Работата да ви носи щастие? Малко вероятно. Търсете смисъл и ще имате успех

29.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Повтаряйте си го мантра в моменти на криза и ще се чувствате удовлетворени, уверяват психолозите

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Всеки си има своя представа за щастието. Може да се чувствате щастливи, докато час-два приготвяте вечерята, която мъжът и децата след малко ще излапат за 10 минути. Може да е, когато си купувате нов панталон, защото ще видите възхищението на любимата. Може да е, докато се разхождате с нея в парка.

Но колко хора познавате, които са щастливи заради работата си? Вероятно малцина ще свържат щастието точно пък с нея.

Безспорно, нещастие е човек да няма работа, защото тогава обикновено му липсват пари, за да живее. Както казва психологът и носител на Нобелова награда Даниел Канеман: "Парите не ви купуват щастие, но липсата на пари със сигурност ви купува нещастие". Та ако може да се уреди тази малка подробност, всеки ще намери съвсем други неща, които да го правят щастлив. "Мързелът е вграден дълбоко в нашата природа", добавя Канеман.

Но според Нобеловия лауреат хората в действителност не се стремят точно да бъдат щастливи. Искат да бъдат удовлетворени и това е по-дълбоко чувство. В него е включен смисълът, който е движещата сила, когато реалността няма много общо с щастието. Например децата са доста натоварващи и дори неприятни в определени моменти. Но те дават смисъл на живота и човек в крайна сметка изпитва удовлетворение, като се справя с предизвикателствата, пред които го изправят.

Повечето хора лицемерят, когато казват, че работата им носи щастие. Или не вникват достатъчно дълбоко какво е то.

Малко вероятно е онова, което вършите 5 дни в седмицата по 8 часа поне, да ви прави щастливи. По-вероятно е да ви прави удовлетворени, защото има някакъв смисъл за вас.

Според проучване на професора от бизнес училището на Харвардския университет Ян Яхимович преследването на смисъл в кариерата по-сигурно ще ви донесе устойчивост и дългосрочен успех, отколкото стремежът да преследвате щастие от работата. Когато нещата не вървят, а това често се случва, смисълът е нещото, което ще ви помогне да се изправите на крака и да продължите напред.

Какъв да бъде смисълът е труден въпрос, на който всеки намира своя отговор.

Хубав възможен отговор е, че когато с работата си допринасяте полза и за другите, се чувствате по-удовлетворени. Когато тя ви помага да развивате личността си, също изпитвате задоволство. Като превърнете хобито си в професия, работата никога не тежи, става страст и състоянието даже се доближава до щастие.

Но не е чак толкова срамно и ако работи най-вече или единствено за пари. Обикновено те не са смисъл сами по себе си. Зад тях се крие друго - благополучието на семейството, образованието на децата, пътешествията, които обичате, онази кола или къща, за която мечтаете от дете.

Естествено, смисълът от работата може да е повече от един. Изброените четири например звучат като пълно щастие, макар да е всеизвестно клишето "Пълно щастие няма".

Когато знаете какъв е смисълът, можете да преминете през всякакви изпитания в работата. Австрийският психиатър Виктор Франкъл има една теория, която нарича "лечение чрез смисъл". Предадена накратко, логотерапията гласи, че щом сте наясно със смисъла, той ви дава силата да понесете неприятностите.

"Животът никога не става непоносим заради обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел. Когато човек вижда смисъл, може да преодолее всяко препятствие", казва Франкъл.

От научните теории можете да си извадите съвсем практична полза.

Шефът ви се е скарал или не е оценил усилията ви. Чувствате се нещастни. Но вашият смисъл да работите не е началническата похвала, така че мислено се върнете към основното и преодолейте огорчението си.

Налага се да решите сложна или неприятна задача. Ами ще се потрудите здраво, защото успехът ще ви донесе пари или лично удовлетворение. Това са два от смислите да работите.

Психолозите уверяват, че ако в моменти на криза или умора си повтаряте като мантра какъв е смисълът да работите, няма да бъдете нещастни. Нещо повече - преодоляването на препятствията ще ви носи ежедневни мигове на удовлетворение, което пък ще ви кара да се чувствате удовлетворени от живота си като цяло.

Забележете обаче тънка разлика, която прокарват специалистите. Малко вероятно е работата да ви прави щастливи, но все пак може да ви прави нещастни, какъвто и смисъл да вкарвате в нея. Да, заради него сте по-силни да преодолявате неприятности и предизвикателства. Но ако сте в отровна среда със зъл шеф и с безхаберни колеги, ако вършите нещо, което противоречи на вашата почтеност, логотерапията (по д-р Франкъл) не лекува. Ще е много трудно да издържите дълго и да останете здрави, въпреки че трябва да изкарвате пари за семейството си, да речем. И още нещо има .

Затова много точно си дайте сметка какво е при вас съотношението смисъл-удовлетворение-нещастие. И когато чувствате твърде много нещастие, сложете срок, в който ще го понасяте.

Междувременно се оглеждайте, за да намерите друго място, където ще работите за своя смисъл в поне малко повече душевен комфорт.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Колко е важна дължината на полата и на вратовръзката за добро първо впечатление

Като проповедник, прокурор, политик или учен мислите и кое води напред в работата

Шокът след 10-20 години да видите, че сте си сбъркали професията

Техники да си искате повишение без страх от отхвърляне

Синдромът на измамника - коварен вирус, който най заразява интелигентните

Едно разхвърляно бюро - големи пречки пред успеха в кариерата

Когато шефът представя вашите идеи като свои

7 смъртни гряха на купон с делови партньори

Сегрегатор или интегратор - важна нагласа за успех

10 неща, които уверените хора правят и постигат успех

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>