Здравко Здравков си отиде след 8 г. - в бурна седмица с Вълка, остави красив проект за “Света Неделя”

30.07.2024 07:30
Здравко Здравков Снимка: Архив

Ограничи височината в т.нар. ъглови имоти, бори се се срещу незаконното строителство

8 години - толкова бе на поста главният архитект на София Здравко Здравков. За неочакваната му смяна се разбра в петък вечер от пост във фейсбук на кмета на София Васил Терзиев, че е “приел оставката му”. Той не съобщи мотиви, а му благодари “за времето, посветил на града”.

Самият Здравков запази дискретно мълчание, но вероятно е било момент на изненада, защото отстрани изглеждаше, че новият кмет цени професионалните му качества и затова той остана на поста почти 9 месеца след местните избори.

Колеги на бившия вече главен архитект обясняват, че новият кмет иска да направи сериозни промени в начина на работа на главния архитект и екипа му. Това е било обяснено и на Здравков.

Бившият строителен министър Николай Нанков от ГЕРБ заговори за “принуда” и “милиционерски подход”, но се съгласи, че всеки ръководител има право да избира екипа. В заповедта на кмета Терзиев за прекратяване на служебното правоотношение с арх. Здравков било записано, че освобождаването му е въз основа на прието писмено предложение от страна на самия кмет. Според описанието на Нанков в петък Здравков отива на работна среща с Терзиев по темата с отчуждаване на имоти, но получава

заповедта, която е предварително изготвена

“И като фин и коректен човек той я подписва”, описва ситуацията Нанков. Заповедта пък била със сбъркана дата и вместо 27 юли е от 27 юни.

В петък граждани протестираха срещу одобрен от Здравков подробен устройствен план, който позволява изграждането на 16-етажна сграда на кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Черковна”. Знак, че предстои нещо, дойде от заседанието на СОС в четвъртък, когато няколко доклада, позволяващи ново застрояване, не бяха приети. На самото заседание съветници от “Спаси София” призоваха те да не се приемат и силно критикуваха предложенията.

А последните дни в общината бяха турбулентни, защото на сцената излезе отново Вълка, но този път заедно с “Горски трол”. Във вторник стана ясно, че дължими суми за строителство и странно бързо съдебно разпореждане стопира събарянето на незаконното имение на Румен Гайтански край язовир “Искър”. Тогава се появи определение на Окръжен съд - Перник за дължими суми по търговски спор от “Форест трол”. С него се блокира изпълнението на трите заповеди на главния архитект. По-интересното е, че спорът е заведен от фирма “Форест Трол”, която си търси дължимото по договор от 3 януари 2021 г.

Тези 8 години не бяха леки за Здравков. Влизаше в битки за спасяване и запазване на имоти с публичен интерес и

не се страхуваше от заплахи

А те не липсваха - рядко с есемеси, а по-често през посредници. Арх. Здравков се гордее с дигитализирането в НАГ и прозрачността на издадените актове. Битките, които започна и води, бяха за къпалнята “Мария Луиза”, автокъща “Капитолия”. Успя да премахне “Веселото село”. Защити възстановяването на първия етап от Драгалевския лифт. Изработи плановете за трасетата на метрото, включително и бъдещите разширения към “Люлин” и Студентски град и за изграждането на градските рингове.

В края на 2016 г. покани световноизвестния урбанист и архитект Ян Геел, който подготви визия за публичните пространства в София до 2050 г.

Бившият кмет Йорданка Фандъкова пък му благодари за законовите промени за ограничаване на височината на сградите в т.нар. ъглови имоти, в които се строеше безконтролно, отвори възможности за преместване на частни имоти с планове и законно освобождаване и защита на зелени площи в кварталите.

През 2019 г. проведе международния конкурс за площад “Св. Неделя”, спечелен от италианското Студио “Фуксас”, което работи с “Армани”.

Кариерата на Здравков тръгва от община Плевен, където е бил началник на сектор “Градоустройство”. След това става главен архитект на Червен бряг. После основава архитектурно студио “Квадра-04”. Сред проектите му са завод за автомобили, стадион, цехове, жп гари, бензиностанции, жилища.

Други от От страната и света

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

>