Георги Харизанов: След Харвард знам - ние решаваме кои гени да активираме и как да сме в кондиция

28.07.2024 19:00 Петя Минкова
Георги Харизанов - основателят на Института за дясна политика, премина в “Харвард медикъл скул” курсове при едни от най-големите звезди на университета. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Проф. Дейвид Синклер доказа, че стресът за организма е в основата на подмладяването. СНИМКА: ИНСТАГРАМ НА ПРОФ. СИНКЛЕР

Стресът ни държи живи - опазил ни е като биологичен вид, направил ни е внимателни и бързи, изострил е сетивата ни

6-те стълба на лайфстайл медицината са спорт, храна, сън, социални контакти, въздържание от вредни субстанции и антистрес дейности

Проф. Дейвид Синклер и проф. Уолтър Уилет са категорични, че вдигането на тежести няма алтернатива

Българите знаят всичко за колите си и нищо за телата си - това е абсолютно необяснимо. И давам много от времето си, за да го променя

- Г-н Харизанов, вие сте известен политически анализатор, но неотдавна съобщихте, че сте завършили курсове в Медицинското училище на Харвард. Можете ли да кажете нещо повече за тях и какво провокира интереса ви в тази сфера?

- Един от ефектите на ковидпандемията е голямата промяна в образованието. Програмите станаха по-гъвкави и с възможности за смесено или изцяло онлайн обучение. Така практически се премахнаха границите и разстоянията и направиха образованието в най-престижните учебни заведения достъпно от всяка точка на света. Курсът е по една от любимите ми теми - "Здраве и хранене".

Интересът ми към медицината не е новина за близките ми и за хората, следящи подкаста ми "Легенди" от 2020 г. насам. Епизодите за здраве и кондиция са най-гледани и ги правим с огромно удоволствие. Никога не е късно човек да открие нова сфера, в която да иска да трупа знания.

- Кои бяха ваши преподаватели там и кои са безценните уроци, които никога няма да забравите?

- Основните преподаватели в курса са д-р Бет Фрейтс и д-р Трейси Маккарго. Д-р Бет Фрейтс е преподавател в "Харвард медикъл скул", практикуващ лекар по хранене в "Масачузетс стейт хоспитъл", може би най-уважаваният говорител на лайфстайл медицината и нейните 6 стълба - спорт, храна, сън, социални контакти, въздържание от вредни субстанции и антистрес дейности. Д-р Трейси Маккарго живее и работи в Атланта и ръководеше живите сесии и беседите с въпроси. Менторът на програмата, ако можем да го наречем така - проф. Уолтър Уилет, изнесе специализираните лекции по хранене.

- Успяхте ли да видите на живо един от най-големите умове в света в сферата на антиейджинга и подмладяването проф. Дейвид Синклер? Или да чуете някои от лекциите му? Ако да - моля да споделите впечатленията си?

- Курсът приключи в средата на юни и ваканционното настроение вече се усещаше и в училището, и в околните кампуси. За съжаление, не успях да срещна проф. Синклер на живо, но това не ме изненадва - статутът му на попзвезда и огромната му медийна ангажираност изсмукват практически всяка минута, която той прекарва извън лабораторията по генетика. Самата тя е отделно академично звено със собствена огромна сграда в комплекса и много строго контролиран достъп.

- Какво мислите за Информационната теория, доразвита от проф. Синклер, според която всяка клетка пази информация за периода, в който е била млада - нещо като младо копие, което при определен стрес може да "влезе в действие"?

- Мисля това, което науката вече безспорно доказа.

Геномът е константа и може да го разглеждаме като клавиатура на пиано. Епигенетиката и трудът на д-р Синклер се фокусират върху активирането на определени гени и как нашият начин на живот определя кои клавиши на тази клавиатура натискаме и дали от цялото нещо излиза хармонична мелодия, или какофония, водеща до болести и ранна смърт. Вторият много важен пример, даван от д-р Синклер, е да приемаме генома като компактдиск. Ако го пазим и внимаваме с употребата му - ще го слушаме цял живот и качеството на звука ще е прекрасно. Вредните навици обаче надраскват този диск и в началото той започва да "прескача", а в последствие просто спира да възпроизвежда музика. А ние не искаме това. Изводът? Гените са си гени, но всичко останало зависи само и единствено от нас. 

- Споделяте ли метода на проф. Синклер за "отключване" на този подмладяващ механизъм?

- Разбира се. Прочее с напредването на годините и промяната в навиците човек може да съпостави свои снимки от различни периоди и да види, че силата е в него самия, а не в гените му. При едни и същи гени съм бил и 30 кг отгоре, и 20 кг по-малко спрямо днешните. Изглежда, че теглото ми не се определя от гените, нали така? Много хора използват гените за оправдание, без да вникват в същността, че всъщност те решават кои гени да активират, как да живеят, как да изглеждат и колко дълго да са боеспособни и в добра кондиция.

- Какво мислите за стресовия режим на проф. Синклер 16/8 с автофагия и ограничаване на храненето за 16 часа, като си позволява пълноценна вечеря?

- Споделям този режим с друг график - от 6 години вечер не се храня. Вечерният прием на храна, при положение че човек просто ще си легне да спи и няма никаква нужда от енергия в следващите часове, е абсолютно нелогичен за мен. Знаете древната поговорка - закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, вечерята дай на някой враг. Автофагията (от гръцки - самоизяждане) е може би най-добрата превенция против заболявания. Това е процес, при който тялото изпада в тежък калориен дефицит и започва да "опакова" дефектните органели на клетките в микропротеинови блокчета и да ги изразходва за енергия. И при първия нов прилив на хранителни вещества ги произвежда наново - чисто нови и прекрасно работещи. Великолепен механизъм за оздравяване и регенериране на тялото, работещ безпогрешно от милиони години насам. Откривателят на автофагията e Ошинори Йосуми, който за това през 2018 г. получи Нобелова награда. 

- Направи ми впечатление, че самият д-р Синклер прибягва до льофилизирани миксове от различни храни, за да не допусне дефицити в режима си. Какво мислите за тях?

- Концентрираните храни са чудесен начин да си набавите всички необходими хранителни вещества, без да трябва да обработвате големи обеми храна. Добри са за хора, които имат зает график и нямат време за готвене или ресторанти, имат нисък калориен разход и могат да си ги позволят, разбира се. Прост пример - аналогът на таблетка витамин С от 1000 мг са почти 4 килограма портокали - 260 мг в килограм. За разлика от д-р Синклер аз съм почти двойно по-едър, тренирам двуразово и нямам проблем с обработката на по-обемна естествена храна, но също приемам витамини и добавки, за да избегна дефицити и породени от тях проблеми.

- Какво е мнението ви за терапията му със студени душове, той спи в легло, поддържащо ниска температура?

- Студени душове, криотерапии, криосауни - правя ги винаги и при всяка възможност. Стресът ни държи живи. Стресът ни е опазил като биологичен вид, стресът ни е направил бързи и внимателни, стресът е изострил сетивата ни. Предизвиканият стрес поддържа системите в тялото и го прави по-устойчиво, респективно по-здраво и дълголетно. Основен проблем на съвременния човек е липсата на стрес за тялото. Ние никога не сме на топло - имаме климатик. Никога не измръзваме - имаме дебели дрехи и парно. Никога не се преуморяваме - имаме коли, асансьори и машини. Никога не огладняваме - винаги имаме обилно количество храна подръка. Това ни прави лениви, отпуснати и податливи на болести. Системите, които всъщност ни поддържат живи, закърняват. "Закаляването" от древни времена, за което бабите и дядовците ни говореха, е именно това - да превърнем тялото ни в устойчива на външните предизвикателства машина, а не в отпусната пихтия. Прочее всичко в тялото ни всъщност е биохимия и задоволството, удовлетворението, гордостта от изтърпян тормоз - ледени душове, сауна, глад, спорт, който сами сме си причинили, ни носи рязък прилив на хормони на щастието и е чудесна терапия срещу депресивни състояния.

- Идеите на проф. Синклер за спортното натоварване до етап изпотяване звучат ужасяващо за мързеливите, прилагате ли от упражненията му?

- Спортът за здраве е ежедневна битка с мързела. Със самия себе си. С риск да прозвучи самохвално - сигурно е, че тренирам значително повече и значително по-интензивно от Дейвид Синклер. Като всеки сериозен учен, работещ с научни данни и доказани изследвания върху огромни групи хора, Синклер ясно определя няколкото важни базови принципа: Тренировките с тежести са безалтернативни за поддържането на скелетната мускулатура, хормоните и обмяната, респективно спирането на процесите на стареене и на т.нар. саркопения - загубата на мускулни клетки и влакна с напредването на възрастта.

Безалтернативни са също и за костната плътност - тялото реагира на стреса от тежестите чрез остеобластома - произвеждане на нови клетки в костите, което ги прави по-устойчиви. Чрез аеробните тренировки се поддържат сърдечносъдовата система и се изгарят мазнини, чрез анаеробните се стимулират капиляризацията и оздравяването на клетките и техните енергийни двигателчета - митохондриите. В този смисъл всеки спорт е добре дошъл, но тежестите са задължителната база.

Замислете се върху следното - защо 20-годишен човек на квартален мач прави, без да иска, задно салто, пада си на врата, става, изтупва се и продължава да рита? И защо 60-годишен човек при леко спъване си натрошава тазобедрената става? Защото губим мускулни влакна, сила, скорост на мускулите за реакция и костна плътност. Ставаме бавни, меки и чупливи. И само тренировките с тежести спират този процес. И го правят обратим. Прочее пионерът на тази наука, антиейджинг, е българин и се казва Павел Добрев. Работил е с 60-70- годишни хора в залата за щанги за НСА през 70-те години на миналия век и е открил и постигнал невероятни за времето си неща по отношение на спирането на стареенето и устоичивостта на тялото с напредването на годините.

- Колкото повече чета за проф. Синклер и за проф. Уолтър Уилет, толкова повече се убеждавам, че двамата не се отказват напълно от месото, но препоръките им са да бъде крайно ограничено като количество. Има ли някое, което да е сравнително безопасно? Какво е вашето мнение по този въпрос след курсовете в Харвард, базирани на истински научни проучвания?

- Проблемът с месото не е в самото месо. А че то чрез бургери, хотдози, салами и подобен джънк е част от стандартната американска диета (съкратено кръстена SAD - тъжна). Самото месо е чудесна и чиста храна, пълна с полезни вещества и безценни протеини, които просто ги няма в растителната диета. Побутването на хората към повече растителна храна, което е факт и във философията на проф. Уилет и в курсовете на Харвард, е начин да бъдат отказани от джънка и бургерите. Война със самото месо няма и няма защо да има.

- Като човек, изкушен от темата за здравословен начин на живот, смятате ли, че българите могат да се вдъхновят от 53-годишния проф. Синклер, чиято биологична възраст е 42 г. На мен известна надежда ми дава фактът, че като писах за диетата му Sirtfood, текстът имаше 220 хиляди прочитания, но кой знае?

- Всичко тръгна от д-р Ронда Патрик. Тя беше първата звезда от новото поколение лекари и хора на доказаната наука, които започнаха да споделят знанията си чрез модерни медийни формати и да учат хората на медицина на достъпен и разбираем език. След нея на небосклона на подкаст-културата се появиха Дейвид Синклер, Питър Атиа, Андрю Хюберман и отскоро, Анди Галпин. За моя радост и със скромния принос на нашия подкаст и вашите статии тези хора имат все по-голяма публика у нас и това е наистина прекрасно.

Българите знаят всичко за колите си и нищо за телата си и за мен това е абсолютно необяснимо. И давам много от времето си, за да го променя.

- Лекциите и книгите на проф. Уилет са базирани на толкова впечатляващи проучвания сред 300 хил. души, че той е цяла вселена от знания. Можете ли да кажете какво най-много ви впечатли и какво взехте от режима му или кое при вас дава много добри резултати.

- Проф. Уилет работи основно по налагането на нови стандарти в хранителния микс и изследване на дългосрочните последствия от избора на храна. Поради което изследва наистина огромни бази данни с пациенти и трупа устойчиви данни за влиянието на различните храни върху здравето ни в дългосрочен аспект. Фокусът му е т.нар. здравословна чиния с храна - миксът от фибри, протеин, мазнини и храните, които ги съдържат и които ни носят най-много ползи и най-малко вреди. Д-р Уилет е в чудесна физическа и ментална кондиция и е пример за подражание във всяко едно отношение. Много зает, но винаги усмихнат и спокоен. Личната му философия е малко храна, много растителни ястия, достатъчно протеин и умерено движение.

- Вие какво от неговите знания ползвате?

- Избягвам да промотирам фастинг или времево ограничено хранене, защото не е за всеки и изглежда леко странно за страна, в която вечерната трапеза с ракийката, салатката и масата с мезета и хлябове е част от културата. Но все пак: Откакто спрях да се тъпча вечерно време, нищо вече не е същото - в най-положителен смисъл. И заслугата за това да започна да чета по темата, да изтърпя първоначалния стрес и да стисна зъби, докато дойдат резултатите, е изцяло на Дейвид Синклер и неговите лекции, интервюта и публикации.

Освен това спокойният научен разговор за растежния хормон, DHEA, метформинът и прочее безценно полезни субстанции беше много важен на фона на "всичко това е химия", безумията на неразбиращи нищо от темата доктори, застинали в учебниците от края на миналия век. Когато растежният хормон още не е бил синтезиран.

- Какви препоръки бихте дали на българските читатели, базирани на режима и здравословните съвети на проф. Уилет, съобразени с най-новите му изследвания?

- Тренирайте с тежести и се движете. Само това е начинът да останете във форма през целия си живот и да можете да се качите на Черни връх с внуците или да поплувате с тях в морето. Това е начинът децата ви да се гордеят с вас, а не да ги е срам, че не могат да ви заведат да изиграете един футболен мач заедно с другите деца и татковци. Не яжте джънкфуд, не яжте, когато не сте гладни, не яжте, когато няма да имате нужда от енергия в следващите часове, не докосвайте захар под никаква форма. Ако ви пристърже и нямате подръка качествена храна - залъжете с нещо растително, а не с вафла или чипс. Пийте много вода и не се страхувайте от солта. Научете възможно най-много за тялото си и се опитайте да прилагате тези знания, за да сте здрави. Здравият човек е дар и гордост за близките си, защото винаги е в настроение, винаги е във форма, винаги има енергия за нещо готино и винаги е в мир със себе си. Имаме само един живот на тази чудесна планета - нека го изживеем качествено с усмивка на лице, а не затиснати от срам и комплекси или в ненужно висене по болници заради болести, които сме си причинили сами с лакомия, мързел и безотговорност. Дължим го на себе си, на родителите си и на тези след нас и около нас. И можем. И не зависи от гените, а само от нас самите. Науката е пределно ясна.

Други от Сила за живот

Психологът Моника Балаян: "Хиперсъзнание" е настолна книга, тя пробужда хората

Авторски методи унищожават негативни програми, резултатите са мигновени Моника Балаян е учен, психолог, мотиватор,  трансформационен терапевт, основател на Академия по метода Mneuro

Пленен от курорта Вили Костенец, Вазов възкликва: Тук сякаш Бог е друг!

През социализма летовището се казвало Георги Димитров Минералната вода лекува периферните нерви, опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и дихателните пътища

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

>