В Котел започна осмото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим

27.07.2024 17:58 Ваньо Стоилов
Котленските килими са прочути в цял свят. Снимка: Община Котел
На фестивала са представени обичаите и облеклото на всички етноси, които живеят в община Котел. Снимка: Община Котел
Кулинарните умения на местните са неизменна част от фестивала в Котел. Снимка: Община Котел

Официалното откриване на традиционния фестивал се състоя снощи на открита сцена, разположена в парк „Изворите", съобщават от общината.

"Котел е люлка на българското Възраждане. Котел носи атмосферата и духа на българщината. За осма година нашия град стана домакин на този уникален за България фестивал и аз съм благодарен, че имам удоволствието да бъда негов кмет", каза в приветственото си слово Коста Каранашев, кмет на общината

"Главната задача на мен и моя екип е да върнем самочувствието на местните, затова благодаря на всички ви, че ни подкрепяте всяка година и че сте тук, в уникалния ни градец", посочи в заключение градоначалникът.

Програмата за деня продължи с посещение на импровизираните села на етносите, демонстрации на килими, техники на тъкането им и концертна програма на читалищни колективи от цяла България.

Обединявайки различните етнически общности под знака на килима, фестивалът на етносите, багрите и котленския килим е неизменна част от културния календар на община Котел, като с всяко следващо издание цели да надгражда постигнатото. Тази година празникът предлага много изненади за своите гости, като една от тях ще бъде разкрита и утре в "Сладката къща".

Вечерната фестивална програма днес ще започне с шествие. То ще тръгне от 20 часа пред "Българското село" и ще достигне до сцена "Естрада", където от 21 часа ще се качат изпълнителите от рок група "Фактор". От 22 часа пък котленци и техните гости ще бъдат поздравени от Силвия Кацарова.

Първият фестивален ден предложи на своите най-нетърпеливи посетители концерт, поднесен от Невена Цонева и нейния „Баш бенд", които вдигнаха настроението на всички.

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим ще продължи до 28 юли /неделя/ включително, като този ден е посветен изцяло за детската му аудитория.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>