Калин Стоянов: Взривовете в складовете край Елин Пелин продължават (Видео)

28.07.2024 14:59
Калин Стоянов Снимка: Георги Палейков
окръжният прокурор на София Наталия Николова Снимка: Георги Палейков
Снимка: Георги Палейков

Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата.

"От човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, ще се провери и версията за умишлено деяние", каза окръжната прокурорка на София Наталия Николова.

До момента по случая са разпитани 8 свидетели - след тях охранителят на склада, както и свидетелят, който е избягал. Вътрешният министър Калин Стоянов обаче уточни, че момчето първо е подало сигнал на 112.

Момчето е подало сигнал, вече е проверено. Той наистина е късметлия, присъствал е 20 минути на това, което се случва вътре и през този период съумява да се обади на 112, където колегите му казват, че знаят. Аз лично разговарях с момчето, когато го докарахме при нас, изключително интелигентно, според мен също компетентно в сферата.

Стоянов предполага, че момчето вероятно е бил студент на загиналия доц. Петър Шишков.

Взривовете в складовете продължават, макар и по-глухи, което означава, че са в затворено помещение, вероятно контейнер, съобщи още Калин Стоянов. Огледът на местопроизшествието ще продължи поне седмица.

"В момента работим с тежка техника, с която правим просека през слънчогледовите насаждения, така че пожарните автомобили да се приближат максимално и да започне поливане от безопасно разстояние", посочи още Стоянов.

Установени са обстоятелствата, не искаме да даваме конкретнк подробности. Тепърва ни престои много работа, кой, защото, по какви причини е бил в склада, какво е количеството на пиротехническите изделия и други.

НСлС ще работи от разрешителното за изграждането на този склад, дали е построен в съответствие със Закона за устройство на териториите, предприети за всички действия да се разчитат свидетели. Обстановката е тежка, посочи и.ф. шефката на следствието Ивелина Христова.

Утре в следствието ще разпитат пожарникарите, които са извадили доц. Шишков и дъщеря му. За съжаление и двамата починаха от травмите си.

За живеещите в гара Елин Пелин вече няма опасност нито от нови взривове, нито от замърсяване на въздуха. Всеки ден се правят измервания, всичко е в норма.

Пожарът, който бе до границата с Гърция, обаче вече е навлязъл в наша територия. Гаси се с два хеликоптера на армията, поискани са два самолета, които ЕС ще осигури. Гърция също гаси от въздуха - с хеликоптери и самолети.

 

Други от От страната и света

Иван Кондов разговаря в Ню Йорк със свои колеги за пътя на България към европейската интеграция

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна със своите колеги от Босна и Херцеговина и Азербайджан в последния ден на работното му посещение в Ню Йорк

Мъж е с опасност за живота след челен удар в камион на пътя София - Варна

Мъж е с опасност за живота след катастрофа на главен път София - Варна край село Петко Славейков. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР)

Прекрасни са условията за туризъм в планините днес

Прекрасни са условията за туризъм в планините днес, като времето е хубаво и топло, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК), предаде БТА

Отчита се повишение на цените на зърнените стоки на световните борси

Цените на зърнените стоки се повишават на световните борсови пазари в последната седмица на септември, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), съобщи БТА

МВнР призова българските граждани да не пътуват до Ливан и незабавно да напуснат територията й

Министерството на външните работи (МВнР) на България призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната

>