Станислав Анастасов: Изключените се борят за кокала и продължават с далавери и злоупотреби с хората и общините на ДПС

29.07.2024 07:30 Лиляна Клисурова
Станислав Анастасов е зам.-председател на ДПС

Опитът да натискат структури и членове на Централния съвет е изключително неуспешен. Буди точно обратния процес - хората излизат и открито говорят за деребеите и техните престъпления. Г-н Делян Пеевски и ръководството поеха курс за изчистване от тези, които злоупотребяват с партията за лична полза, казва зам.-председателят на ДПС

Още акценти от интервюто:

- Г-н Анастасов, Конституционният съд върна промените в основния закон в частта за съдебната власт, които бяха приети и с вашите гласове. Според първите коментари, които се получават от “Продължаваме промяната”, които бяха ваши партньори в конституционното мнозинство в миналия парламент, така се блокира съдебната реформа. Какъв е вашият коментар?

- Коментарът ми винаги е бил един - решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. Конституционният съд е най-висшият орган в тази държава, който съблюдава за спазването на конституцията, и няма по какъв начин да коментираме решение на КС. Така е с всеки конституционен съд, поне в Европа. Така че не очаквайте от нас да нарушаваме този железен принцип на върховенството на правото.

- Съжалявате ли сега, че подкрепихте тези промени в конституцията?

- Не, не съжаляваме. Напротив, направили сме ги с много ясна мисъл и съзнание.

- Но половината от текстовете са отменени от КС...

- Тук вече трябва да питате вносителите на тези промени, които са отменени. Доколкото си спомням, те бяха най-добри. Но пак ви казвам - решения на съда не се коментират, те се изпълняват.

- Как тълкувате това, че са отменени текстовете за съдебната реформа, но останаха тези, които променят практиката за служебното правителство и въвеждат ограниченията за президента - т.нар. домова книга с имена на служебни премиери?

- Няма как да тълкуваме каквото и да е. КС е този, който тълкува и взема решение. Не ние, тези, които го правят. Ние приемаме закони - когато има грешка, КС я коригира.

- В навечерието сме на връчването на третия мандат - като гледаме заявките и съотношенията, той май по-скоро няма да бъде реализиран? Има ли макар и минимален шанс да се случи нещо, или отиваме на избори?

- Ние като ДПС ще направим най-доброто, както и с първите два мандата, така че да има редовно правителство и стабилна власт. Но заявките на всички, с които е възможно да се направи, ние изключваме “Възраждане”, сочат, че по-скоро няма математическо мнозинство, което да излъчи едно редовно правителство. Затова няма защо да губим времето на българските избиратели и по най-бързия начин да отиваме на избори.

- Какво очаквате да се промени в следващия парламент, след като се очаква почти същата конфигурация като политически играчи?

- Може би всеки следващ път ще ни даде малко повече мъдрост и няма да ставаме свидетели на някои недоразумения. И се надявам, че този път бързичко ще се случи.

- Кое ще се случи бързо - съставянето на правителство в следващия парламент?

- Да. Необходимо е. Предизвикателствата пред хората и пред бизнеса са прекалено много, за да си затваряме очите. Ние от ДПС поне не можем да си затваряме очите за това, че има нужда от стабилна и ясна власт с ясна политическа отговорност, която по най-бързия начин, рационално, в абсолютно разумни времеви срокове да решава проблемите на хората.

Днес (петък - бел. ред.) беше решен един такъв проблем, естествено, частично, с компенсацията на цената на тока за бизнеса. Тук се засягаше основно ресторантьорският бизнес, но решението, което първоначално ние с ГЕРБ внесохме, а после и всички групи без ПП-ДБ внесохме и гласувахме, засяга целия бизнес.

- В каква конфигурация виждате мнозинство, което да излъчи кабинет в следващия мандат?

- Нека избирателят се произнесе, нека партиите получат своята тежест, след това ще седнем на масата според тежестта. Но ние от ДПС сме категорични, както бяхме и досега - трябва да има ясно евро-атлантическо правителство, с много ясен профил.

- Това означава обаче освен ГЕРБ, и ПП-ДБ като евентуални партньори, а виждаме, че тонът между вас е доста остър, особено в последните седмици, председателят ви Делян Пеевски внесе в прокуратурата доклада на временната комисия за митниците, както и изтеклите записи от разговорите им.

- “Продължаваме промяната” има прекалено много действия, които ги отдалечават първо от нормалното, с тежките корупционни скандали, на които още обществото не е получило отговор. Но и много техни действия ги отдалечават от евро-атлантическото. Като правителство ни отдалечиха от еврозоната. Те направиха един куп решения, които всъщност облагодетелстваха Русия, и това много ясно го видяхме. Днес (петък - бел. ред.) също имаше едно такова решение, което ни напомни за техните предишни прегрешения в енергетиката, които са безброй и са само в полза на Русия.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова преди дни партиите да смекчат тона помежду си, за да има възможност за разговори в следващия парламент. Възможно ли е това?

- Разбира се, че тонът трябва да бъде в рамките на разумното, но когато хора, политически субекти със съмнителен имидж, излизат и говорят, че те са носители на някакви морални и етични норми, няма как това да бъде оставено без отговор. Защото действията им говорят много ясно.

- Кажете ни какво се случва в ДПС в момента? Окончателно ли е отрязан пътят назад?

- Случва се това, че след като беше обявен курс срещу деребеите в ДПС, още по-голяма част от структурите излезе срещу тях, съответно вече вади наяве техните злоупотреби и далавери, как са потискали и притискали хора, как са натискали общини. Все повече сигнали получаваме и ще ги придвижим по каналния ред. Доколкото разбирам, и самите хора вече имат смелостта да подават такива сигнали. И опитът на нашите бивши колеги да натискат, да притискат структури, членове на Централния съвет, е изключително неуспешен. Буди точно обратния процес. Хората излизат вече и открито говорят за деребеите и техните престъпления.

- Затова ли Делян Пеевски даде Джевдет Чакъров на главния прокурор?

- Даде го, за да провери всички факти и обстоятелства около това, което изнесе г-н Джевдет Чакъров. Въпросът е доколко то съответства на истината, сега ще разберем. Дали не е някаква защитна стратегия за прикриване, дали не е някакво самочувствие, че едва ли не никой орган в държавата няма право да ги закача и да ги проверява. Ние, между другото, като публични лица сме постоянно проверявани, абсолютно всички. Започвайки от премиера, през председателите на групи, през г-н Пеевски, който е едно от най-проверяваните лица в тази държава, с най-много проверки в миналото. Никой от нас не е застрахован от проверки, но ще видим сега доколко това, което изнесоха колегите, въобще съответства на фактологическата обстановка или пък е някакъв евтин блъф.

- Реално и двете страни се оплаквате от натиск едни спрямо други.

- Да, но при нас хората отдолу вече излизат и открито говорят за този натиск. И този натиск от деребеите не че не е съществувал, просто досега не беше излязъл на повърхността. След като г-н Пеевски и ръководството поеха този курс на ДПС за изчистване от хората, които злоупотребяват с партията за своя лична полза, които злоупотребяват със структурите, злоупотребяват с местната власт, вече няма как хората да бъдат спрени да говорят.

- Как ще се развие това, което се случва в ДПС?

- Според устава на ДПС.

- Тоест? Кажете за обикновените хора, които не познават устава ви.

- Ние плътно ще се придържаме към устава на партията си.

- В крайна сметка с две листи ли ще отидете на изборите?

- Ние от ДПС ще се придържаме към устава на ДПС. Нека колегите да използват рекет и натиск... Уставът и законът са най-важни в тази страна. Все пак сме правова държава.

- Но според устава имате двама председатели.

- Точно така.

- Кой ще разпише листите и документите на ДПС за участие в изборите?

- Това, което казва уставът, трябва да бъде изпълнено 100%. И ще бъде изпълнено.

- А какво казва уставът при двама председатели - Делян Пеевски или Джевдет Чакъров ще разписват листите?

- Уставът ясно го указва. Ще дойде времето и ще видите. Уставът регулира всичко в ДПС. Нека не се опитваме ние да го тълкуваме.

- Нека обаче да преведете това на човешки език за хората, които не познават устава на ДПС.

- Всички хора, които са в ДПС, и тези, които са били в ДПС, включително колегите, които са изключени от парламентарната група на ДПС, познават добре устава и знаят как работи той.

- Кога очаквате да има заседание на Централния съвет?

- Не знам. Трябва да попитате някой друг може би. Засега ние не обмисляме свикване на Централния съвет, няма нужда от такова нещо.

- Защо не очаквате да има заседание?

- Защото още няма дата за избори.

- Тоест според вас Централният съвет ще се събере чак тогава, когато има дата за избори и трябва да одобрява листите?

- Винаги е било така.

- Какво показва преброяването на силите ви при едно заседание на Централния съвет - възможно ли е да се стигне до вашето изключване и оставки, каквито бяха поискани от почетния председател Ахмед Доган?

- Уставът регулира всичко, нека се придържаме към него, той ще ни даде необходимата свобода. Както и законите дават свобода.

- Но за страничните наблюдатели в момента всички тези въпроси, които ви поставих, не са ясни и нямат отговор...

- Вътрешнопартийният живот в рамките на процедурите и устава на ДПС си е вътрешна тема. А външните избиратели много добре виждат кой за какво се бори. Колегите, които бяха изключени от парламентарната група, се борят за кокала си, за техните възможности да продължават да правят далавери, злоупотреби с хората на ДПС, с общините на ДПС... А председателят Пеевски се бори ДПС да се очисти от този имидж, който е свързан с тези хора. И това ни го казаха структурите, това не е наше самостоятелно виждане. Включително и от онези колеги имаме един такъв в Европарламента, който злоупотребява с ДПС за своите лични каузи и лични ползи. Ако въобще нещо лично може да се нарече кауза. Личностното израстване не е кауза.

- Вие имали ли сте разговор с почетния председател Ахмед Доган, откакто започна тази история?

- Това не е важно, темата не е за него, темата не е за д-р Доган, а за тези хора, които години наред злоупотребяваха с ДПС, с избирателите на ДПС, с общините на ДПС. И хората на ДПС - активът, структурите, вече не издържат, започнаха да говорят открито и това нещо няма как да бъде спряно. Новото начало вече е факт в ДПС.

- Казвате, че Доган не е тема, но хората, за които говорите, застават до него, снимат се с него...

- Да, разбира се, никой не е застанал срещу г-н Доган. А тези хора явно се опитват да се скрият зад него и да използват г-н Доган. Не става дума за него, а за тях и за техните нередности.

- Но те се и титулуват ДПС - Доган.

- Те могат да се титулуват както си искат, ясно е хората как са ги титулували. Избирателите и структурите на ДПС са ги титулували деребеи, защото са се отнасяли с хората като деребеи.

- Кажете все пак какво ще се случи, ако на тези избори бъдат подадени за регистрация в избирателните комисии две листи от името на ДПС?

- Не мога да ви кажа. Аз не съм компетентен орган, аз съм политик.

- Възможно ли е да се стигне до нова партия “Новото начало”?

- В ДПС не мисля, че по някакъв начин някой говори за нов проект. Единствените, които говорят за нови проекти, са хората, които бяха изключени от парламентарната група на ДПС, така наречените деребеи. Те явно мислят за някакви нови проекти или се опитват да създадат нови проекти.

Вижте, избирателите на ДПС имат съвсем ясно послание към тези хора, като казват: Ние вече не искаме по този начин да се държите с нас. Искаме да ни бъдат решавани проблемите, искаме общините ни да получават инвестиции, искаме да се грижат за нас. Искаме да ни бъдат решавани проблемите от хората, които ние сме излъчили. Старото няма как да се върне. Депесарите харесват новото начало и искат новото начало. Съжалявам, ако на някой това не му пасва на представите, с които е живял 30 г., но това е факт.

- Но и те казват, че имат зад себе си избиратели на ДПС. Реално ДПС се разцепва, така ли?

- Не сме ги видели тези избиратели зад тях. Те затова се крият зад един човек и злоупотребяват с него. Но тази тема не искам да я отварям. Нека да отидат сред хората, да видим как са приети. Те много добре знаят и затова не ходят там.

- Споменахте, че те говорят за нов проект. Имате ли конкретна информация да готвят такъв?

- Те говорят за нов проект постоянно, никой от нас не е говорил за нов проект. Ние не се интересуваме от тези хора. Ние си имаме работа, която си движим. Решаваме проблемите на хората, на общините, на съсловните организации, на работодателите. Решаваме проблемите на хората, които са гласували за нас. Проблемите на деребеите не са проблеми на ДПС, това са си техни лични проблеми, които те да си решават, както намерят за добре. Няма какво да се занимаваме, това е загуба на време.

ВИЗИТКА

Други от Интервюта

Шефът на СДВР: Повече осветление и камери на уязвими места - така хванахме 70 крадци от домовете

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов казва още: Целият контингент по задигането на коли премина през следствените арести Най-често в София се кара след употреба на канабис

Д-р Валентин Симеонов: Суши и пожари, а след тях потопи са само началото на новата реалност

Екстремните явления ще нарастват и по сила, и по продължителност.  Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ "Козлодуй", казва атмосферният физик във Федералния институт за

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

>