Радев за думите на Пеевски: Не мога да коментирам фантазиите на други хора (Видео)

31.07.2024 12:04
Румен Радев СНИМКА: Георги Палейков

Държавният глава Румен Радев отрече да е замесен в план в сваляне на председателя на НС Рая Назарян, за да бъде избран удобен председател, който да стане служебния премиер. "Не мога да коментирам фантазиите на други хора. Аз в такива конспирации не участвам", коментира още държавният глава думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, който обвини президента и ПП-ДБ в опит да свалят Назарян и да изберат друг председател на парламента, който впоследствие да стане и служебен премиер.

В момента имаме управление без никаква политическа отговорност", заяви Радев.

"Моята задача е да направя така, че да има максимално добри условия за съставяне на правителство. Това, което зависи от мен съм го направил", така той коментира шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат.

"Аз отдавна съм заявил, че не се меся във вътрешните дела в никоя партия. Затова не се намесвам изобщо в такива манипулации и медийни димки. Когато не можеш да управляваш собствената си партия и имаш амбиции да управляваш цялата държава, е нормално да си изнервен", посочи Радев в коментар на думите на Пеевски, че цепи ДПС.

"Това не е обществен въпрос, а лична драма, която върви към развръзка", каза още той.

Миналата седмица Конституционният съд не можа да вземе решение по промените в основния закон за назначаването на служебни кабинети, за което президентът ги сезира. "Ако погледнем въпроса като цяло, като злополучният ремонт на конституцията и последващите решения на КС, виждаме, че те водят до парадоксални резултати. Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност в момента. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат депутати. Тоест те могат да избират и да контролират министрите, да коват закони, и да вземат важни решения относно националната сигурност", коментира Радев.

"Излиза, че обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокурор, но има права същество да ограничи правомощията на държавния глава, и то тези, които пряко касаят държавното управление", подчерта той.

Запитан смята ли, че някой е повлиял на решението на конституционните съдии, отвърна: Не мога да коментирам този въпрос, това е ваша задача да си правите медийни разкрития. Но като цяло цялостната оценка за този експеримент с шестата поправка на конституцията е, че той не само не успя да постигне заявената цел за съдебна реформа, но и разклати конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от реформаторският напън на сглобката - да употреби основния закон като алиби за своето съществуване".

"Моята задача е да направя така, че да има максимално добри условия за съставяне на правителство. Както призовах и при връчването на третия мандат, очаквам диалогичност, конструктивност от партиите и ясно да изразят своите намерения", каза още Радев. Той отказа да коментира кога ще свика евентуалните кандидати за служебни премиери, преди да приключат преговорите за третия мандат.

"Домовата книга става все по-къса. Все повече хора отпадат от нея", подчерта Радев.

"В момента, в който бяха обявени тези промени, някои хора - заместникът на омбудсмана, директно си подадоха оставката. Други публично заявиха, че те изобщо не могат да се нагърбят с тази отговорност. Това е един от големите проблеми на тази конституционна промяна. Това е сериозна длъжностни вижте какво се получава - тези промени въвеждат изкривяване и във функцията на редица държавни институции, защото сега когато се избират хора за тези позиции, успоредно с това, че те трябва да отговарят на определени ясно заявени критерии за тези длъжности, ще се мисли с презумпцията, че те могат да станат и министър-председатели. Това за мен изкривява самия процес на назначаване", подчерта Радев.

"Вече казах, че ако аз назначавах служебното правителство, някои от министрите, не биха били министри. Също така мога да подходя и по друг начин и към министър-председателя и министрите", допълни Радев.

На въпроса защо според него Николай Ненчев не е подходящ за временен посланик, каза: Правете разлика между временно управляващ и професия дипломат. Дипломат не се става за един ден и с едно назначение. Но тук въпросът е за държавността, защото има ясно разписан ред в конституцията как се назначава посланик и то изисква указ на посланик. А когато назначаваш лице, което ще изпълнява ролята на посланик, най-малкото е редно да има съгласуване с президентската институция, иначе конституцията става все по-непотребна."

А на въпроса дали ще свика КСНС, Радев отвърна: С кого по-точно да го свикам? Със сегашното правителство и парламент, който е в полуразпад и предизборна кампания? И със служебно правителство, което не носи никаква политическа отговорност?"

"Когато променяха конституцията един от мотивите бе, че парламентът ще контролира служебното правителство. Но къде са резултатите от този контрол? Защото аз не ги виждам. Политическа отговорност няма, но за сметка на това растат съмненията около това правителство за дълбоки зависимости. И това се вижда по редица абсолютно немотивирани кадрови промени и резултати в работата на правителството", продължи Радев.

А на въпроса областните управители ли визира, каза: Много, не само областните. Вие само там ли гледате? А шефове на болници - масово съсечени, а директорът на авиационния оператор? И много други".

Преди седмица служебният премиер Димитър Главчев обясни, че шефът на авиоотряда е сменен, защото е имало ситуация, която е довела до това.

Очаквайте подробности. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

4 г. и 6 месеца ще лежи в затвора мъж, убил приятелката си в Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия А. Г. за виновен в това, че на 6 август 2020 г., в Добрич, причинил по непредпазливост смъртта на млада жена от същия град

Екоминистърът: Няма нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в

Борис Бонев: Трамваите се превръщат в абсолютен приоритет на транспорта на София

Трамвайният транспорт се превръща в абсолютен приоритет на транспорта на София. Това заяви общинският съветник Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") на

Обвиниха тримата охранители, пребили двама мъже пред столична дискотека

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност трима, пребили двама мъже пред заведение в ж. к. „Студентски град“, съобщиха от прокуратурата

Турция иска регулации за любимата улична храна в Германия – дюнер кебапа

Късове телешко и пилешко месо проблясват, докато се въртят бавно на вертикални шишове, преди да бъдат изрязани на тънки като бръснач ивици. Двама готвачи се плъзгат от цвърчащата плоча към топлата

>