Епископите във Франция: Откриването на Олимпиадата бе подигравка с християнството!

28.07.2024 10:19

Епископската конференция във Франция подложи на унищожителна критика церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. След първото изречение, че е имало "прекрасни моменти на красота, радост, богати емоции и бе всеобщо възхваляван", духовниците изразяват дълбокото си разочароване от спектакъла, отбелязват френски медии.

"Тази церемония за съжаление включваше сцени на осмиване и  подигравки с християнството, за което дълбоко съжаляваме", посочват епископите.

Медиите допускат, че това са моментите от частта "Празник", която започва с група танцьори, седнали в пози, които напомнят за изображения на Тайната вечеря. В центъра е известната лесбийска активистка DJ Барбара Бъч, която седи със сребърна шапка, приличаща на ореол.

"Мислим за всички християни на континентите, които бяха наранени от ексцесиите и провокациите на определени сцени", добавиха още епископите.

Консерваторите и крайнодесните политици във Франция също бяха скандализирани от спектакъла с участието на ЛГБТК изпълнители и "расово разнообразния актьорски състав".

"Откриването на Олимпиадата с обиди на милиарди християни по света беше наистина лошо начало, скъпи французи - Мръсно.", отбеляза в Х италианският вицепремиер Матео Салвини. Репликата му бе доразвита  от крайнодесния евродепутат от "Италиански братя" Никола Прокачини, който написа в социалните мрежи, че много му е харесала "церемонията по гей прайда". "Знаете ли кога ще се проведат Олимпийските игри?", попита риторично той. 

Милиардерът Илон Мъск също разгроми церемонията, определяйки я като "изключително неуважителна към християните".

Но артистичният директор на церемонията Томас Джоли, който е гей, пое ангажимент преди дни церемонията да бъде празник на разнообразието и другостта. 

"Преди всичко исках да изпратя послание за любов, послание за приобщаване, а не за разделяне - аргументира се той, цитиран от France24. - Във Франция имаш право да обичаш, както искаш, когото харесваш - аргументира се той. - Във Франция можете да вярвате (в религия) или да не вярвате. Във Франция имаме много права."

Френският президент Еманюел Макрон обаче защити шоуто и директора му Жоли, настоявайки, че церемонията е направила французите "изключително горди".

В редакционна статия The Guardian отбелязва, че по време на откриването е имало някои "напълно странни кураторски решения".

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>