Юристи за опасността двете ДПС-та взаимно да се блокират

31.07.2024 07:00
Факсимиле от броя на “24 часа” от 30 юли
НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА

Регистрация в ЦИК може да получи първият по време при подаването на листите

Двете ДПС-та може взаимно да се блокират за участие в предстоящите избори, ако дотогава не си решат проблемите. Това прогнозираха юристи. Спорът ще се реши от устава на партията и съда, а не от двамата председатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, както “24 часа” вече писа. 

“ЦИК няма как да регистрира две паралелни листи на една и съща партия. Ако всички документи са изрядни, би трябвало да регистрират първия по време. След това, ако има недоволни, те могат да обжалват пред ВАС”, обясни процедурата доц. Борислав Цеков.

Доц. Наталия Киселова пък припомни, че преди години, когато все още се гласуваше с цветни бюлетини, “се водеха битки”, кой да получи синята, зелената, червената и т.н. Заветният цвят получавали тези, които успявали първи да влязат в ЦИК.

“И сега ще е така, който се регистрира първи, ще има преимущество”, добави доц. Цеков. “Какво обаче ВАС ще поиска като допълнителни доказателства, е отделен въпрос”, обясни той.

Юристът и бивш царски депутат припомни, че при регистрацията на партия или коалиция ЦИК не изисква да се представя решение на колективен орган за участие в изборите.

“Ако се стигне до отмяна на решението за регистрация от ВАС, той ще даде указания на ЦИК какви документи да изиска още за евентуално повторна регистрация. Но е възможно в крайна сметка да останат и без регистрация”, предположи Цеков. И доц. Киселова е на мнение, че ако влязат в съдебна битка покрай регистрацията на изборите, двете ДПС-та може да се блокират взаимно.

Други от От страната и света

Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме

Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, които използваме. Централната избирателна комисия и страната нямат софтуера, с който работят тези машини

На Деня без автомобили центърът на София ще е отворен за пешеходци

В деня са предвидени още велошествия, ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма на бул. „Ал. Стамболийски" На 22 септември по повод финала на Европейската

ОИЦ-Русе проведе информационни срещи в 4 общини в област Русе

Областният информационен Център - Русе проведе поредица от информационни срещи в общините Сливо поле, Иваново, Две могили и Ценово на тема: „Нови възможности за европейско финансиране в Област Русе"

Безлов: ДАНС реагира бързо на информацията за връзката на България с взривените пейджъри

Фактът, че ДАНС реагира бързо на съобщението за връзката на България с пейджърите, които бяха взривени в Ливан, е положителен. Това каза експертът по сигурност Тихомир Безлов пред NOVA NEWS

Помощ за кола и жилище, безплатен спорт и забавления, дори фризьор - бизнесът на лов за кадри в София

Столичната икономика има нужда от 93 000 със средно и 120 000 специалисти с висше образование, най-търсени остават тези в IT сферата, инженерните, енергетиката В София безработицата е най-ниска

>