У нас само Кина е върху двулевката, по света - кралици и певици красят парите им

31.07.2024 06:30
Ликът на кралица Елизабет II e върху банкнота от 20 британски паунда.
Кина Гърбова е 16-годишна, когато ликът се появява върху социалистическата двулевка ( на снимката долу). Днес жената е на 79 години.

Ликът на Елизабет Втора днес е върху банкнотите на 19 държави

Много, много малко жени красят банкнотите по света - едва 15 %, докато 7 пъти повече са тези с мъжки образ, показва проучване, публикувано в rankingroyals.com.

Част от нежните лица са неизвестни - берачка на памук в Ангола, учен в Канада, група танцьорки в Индонезия. Такава е и нашата Кина, чийто образ живя върху двулевката цели 34 години.

Поетесите и писателките са предпочитани ликове върху 16 вида банкноти. Сред тях са шведката Астрид Линдгрен, написала “Пипи Дългото чорапче”, и Джейн Остин, авторката на “Гордост и предразсъдъци”, в Обединеното кралство.

Кралица Елизабет II се е появявала върху валутата на 33 държави - от Анстралия до Тринидад и Тобаго. За първи път е през 1935 г. върху 20 долара, когато е само 9-годишна принцеса. Днес кралица Елизабет може да бъде видяна на банкноти в 19 страни.

Австралия е с най-голямо равенство между половете. Върху всяка една страна на банкнота в обращение днес има образ на жена. Те красят 60% от банкнотите на Дания и 50% от тези на Швеция. Аржентинското песо отдава почит на Ева Перон, или Евита - първа дама от 1946 г. до смъртта си през 1952 г.

Единственият път, когато жена се появява върху американска банкнота, е в края на 1800 г. с лика на Марта Вашингтон, съпруга на президента Джордж Вашингтон.

34 години тя “живя” върху банкнотата без пари

Родената на 9 септември 1944 г. работничка Кина Гърбова е лице на двулевовата банкнота, емисия 1962 г., която се задържа в обращение 34 години. Тя е единственият обикновен човек, чийто лик е изобразен върху националната валута на България.

Кина е 16-годишна, когато заминава на бригада като гроздоберачка. Тогава попада в обектива на фотографа Любомир Чаракчиев с още 200 момичета. Снимката с Кина печели първо място на изложба в ГДР. Тя научава за това едва когато банкнотата излиза от печат.

Никой никога не е искал разрешение, нито ѝ е заплащал за това, че лицето ѝ краси българската банкнота. Кина е била домакин в стола на детска градина, а после дълго е готвач и домакин в стола на сухиндолския винзавод. Общинският съвет на Сухиндол обявява Гърбова за почетен гражданин през 2015 г.

Други от Възход и падение

Ето как диджеят се бори срещу чалгата, написа Борислав Цеков и пусна видео от концерт на Андреа

"А понеже имаше и отделни хора, които изглежда са повярвали на лицемерните лъжи на DJ Нам-кой-си от Павликени, че бил имал "принципи" и се бил "борел" срещу чалгата, та затова не бил пуснал песента

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

>