Не съм нито много възхитен, нито пък скандализиран от откриването на Олимпийските игри

28.07.2024 11:40 Любен Дилов

Не съм нито много възхитен, нито пък скандализиран от откриването на Олимпийските игри. Просто си мислех, че съм виждал всичко нощем, на Лъвов мост. Явно не съм:-) Тестването на границите е основен двигател на европейското развитие. Не само в изкуството, но особено там. От късната Античност, през Ренесанса и Модернизма, до постмодерните времена. Но има нещо друго, което смятам за особено интересно в реакциите. Това е разчитането на символите. Когато не достига обща култура, или пък самите символи не са категорични, не са шаблон или ясно клише, настъпва вакханическия пир на интерпретациите. Дали е тайната вечеря, дали е пир на боговете... а може да е и войнишко изпращане в Ломско. На такова също съм виждал жени с бради.

Режисьорът Тома Джоли щедро ни затрупа с категорични световни символи, най-вече с френска адресна регистария, но имаше и двусмислени. Точно те породиха крайните реакции. Например конникът, бледият ездач на Апокалипсиса, може да е какво ли не. И съответно прочетох какви ли не интерпретации. Но, както го приписват Фройд - понякога пурата е просто пура. Ето и български пример: титаничният Никола Фурнаджиев си отиде без да отговори кои точно са "кървавите конници" от знаменитото стихотворение. Ето го самото него, прекрасно не само заради гениалността на автора, но и с двусмислието си:

КОННИЦИ

На Ангел Каралийчев

Конници, конници, конници, кървави конници,

моя родино и пламнало родно небе,

де е народа и де е земята бунтовница,

де сме, о мое печално и равно поле!

Там изгоряха селата и пеят бесилките,

вятъра стене над пустите ниви сега,

конници идат и плаче земята родилката,

сякаш че плаче и пее, и иде смъртта.

Тъмното копие, литнало там във просторите,

свети под слънцето днеска оплискано в кръв,

греят на свода огромни, червени прозорците,

сякаш очите на божия, алена стръв.

Конници, конници - братя над бездни надвесени,

моя родино и пламнало родно небе,

вятъра иде и страшно е, майко, и весело,

пей и умира просторното равно поле!

Е, можете ли със сигурност да кажете кои са тези "братя над бездни надвесени"? Кои точно участници в метежния септември 1923 е визирал авторът? Допълнително объркване внася и посвещението на Ангел Карайличев, приятелят на Фурнаджиев, цял живот стоял възможно най-далеч от политиката.

Но да се върнем в същинска Европа - разсъждавам по тези теми в деня, когато когато Хенри Осми се жени за пети път, което е и пета поредна победа на надеждата над здравия разум. Петата му съпруга, Катрин Хауръд е първа братовчедка на втората му съпруга - Ан Болейн. За да ознаменува събитието по подобаващ начин, същия ден той отрязва главата и на най-верния си съветник - Томас Кромуел. Катрин Хауърд е обезглавена две години по-късно, точно както и братовчедка ѝ - Ан. Изобщо: WED, BEHEAD, REPEAD!

Интересното е, че пробвайки границите на търпение на папата, Хенри Осми е принуден да създаде цяла нова църква (англиканската), с която да официализира правото си на лична олимпиада по женене и рязане на глави.

464 години оттогава! "Страшно е, майко, и весело"

(от "Фейсбук")

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>