Господа кметове, и със, и без аларми от Bg-Alert, все сте сърдити

26.07.2024 21:07 Димитър Мартинов
Хората в оградената с червено зона получиха първото от 2-те съобщения по Bg-Alert.

При пожарите в община Болярово се вдигна голям шум защо никой не е известил хората чрез системата Bg-Alert, която праща съобщение на телефоните. Тази седмица пък сме недоволни защо, след като пратили съобщение, тя е стреснала жителите на Елин Пелин.

Кой трябва да взема решенията? От едната страна стоят кметовете - на Болярово и Елин Пелин, от другата - МВР: министър Калин Стоянов и шефът на пожарната Александър Джартов.

Но на българите при земетресения, взривове или пожари не им пука кой натиска копчето, а да се спасят колкото може по-бързо.

Откъм Болярово критикуваха, че никой не поискал от пожарната, която управлява системата, да изпрати известия. Ама тя не взема сама това решение. Това е работа на кметове или областни управители, които са на място, а не на Джартов, шефа на пожарната.

В четвъртък бе по-страшно, че има съобщения - даже 2. Вик нададе откъм Гърция (според Калин Стоянов) кметът на община Елин Пелин.

Кметицата на гара Елин Пелин беше на място, но тя подобна команда не може да издаде. Накрая се оказа, че министър Стоянов, който седеше максимално близо до взрива, е взел решенията за изпращането на съобщенията. Всъщност това бяха и първите предупреждения по системата. Е, първите истински, защото още се говори за онези тестове от ноември, когато се стреснахме, защото някои не прочетоха, че това е само проба.

Така че нека да е ясно - Bg-Alert е един страхотен инструмент. Той е като бас китарата. И най-скъпата да е, сама не свири. Прави го задкитарното устройство - човекът. Ако може да свири, хората плащат, за да го слушат. Така че обучете имащите право да “натискат копчето” кога трябва и кога не.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>