“Обект 305” в столичния кв. “Слатина” побира 600 в тунели 21 метра под земята

27.07.2024 19:00
Така изглежда входът на “Обект 305”. СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Зад тази врата започва защитата от бомби и радиация. СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Картата на “Обект 305” помага на хората да се ориентират кое къде се намира.
Червената тръба осигурява външен въздух. Той се филтрира през помпа. Годният за дишане въздух минава по бялата тръба. Ако няма откъде другаде да се вземе въздух, синята рециркулира вътрешния.

Блок 46 в столичния кв. “Слатина” наглед не е с нищо по-различен от всички други в квартала. Но точно зад него се намира едно от 36-те скривалища в страната, които са в добро състояние.

То се казва “Обект 305”. Скривалището е построено през 1938 г. от немците и първоначално

е било предназначено за архив на Гестапо

След края на Втората световна война е превърнато в бомбоубежище. По онова време подобна практика не е необичайна. Още преди края на войната за защита на населението от разпространените конвенционални оръжия, бомби и снаряди са били изграждани специални укрития, приспособявали са се мазетата на сгради, използвали са се подлезите, транспортните тунели, гаражите и минните галерии.

Именно затова и тогавашната власт решава да направи бившия архив скривалище. През 50-те години на ХХ век започват да се правят капитални ремонти на галериите. Те се укрепват със стоманобетонни конструкции. 2 са основните причини - нови и по-мощни оръжия, включително ядрени, както и естественото срутване на галериите. Монтират се защитнохерметични врати, изграждат се електро- и ВиК инсталации, филтър-вентилационни уредби, осигуряващи пречистване на въздуха и неговото подаване в помещенията за укриване.

От функционирането на всяка система зависи безопасността на укриващите се. Защитата от ударна вълна и отломки от разрушаващи се сгради се осигурява от солидни ограждащи конструкции, противовзривни устройства и клапани на въздухозасмукващите и въздухоизпускателните системи.

Те предпазват и от въздействието на проникваща радиация, светлинно излъчване и високи температури.

"Обект 305" разполага с вентилационна система, която при химическа или ядрена заплаха може да превключва на режим с пречистване. "Червената тръба започва от аварийния изход. Тя доставя външен въздух, който трябва да бъде осигурен до филтър-вентилационното устройство, за да бъде разпределен за пребиваващите в съоръжението", обяснява главен инспектор Красимир Зарков от столичната пожарна. По бялата тръба се доставя въздух, който е годен за дишане.

В зависимост от това какви са опасностите - дали ще е радиоактивно, биологично, или химическо замърсяване, има обработка през съответните филтри и въздухът достига до хората годен за дишане.

А синята тръба, казва Зарков, се ползва в режим на изолация. Тогава няма възможност да се взема въздух отвън, който да бъде обработен. Затова вътрешният се рециркулира.

Скривалището има чиста питейна вода,

както и резервна техническа вода, а също тоалетни, хранителни запаси, медицински пункт. Тунелите са на 21 метра под земята. Годишната температура е постоянна - около 15 градуса. Затова и не се налага да се охлажда или отоплява. Бомбоубежището има мрежа от тунели с пейки, при нужда може да се закрепи и втори ред. Капацитетът му е около 600 души.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>