Политиката удари бизнеса - след 30 години стабилност идва епоха на стрес

29.07.2024 08:00 Румяна Денчева
Акциите на Wall Street поскъпнаха в петък, след като преживяха бурна седмица. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Ивайло Ангарски
Симеон Дянков
Милен Велчев

Златото се изстреля до рекордно висока цена над 2450 долара

Времето, в което инвеститорите се възползваха в продължение на 30 години от най-голямата епоха на глобализация и геополитическа стабилност, която светът е виждал, изтече. Сега идва нова, по-рискова епоха. Това се посочва в анализ на Ройтерс след резултатите от изборите в редица държави и предстоящия президентски вот в САЩ.

Геополитическите съперничества сега надделяват над инфлацията като най-голямото безпокойство за държавните фондове и централните банки. Това показва проучване на независимата американска консултантска компания Invesco. Разрастването на конфликтите - от войната на Русия в Украйна до търговските ограничения, е надвиснало над глобалните инвеститори от няколко години, но

напрежението остава дори след отслабването на инфлацията,

тъй като в много ключови държави се проведоха или предстоят избори, които могат да доведат до промени в бизнес климата, посочва Ройтерс.

Примерите -  Тайван избра лидер, ненавиждан от Пекин, Франция зави надясно, а Великобритания - наляво. Само за седмица президентската кампания в САЩ претърпя обрат - стреляха по Доналд Тръмп, а Джо Байдън се отказа. Високите лихви започват да се отразяват негативно и растежът на Китай се забавя. Има войни в Близкия изток и на ръба на Европа, където големите сили са подредени на противоположните страни.

Така  за броени седмици  задачата пред инвеститорите накъде да насочат парите си вече

включва перспективата за все по-разединена Европа,

изолационистка Америка и забавяне на световната търговия. Тази несигурност ще продължи поне десет години, смятат инвестиционни банкери, цитирани от Ройтерс.

Френските акции например вече изостават в Европа, а доходността по държавния дълг достигна най-голямата си разлика от десетина години спрямо тази по германските облигации. Причината - едно разединено френско правителство ще бъде евроскептично и ще се затрудни да коригира баланса си.  

Така, докато доскоро геополитиката не беше във фокуса на световните финансови пазари, вече се посочва като събитие с екстремен ефект върху всички. Това вече се вижда в цените, тъй като пазарите веднага се фокусират върху два потенциални капана, които вероятно ще бъдат засилени от очакваната победа на Тръмп - инфлация и ограничения или прекъсвания на продажбите на полупроводници, особено за Тайван. Валутата на държавата поевтиня до най-ниското си ниво от над осем години, тъй като инвеститорите започнаха да избягват острова, който е в челните редици на напрежението между САЩ и Китай.

Същевременнно всички политики на Тръмп вероятно ще бъдат инфлационни

– било данъчни облекчения, имиграция или връщане на производството, и следователно доларът вероятно ще се обезцени спрямо златото.

Според Ройтерс няма усещане за паника в разпродажбите, които тласнаха S&P 500 с около 3% по-надолу от най-високия му исторически връх – нещо, което много участници на пазара виждат като здравословно отдръпване.

Но се покачва несигурността в акциите в САЩ, измерена от индекса VIX, макар и с ниска по историческите стандарти степен. От началото на миналата седмица

не е имало прилив на пари към фондове, залагащи на екстремно движение

на цените на активите, създадени да печелят при спад.

Към момента шестмесечните опции за екстремни движения на пазара, например голям спад при акциите или внезапна промяна в долара, се търгуват евтино, което предполага, че са нежелани. Напоследък обаче има известни покупки и – както свидетелства слабото представяне на китайските акции – отслабване на оптимизма, който стимулираше възвръщаемостта.

Връщането на геополитическия риск притъпи ентусиазма за търговия с хардуер за изкуствен интелект. Но златото, което се използва като убежище при несигурни времена, се изстреля до рекордно висока цена - над 2450 долара.

Като атрактивни се сочат акциите на енергийните и отбранителните компании

и суровините, включително мед и уран. Възникващите пазари също са потенциални печеливши и може да се изравнят или да надминат развитите пазари като привлекателност за инвеститорите. Сред тях се посочват Индия, Мексико, Бразилия, Индонезия и Южна Корея, които могат да се възползват от дислокацията в търговската и икономическата дейност. Почти 1 млрд. долара на месец са инвестирани във фондове на развиващите се пазари тази година спрямо средно около 500 млн. долара на месец през 2023 г. и 200 млн. долара през 2022 г.

Но със сигурност за насочване на инвестициите сега вече се разчита на политолози, а не на математици, които да разработват нови стратегии за търговия. Но има и мнения, че структурата на бонусите прави инвеститорите по-малко склонни да вземат решения въз основа на политически рискове.

Ивайло Ангарски, финансист: Пазарните корекции могат и да предпазват от надуване на балони

Пазарните корекции могат да имат и оздравителен характер, като предпазват от надуване на балони в определени сектори.  Показват кои бизнеси са по-устойчиви и с достатъчно далновидни мениджъри, които не само да преодоляват съвременните предизвикателства, но и да успяват да се възползват от нови възможности. В същото време пред инвеститорите се отварят възможности в качествени компании на атрактивни нива.

След силното представяне на пазарите през 2023 година и първото полугодие на 2024 година е съвсем нормално и дори здравословно да се изпуска парата от време на време, още повече че по-осезаем спад на борсите не бе наблюдаван от август 2023 година.

Разбира се, политическите събития първо около изборите във Франция и след това атентатът срещу Тръмп изиграха ролята на катализатор на вече започналата корекция на пазарите. Голямото покачване от началото на годината, предстоящият сезон на отчетите и традиционно по-слабите летни месеци допринесоха за разпродажбите. Освен това несигурността около президентската надпревара също накара инвеститорите да започнат да “подстригват” своите портфейли. 

Несъмнено през следващите няколко месеца, освен финансовите резултати на компаниите и икономическите данни, основен фокус за инвеститорите ще бъдат президентските избори в САЩ. След атентата, последните президентски дебати и издигането на нов кандидат за президент от страна на демократите шансовете за спечелването на изборите от републиканците се повишиха. Това насочи вниманието на инвеститорите върху потенциалните ефекти върху бизнеса и икономиката вследствие на политиките на Тръмп.

Следва да се отбележи, че пазарните участници са умерено оптимистични относно политиката на Тръмп и представянето на пазарите в краткосрочен план. Докато в САЩ изходът от предстоящите избори на този етап изглежда предначертан, ситуацията в Европа е различна. Последните избори показаха тенденция към нарастваща фрагментация, като например във Франция, където подкрепата към традиционните партии намалява. Именно политическото разединение доведе до значителни разпродажби на френските акции.

Колкото до световната политика, ако републиканците спечелят Белия дом и двете камари на Конгреса, политиките на Тръмп ще бъдат приложени значително по-лесно. Понастоящем обаче, предвид политическата несигурност, подобен сценарий трудно може да се предвиди. Със сигурност от политиката на републиканците ще има както печеливши, така и губещи. Налагането на по-високи тарифи върху вноса ще доведе до известен спад в международната търговия. 

Симеон Дянков, бивш финансов министър: През лятото по традиция борсите почиват, кризите тръгват през август, но сега не виждам да се задават

Лятото е традиционен сезон за по-ниска активност на финансовите пазари. Търговците по борсите почиват. Затова и обикновено финансовите кризи тръгват през август.  Справка - източноазиатската криза 1998-а, аржентинската 2001-а и кризата в еврозоната от 2008 г. Тази година, за радост, не се задава нова криза, просто забавяне на световната икономика.

Евентуалната победа на Тръмп само ще засили финансовите пазари, както се случи през 2016 г. 

Милен Велчев, финансист: Изненади ще има, повечето - неприятни

Който и да надделее на изборите в САЩ, няма яснота по 3 теми - как продължават или завършват войните в Украйна и Газа, накъде потеглят отношенията САЩ - Китай и какви са новите превъплъщения на международния протекционизъм.

Богатите са като всички нас - когато пазарите са в спад, те също обедняват.  Това е максима, която прочетох наскоро в “Ню Йорк Таймс” и която изобщо не претендира за оригиналност. Котировките на световните борси загубиха средно около 3,5% за последните 10 дни, ако условно приемем за средностатистически показателя S&P500. Други индекси са спаднали и с повече - NASDAQ, в който преобладават технологичните компании като Аpple, Alphabet, NVidia, Meta, Amazon и Microsoft, е с двоен спад - 7% за същия период.

Помним къде-къде по-сериозни кризи в борсовите котировки. Спадът на NASDAQ с 34% през 2022 г. ни накара да забравим за предходния спад с 20% в началото на пандемията през 2020 г. Различното сега е, че на пръв поглед няма видимо икономическо основание за този пристъп на инвеститорски песимизъм. Тогава пандемията заплашваше с пълен блокаж на икономическата активност за неопределен период от време, а взривът на инфлация доведе до светкавично затягане на монетарните колани от страна на централните банки.

Сега сме в коренно различна икономическа среда. Икономиките растат с неочаквано високи темпове, въпреки високите лихви, които пък допринасят за постепенно овладяване на инфлацията. Корпоративните печалби чупят рекорди всяко следващо тримесечие, а потребителското търсене не иска и да чуе за “предстоящата” икономическа криза, която сякаш очакваме вече по-дълго от Годо.

Притесненията днес идват от политическите перспективи. Най-страшните прогнози за разпад на умерените политики в Европа не се оправдаха, но силата на популизма не е овладяна и заплашва със скорошни перипетии във всички големи страни от ЕС. За по-малките да не говорим - всички сме наясно с неспособността на българските партии да съставят работещо правителство, чуваме и за трусовете в Унгария и опита за убийство на словашкия премиер.

Още по-важна за света е неизвестността пред политиката в САЩ през тази година. Опитът за убийство срещу Тръмп му придаде нови сили, но пък оттеглянето на Байдън вдъхна нова надежда на демократите. По-важното е, че който и кандидат да надделее, няма никаква яснота по 3 теми: как продължават или завършват войните в Украйна и Газа, накъде потеглят отношенията САЩ - Китай и какви са новите превъплъщения на международния протекционизъм, истински бич за световната търговия. Едно е ясно - че изненади ще има, а много повече от тях ще са неприятни, отколкото приятни.

Победа на Тръмп можело да свали цената на петрола

Според някои водещи банки победа на изборите на Доналд Тръмп може да доведе до понижаване на цените на петрола, пише Bloomberg.

Макар че обещанията на републиканския кандидат за увеличаване на производството на петрол в страната едва ли ще бъдат изпълнени, налагането на търговски мита от негова страна може да се отрази негативно на цените, посочват от Goldman Sachs и Citigroup.

Ако тарифите засегнат сериозно световната икономика, това може да доведе до спад на цените с до 11-19 долара за барел през следващата година, пишат анализаторите на Goldman Sachs. Така котировките може да паднат в диапазона от 75 до 90 долара. По-рано Citigroup прогнозира, че победата на Тръмп може да свали цените и до 60 долара за барел през 2025 г.

Икономистите са разгледали сценарий, при който потенциалният държавен глава налага повсеместно мито от 10% върху всички вносни стоки, което провокира ответни налози в същия размер от други държави. По-рано Тръмп заяви, че може да се насочи към Китай с нови мита, вариращи от 60 до 100%.

И двете банки добавят уговорката, че кандидатът за президент може да подкрепи цените на петрола, ако поднови репресиите срещу иранския износ, въведени през предишния му мандат.

Ако прогнозите за спад на петрола се сбъднат, това означава и по-евтини горива, включително и в България. В момента литър бензин и дизел са на една цена - средно 2,64 лева. Котировките на петрола пък сега са под 82 долара. Ако той падне до 75 долара, горивата ще поевтинеят поне до 2,50 лева, като такива цени у нас е имало последно през февруари 2022 година. 

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>