владетели" край Казанлък, където ще видим последният разцвет на тракийската цивилизация в Одриското царство през последните векове на старата ера. Там ще влезем в напълно реставрираните по европейски проекти гробници на тракийските царе, а в музея „Искра" и в новооткрития Археокомплекс ще зърнем прекрасните им златни съкровища и грандиозния макет на столицата Севтополис. Всеки от тези обекти има своето уникално значение и допълва общата картина на българската история и култура.

- Вие сте провели множество експедиции през годините. Има ли нещо, което винаги ви вдъхновява и мотивира да продължавате?

Абсолютно! Това, което ме вдъхновява, е страстта към откриването на непознатото и желанието да споделя тези открития с хората. Всеки нов артефакт, всяка нова находка ни помага да разберем по-добре нашето минало и да оценим културното наследство, което сме наследили.

- Какво бихте казали на младите хора, които искат да се занимават с археология?

Бих им казал да следват страстта си и да бъдат търпеливи. Археологията изисква много труд, но наградата е несравнима. Откриването на историята и разбирането на нашите корени е едно от най-вълнуващите и удовлетворяващи занимания, които човек може да има.

- Планирате ли нови съвместни инициативи с Explorers Club Bulgaria през годината?

- През месец май ние вече осъществихме една невероятна експедиция на територията на Република Алжир и в сърцето на Сахара съвместно с декана на Геолого-географския факултет на Софийския университет и ръководител на Експлорърс България, проф. Найденов. Там, сред пясъците на пустинята в Тасили н'Анджер, ние открихме непознати рисунки отпреди хиляди години, които показват как някога Сахара е била прекрасна зелена равнина, където пасели безбройни стада от диви животни. За тази експедиция имаме специална благодарност от посланика на Република Алжир у нас, Негово Превъзходителство г-н Месауд Мехила. С Посолството на Алжир през есента ще организираме и специална изложба със снимки от откритите в Сахара рисунки.

Но бъдещето е пред нас! През декември ни предстои вълнуващо пътешествие в Южна Африка, Зимбабве и Ботсвана. Някой ще попита – какво ще прави там един археолог? Освен такъв, аз съм и заклет пътешественик, а невероятно обичам Черна Африка. Вече имам пътешествия почти във всички паркове на Танзания и Кения. Сега очаквам с нетърпение да видя невероятния парк „Крюгер" в ЮАР. И разбира се – водопадите Виктория в Зимбабве. Така че – напред на път с Explorers Club Bulgaria!

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>